"AB süreci, milyonlar için ilham kaynağı"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Orta Doğu ve Kuzey Afrika isyan dalgalarıyla çalkalanırken, Türkiye demokratikleşme ve sosyo-ekonomik dönüşümüyle bölgedeki değişim yanlısı gruplar için gerçek bir ilham kaynağı olmaktadır" dedi.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel'de yayımlanan European Voice adlı haftalık dergisinde yer verilen "Türkiye'nin AB Süreci: Milyonlar için İlham Kaynağı" başlıklı makalesinde "Orta Doğu ve Kuzey Afrika isyan dalgalarıyla çalkalanırken, Türkiye demokratikleşme ve sosyo-ekonomik dönüşümüyle bölgedeki değişim yanlısı gruplar için gerçek bir ilham kaynağı olmaktadır" dedi. Bağış şunları yazdı:
"Türkiye'nin uluslararası yapılara güçlü biçimde bağlanmış olması, toplumsal dinamizmi güçlendirmiş, demokrasinin sağlamlaşmasını teşvik etmiştir. Türkiye, özellikle son on yılda, ifade, basın, din ve örgütlenme özgürlüğü başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerle ilgili önemli adımlar atmıştır. İdam cezası kaldırılmıştır. Sivil-asker ilişkileri normalleşmiştir."
Bakan Bağış, ekonomi alanında ise, sağlam makroekonomik politikalar ve kapsamlı yapısal reformların bir sonucu olarak, 2002 yılından bu yana yaşanan kayda değer orandaki büyümenin Türkiye'yi yabancı yatırımcılar için cazip hale getirdiğini de belirttiği makalesinde, "Avrupa'nın altıncı, dünyanın ise on altıncı en büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'de kişi başına düşen gelir, birçok AB ülkesinden daha yüksek seviyeye ulaşmıştır" dedi.
"Erdoğan'ın itibarı daha da arttı"
Türkiye'nin, Balkanlardan Ortadoğu'ya, Kafkaslara kadar uzanan bölgede yer alan ülkeler bakımından, siyasi ve ekonomik anlamda bir ilham kaynağı haline gelmesinde, son yıllarda izlediği aktif dış politikanın önemli bir etkisi olduğunu da vurgulayan Bağış, "Türkiye, aynı zamanda, hem İslam Konferansı Örgütü'nün başkanlığını yapan, hem de AB ile üyelik müzakerelerini sürdürebilen tek ülkedir. Türkiye'nin bu geniş bölgedeki ülkelerle izlediği 'sıfır sorun, sınırsız ticaret' politikası, Türkiye'yi bir istikrar limanı haline getirmiştir. Türkiye, bir arabulucu olarak, bölgede uzun süredir var olan sorunları çözmeye çalışmaktadır" değerlendirmesini yaptı. Bağış şöyle devam etti:
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, isyanlar başladığında, bölgedeki yönetimleri sokaklardaki halkın sesine kulak vermeye çağıran, dünyadaki ilk liderlerden biri olmuştur. Günümüzde, Fas'tan Afganistan'a, Mısır'dan Filistin'e kadar uzanan bölgede Sayın Erdoğan'ın itibarı daha da artmıştır."
"Türkiye'ye çifte standart bölgede olumsuz etki yapabilir"
Makalesinde, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine de değinen Bağış, Türkiye'nin birliğe katılım sürecinde karşılaştığı çifte standartların yalnızca bölgedeki reform hareketleri bakımından olumsuz etki yaratma riski taşımadığı ayrıca AB'nin, savunduğu temel değerler konusundaki samimiyeti bakımından da şüpheleri arttırdığı uyarısında da bulundu. Bağış şöyle devam etti:
"Bazı AB üyesi ülkelerin dar görüşlülüğü nedeniyle, Türkiye'nin AB üyeliği hedefinden uzaklaşması, kalkınma ve demokratikleşme süreçleri için Türkiye'yi öncü olarak gören milyonlarca kişinin cesaretini kıracaktır. Bu ayrıca, demokrasi, kültürel çeşitlilik ve çoğulculuk gibi evrensel değerleri teşvik eden ve normatif bir güç olmayı hedefleyen Birliğin inandırıcılığını da zedeleyecektir. Gerçek bir küresel güç olmayı isteyip istemediğine AB karar verecektir."