ABD Avrupalı adaya sıcak bakıyor

"AB, IMF'nin başkanlığı için Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ı destekliyor ve ABD de bundan mutlu, çünkü gerek IMF'deki 2 numaralı pozisyonunu gerekse de Dünya Bankası başkanlığını bırakmaya hazır değil. "

cumhuriyet.com.tr

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, "IMF'nin yeni başkanının hızlı bir biçimde seçilmesine uzanan, açık bir süreç görmek istediklerini" kaydetti.

Reuters ajansının bir haberine göre ise, Washington'ın, IMF başkanlığı için bir Avrupalı adayı desteklemesi bekleniyor.

ABD ile Avrupa arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmaya göre, IMF'nin başkanlığını her zaman bir Avrupalı yürütürken, IMF'nin kardeş kuruluşu olan Dünya Bankası'na ve IMF'nin 2 numaralı pozisyonuna ise bir Amerikalı başkanlık ediyor.

Fransa'nın halen dönem başkanlığını yaptığı G-20 platformu, iki yıl önce "açık, şeffaf ve liyakatı temel alan bir seçim sürecini" onaylamasına karşın, başkan adaylarının milliyetinin, bu süreçte bir kriter olmaktan çıkarılması üzerinde görüş birliğine varamamıştı.

IMF içinde son yıllarda güç kazanan bazı yükselen piyasa ülkeleri, kendilerinden adayların da IMF'nin başkanlığına seçilebilmesi gerektiğini belirtiyor.

 

AB Avrupalı aday istiyor

Avrupalı yetkililer, yeni IMF başkanının, Avrupa borç krizini politik olarak kavrayabilecek bir Avrupalı olmasını istiyor.

Avrupalı yetkililer, geleneksel olarak IMF başkanının kıtadan çıktığına işaret eden açıklamalar yaparken, Çin ve Brezilya gibi hızlı büyüyen ülkelerin yetkilileri, ''bu tekeli kırmanın zamanı'' olduğunu vurguluyor ve gelişmekte olan ülkelerden bir başkan adayı arıyor.

Avrupa Birliği Ekonomi Komiseri Olli Rehn, Avrupa açısından başkanlığa atamanın liyakat temelinde olmasının önemli olduğunu, ekonomik ve politik deneyimin kilit rol oynadığını belirterek, ''Eğer bu göreve seçilecek kişi Avrupa ekonomisini biliyorsa bu bir liyakattir'' dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de başkanlık için hızlı bir çözüme ulaşılması gerektiği üzerinde dururken, IMF Başkanlığı için Avrupalı bir adayın önerilmesini istedi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan krizinin çözülmesi çabalarına zarar veren IMF'de liderlik sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, ''Vakit kaybedemeyiz. Yunanistan krizinin çözümünde lider yokluğunu hissediyoruz. Son günlerde bu çok açığa çıktı. Çok hızlı hareket etmek zorundayız'' dedi.

Diğer Avrupalı politikacılar gibi IMF başkanlığı için Avrupalı bir aday isteğini dile getiren Van Rompuy, Amerikalıların Dünya Bankası, Avrupalıların da IMF başkanlığına sahip olması geleneği olduğunu ifade etti. Van Rompuy, ''Bu gelenek değişebilir ama şimdi değil'' diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın yerine Avrupa'nın açık ve şeffaf bir süreç içinde ''çok nitelikli'' birini önerebileceğini ifade etti. Sarkozy, bu kişinin kim olabileceğine ilişkin detay vermedi.

Sarkozy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Strauss-Kahn'ın başkanlığı dönemi övülerek, IMF'nin küresel istikrarın sağlanmasına ve zor bir zamanda ekonominin büyümesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olduğu belirtildi.

İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi de, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın ''muhteşem bir seçenek'' olabileceğini söyledi.


"Lagarde, IMF başkanlığı için en muhtemel tercih"


Reuters'ın haberinde, Avrupa'nın, IMF'nin başkanlığı pozisyonunu elinde bulundurmaya devam edeceğine dair düşüncenin arttığını ve Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın, bu pozisyon için en muhtemel tercih olarak görüldüğü ifade edildi.

Habere göre, isminin açıklanmasını istemeyen bir Kanadalı yetkili, "Gerçek şu ki, bu süreç, bu görevi bir Avrupalı'nın üstlenmesiyle sonuçlanacak" dedi.

Ajansın haberinde, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin bu konuda değişimler görmeyi arzu ettiği, ancak IMF ve ABD Hazine Bakanlığına yakın kaynakların, nihayetinde ABD'nin, Dünya Bankasına başkanlık etme pozisyonunu tehlikeye atmamak için, IMF Başkanlığı için bir Avrupalıyı destekleyeceğini söyledikleri belirtildi.

 

Değişim zamanını geldi

Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığına Avrupalı olmayan bir başkanın seçilmesi için değişim zamanının geldiğini söyledi.

Gurria, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kuruluşundan bu yana istisnasız bir Avrupalının IMF'ye başkanlık etmesi geleneğinin değişmesi zamanın geldiği konusunda hemfikirim'' dedi.

Bu kez bunun mümkün olduğuna inandığını belirten Gurria, ancak çabuk olunması gerektiğini söyledi.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın adaylığı konusunda Gurria, ''IMF başkanı olarak çok iyi iş çıkarabilir ancak konu bu değil. Söz konusu olan Dominique Strauss-Kahn'ın yerine ''meziyetleri'' için tercih edilmiş Avrupalı olmayan birinin seçilmesi. Meziyet konusu milliyetten daha önemli" diye konuştu.

 

"Yükselen ülkeler Kemal Derviş'ten yana"

Lagarde'ın hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde büyük saygı gören bir isim olduğu ifade edilen haberde, yükselen ülkelerin ise IMF'nin yeni başkanı olarak Kemal Derviş'ten yana göründükleri belirtildi.

Üst düzey bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada, "AB, Lagarde'ı destekliyor ve ABD de bundan mutlu, çünkü gerek IMF'deki 2 numaralı pozisyonunu gerekse de Dünya Bankası başkanlığını bırakmaya hazır değil. Bu sefer yükselen piyasa ekonomileri mücadele edecek, ancak kaybedecekler" diye konuştu.

ABD Hazine Bakanlığının Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Leal Brainard, Washington'daki bir konferansta yaptığı açıklamada, ABD'nin herhangi bir adayı desteklemediğini, ancak küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorluklar gözönüne alındığında, yeni başkanın hızlı biçimde seçilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ABD ve Avrupa ülkeleri, IMF'nin yeni başkanını seçecek olan İcra Kurulu'ndaki oy ağırlıklarının yüzde 50'den fazlasını ellerinde bulundurmaları nedeniyle, bu süreçte belirleyici bir güce sahipler.

 

Derviş önemli ve göze çarpan bir seçim olur

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) eski baş ekonomisti Prof. Dr. Kenneth Rogoff, IMF Başkanlığı için adı geçen Kemal Derviş'in, Fon başkanlığı için önemli ve göze çarpan bir seçim olacağını söyledi.

Rogoff, Derviş'in başkan olması halinde, IMF'ye, etkin bir başkanlık için gerekli olan teknik bir vasıf ile siyasi kimliği getirebileceğini vurguladı.


Başkanlık seçim süreci haftaya başlıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, başkanlık seçimi sürecini başlatmak için gelecek hafta perşembe günü toplanacak.

IMF Başkanlığına vekalet eden IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulunun başkanlık seçimi sürecini başlatmak amacıyla haftaya perşembe günü toplanacağını belirterek, ''Başkanlık seçiminin mümkün olduğu kadar hızlı olmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Cinsel taciz iddiasıyla ABD'de tutuklanan eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın durumuyla ilgili belirsizliğe rağmen, kuruluşun bütün hafta çalışmaya devam ettiğini ifade eden Lipsky, IMF'nin, ''benzeri olmayan zorlu bir süreçle'' karşı karşıya olduğunu, ancak kuruluşun çalışmasını tam olarak sürdürecek yüksek niteliğe sahip çalışanları bulunduğunu vurguladı.

IMF Başkanlığı için medyada birçok kişinin isminin geçtiğini, bunlardan birçoğunun yetenekli ve son derece kaliteli bireyler olmasının kendisini mutlu ettiğini bildiren Lipsky, özellikle Lagarde ile ilgili yorumunun ne olduğu sorusuna, ''Tabi ki o çok, çok yetenekli ve muktedir bir lider. O, bahsi geçen birçok isimden biri'' yanıtını verdi.

IMF, şu sıralar özellikle borç sorunuyla uğraşan Avro Bölgesi ülkeleri Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelere finansal destek konusuna yoğunlaşmış bulunuyor.