AB Veteriner Hekimler Platformu'ndan uyarılar

AB Veteriner Hekimler Platformu'nun, Veteriner Hekimler Günü kutlamaları çerçevesinde yaptığı açıklamada, "Sağlıklı insanın sağlıklı gıdaya ulaşması sağlıklı hayvandan geçer. Bunun sigortası ise veteriner hekimlerdir" denildi.

cumhuriyet.com.tr

AB Veteriner Hekimler Platformu'nca yapılan açıklamada, "Dünya Veteriner Hekimleri Birliğinin (WVA) aldığı karar üzerine ilki 2001 yılında düzenlenen Dünya Veteriner Hekimleri Günü bu yıl dokuzuncu kez 25 Nisan tarihinde tüm dünyada ve Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlanacak" denildi.

Dünya Veteriner Hekimler Birliği'nin bu yıl "Veteriner Hekimler ve hayvan sahipleri-kazanan bir ortaklık" konusunu seçtiği belirtildi.

Birliğin seçmiş olduğu bu konunun, "Veteriner Hekimlerin hayvan sahipleri ile bir bütün olmaları gerektiğini ve bu ortaklıktan tüm toplum kesimlerinin kazanç sağladığı çok güzel anlatıyor" değerlendirmesi yapıldı.

 

"Dünya'da yeni ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'i zoonoz karakterli"

Veteriner Hekimlerin toplumdaki rolü yalnızca hayvan sağlığı ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda gıda güvenliği ve halk sağlığını da kapsadığını belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Hayvan sahipleri dışında birçok kimse veteriner hekimlerin hayvanlardan insana geçen hastalıkların bir salgın haline gelmesini engelleme konusundaki çabalarının maalesef farkında değil. Bugün ülkemizde Brusella, Kuduz, Tüberküloz, Şarbon, Kuş Gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi zoonoz hastalıklar her yıl daha da artarak halk sağlığını tehdit etmeye, can almaya devam ediyor. Bu hastalıkların önlenememesinin temel nedeni veteriner hizmetlerini koordine edecek merkezi otoritenin olmaması, AB uyum sürecinin gereği olan yasal düzenlemelerin yapılmaması, veteriner hekimlerin ve yardımcı sağlık personelinin özlük haklarından ve her türlü araç-gereçten yoksun olarak çalışmaya mecbur edilmesidir. Bu olumsuz şartlara rağmen veteriner sağlık çalışanları; hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve halk sağlığı için gece-gündüz, varını yoğunu ortaya koyarak özveriyle çalışmaya devam etmektedirler."

 

Veteriner teşkilatı tüm il ve ilçelerde tesis edilmeli

Gelişmiş ülkelerde hayvansal gıdalar üretimden tüketime kadar veteriner hekimlerin denetimi altında tutulduğu ifade edilen açıklamada şunlar söylendi:
"Böylece gıda güvenliği sağlanarak halkın ölmüş at eti, parazitli domuz eti, hileli süt ürünleri ve hastalık etkeni taşıyan diğer gıdaları tüketmesinin önüne geçilmektedir. Her platformda yönünü Avrupa Birliğine döndüğünü belirterek mevzuat düzenlemesini buna göre yapmaya çalışan hükümetimiz, her yılın başlarında yazboz tahtasına dönen akredite veteriner hekim uygulamasını yasal zemine oturtmalı ve bu uygulamayı sadece özel sektöre ait mezbahalarda değil, AB ülkelerindeki gibi bütün hayvansal ürünlerin üretildiği, işlendiği, pazarlandığı alanlara yaymalıdır.
Veteriner Hekimlerin salgın hastalıklara müdahalesinin hızlı olması, risk analizleri ve gıda güvencesini sağlayacak etkili ve tek bir merkezden idare edilen bağımsız bir Veteriner Teşkilatının tüm il ve ilçelerde tesis edilmesi zorunluluğu vardır. Ancak bu şekilde tüketicinin korunması ve halk sağlığı güvence altına alınabilir."

 

Belediye başkanları, veteriner işleri müdürlüklerini yeniden kurmalı

AB Veteriner Hekimler Platformu, Belediye Başkanlarına seslenerek, şunları kaydetti:
"Halk sağlığı, Çevre sağlığı ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu konuları yasalarla sizlere verilmiştir. Kaldırım yapmak, kanalizasyon döşemek, köprü inşa etmek gibi faaliyetlerinizden daha önemli olanı halk sağlığını korumak olmalıdır. Özellikle sahipsiz sokak hayvanları ile sivrisinek, karasinek, keneler gibi vektörlerle bulaşan hastalıkları kontrol etmek için son yıllarda gereksiz diye kaldırılan, ama kaldırılmasıyla birlikte kene faaliyetleri ve kuduz salgınlarının artmasıyla gerçek işlevi anlaşılan aktif, donanımlı ve yeterli personele sahip Veteriner İşleri Müdürlüklerini yeniden kurmanız gerektiğini hatırlatırız."