AB yeni anayasa istedi
AB Komisyonu'nun genişleme masası tarafından hazırlanan İlerleme Raporu taslağında muhalif basın üzerindeki baskılar 'kaygı verici' olarak nitelendirildi.
cumhuriyet.com.tr12 Eylül referandumu sonucunda kabul edilen anayasa paketinin getirdiği değişiklikler ve paketin hazırlanış süreci Avrupa Birliği’ni (AB) tatmin etmedi.
9 Kasım’da açıklanacak Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinin analiz edildiği İlerleme Raporu’nun taslağında yeni bir anayasanın gerekliliği vurgulanırken “Yeni bir sivil anayasa Türkiye demokrasisinin daha fazla güçlenerek AB standartlarına ve AB’ye üyelik kriterlerine uygun hale gelebilmesi için gereken sağlam zemini sağlayacaktır” deniliyor.
Türkiye’nin geniş kitlelerin mutabakatıyla sağlanacak yeni bir anayasanın kabul edilmesi için uyarıldığı, AB Komisyonu genişleme masası tarafından hazırlanan son İlerleme Raporu taslağında da Türkiye’nin “demokratikleşme” sürecine ilişkin eleştiriler önceki yılların tekrarı niteliğinde oldu.
Metinde din özgürlüğü, kadın hakları, sendikal haklar, Kürtlerin hakları, Alevilerin hakları alanında atılan adımların yetersiz, hayata geçen değişikliklerin son derece sınırlı olması her yıl olduğu gibi bu yıl da uyarılara neden oldu.
Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların özellikle vurgulandığı taslak raporda muhalif basın kuruluşları ve gazeteciler üzerinde hissedilen baskıların kaygı verici olduğuna dikkat çekildi.
Taslak raporda şu sözlere yer verildi: “Muhalif basın üzerindeki siyasi saldırılar kaygı verici olmaya devam ediyor. Muhalif basın yayın kuruluşu Doğan Grubu’na 2009 yılında açılan ceza davası sürüyor.” İfade özgürlüğüne ilişkin kaygıların yer aldığı bölümde 30 ay süren Youtube yasağının kalktıktan sonra birkaç gün içinde tekrar yürürlüğe konulması da rapor taslağında yer alıyor.
Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs’a açması istenen raporda “Güney Kıbrıs ile ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir” sözlerine yer veriliyor. Taslak raporda Türkiye’nin dış politikada artan rolünün memnuniyetle karşılandığı ifade ediliyor.