‘ABD, füzeleri bıktığı için çekti’
ABD’nin Türkiye’de konuşlu Patriot sistemlerini geri çekmesinde Suriye’den gelen tehdidin azalması kadar Washington - Ankara ilişkilerinin aldığı halden duyulan sıkıntının da rol oynadığı belirtiliyor
İlhan TanırBush ve Obama yönetimlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Irak Direktörlüğü yapan Doug Ollivant, ABD’nin Patriotları Türkiye’den çekme kararı almasında “Türkiye’ye yönelik Suriye’den gelen tehdidin ciddiliğinin son zamanlarda azalması’’ kadar ABD yönetiminin “ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin aldığı halden duyduğu sıkıntılar ve bıkkınlıkların da rol oynadığını” söyledi. Başkentteki “New American Foundation” isimli düşünce kuruluşunda uzman olarak çalışan Ollivant, Patriotların bazı güncellemeler yapıldıktan sonra diğer yüksek derecede öncelikli yerlere kaydırılmasının beklendiğini belirtti. Ollivant, bu yerlerin Kore Yarımadası veya Doğu Avrupa olmasının beklendiğini söyledi.
İncirlik’in bedeli
Ollivant, ABD ile Türkiye’nin son haftalarda sürekli birbirlerini yalanlamalarına neden olan Suriye’deki güvenli bölge konusunun, ABD tarafından İncirlik’in açılması karşılığında ödenmesi gereken bir bedel olarak algılandığını belirtti. “Güvenli bölge için bir anlaşma olsa da ABD bu yönde bir gayret göstermeyecek” diyen Ollivant’a göre, Washington güvenli bölge için yapılacak işleri, Ankara’ya bırakacak. Ollivant’a göre, Washington bu nedenle bölgeyle ilgili herhangi bir doğrulama veya destek açıklaması yapmıyor.
Tehdit azaldı
Diğer taraftan 2012- 15 arasında ABD Savunma Bakanı’nın Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı olan Derek Chollet ise “birkaç yıl önceki Suriye’nin havadan misilleme tehdidinin ciddi şekilde azalmasından” dolayı Amerikan Patriotlarının “Türkiye’deki orijinal önceliklerinin ortadan kalktığını’’ söyledi. Alman Marshall Fonu’nun güvenlik ve savunma politikaları kıdemli danışman Chollet, Cumhuriyet’e “Patriotlarla ilgili kararın bugünlerde alınması yönünde geçen yıl karar alınmıştı” dedi. İncirlik’in açılmasıyla iki ülkenin işbirliğinin daha derinleştiğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, KCK Yürütme konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın PKK ile ABD’nin dolaylı kanallardan görüşmeler yürüttüğü yönündeki sözlerini yalanladı. Kirby, “Bizim için hiçbir şey değişmedi. PKK bir terör örgütüdür. Oturup PKK ile görüşmeler yürütmüyoruz” dedi. Kirby, PKK’nın şiddetten vazgeçmesi ve çözüm sürecine geri dönmesi gerektiğini bir kez daha yineledi. Kirby, ABD’nin Türkiye’de konuşlu patriot füzelerinin geri çekilmesinin askeri bir karar olduğunu söyledi. New York Times gazetesinin ‘Ankara’daki yetkililer Patriotların gerç çekileceğini öğrendiğinde mosmor oldu’ ifadesinin kullanıldığı hatırlatılan Kirby, şunları söyledi: “O görüşme odasında ben yoktum. Ancak bana anlatılanlar samimi bir görüşme olduğu yönündeydi. Temasların sonunda kararın arkasındaki nedenleri anlayışla karşıladılar” dedi. |