'AB sözü' Fransız basınında

Fransız basını, Hollande'ın Türkiye ziyaretine ilişkin haberlerinde, Hollande’ın Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin “referandum sözünü verdiğinin” altını çiziyor.

cumhuriyet.com.tr

Fransız gazeteleri, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nın Ankara'daki görüşmeler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısına ilişkin haberlerinde Hollande’nın Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin “referandum sözünü verdiğinin” altını çiziyorlar. 

LİBERATİON: “HOLLANDE’NIN ZATEN REFERANDUMDAN BAŞKA SEÇENEĞİ YOKTUR”
Liberation’a göre, François Hollande, Pazartesi günü Türkiye’nin AB üyeliğinin Fransız halkı arasında yaratabileceği korkularını gidermeye çalışarak Fransızlara danışılacağını söylediğini belirtirken “Aslında Hollande’nın başka bir seçeneği yoktu çünkü katılım antlaşmaları konusunda referandumların düzenlenmesi kuraldır” diyor. 

Hollande’nın, “soykırım” inkarı konusunda yeni bir yasal düzenlemenin olup olmayacağı sorulması üzerine Fransa’nın “hukuk ve sadece hukuk” uygulayacağını söylediğine dikkat çeken gazete, Sarkozy döneminde oylanan inkar yasasının Anayasa Mahkemesince iptal edildiğini de anımsatıyor. 

LE FİGARO: “HOLLANDE, MÜZAKERELERE SİYASİ ENGELLER OLMAYACAĞI GÜVENCE VERDİ”
Le Figaro, Hollande’nın, Fransızların büyük bir çoğunlukla karşı çıktığı Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili “son sözü Fransız halkı söyler” diyerek Avrupa Parlamentosu seçimlerine dört ay kala “patlamaya hazır bir konuda mayınları kaldırmaya çalıştığı” yorumunu yapıyor. 

Türklerin, AB’ye katılımına ilişkin görüşlerinin de bir referandumda sorulacağını kaydeden gazete, ancak şimdilik Türkiye’nin istediğinin, “siyasi engeller olmadan müzakere sürecinin devam etmesi” olduğunun vurgularken Hollande’nın “en az bu noktada Cumhurbaşkanı Gül’e güvence verdiğini de yazıyor. 

LE PARİSİEN: “REFERANDUM SÖZÜNÜ VERDİ”
Le Parisien de, François Hollande’nın Türkiye’nin AB üyeliği konusuna ilişkin “Türkiye’de çok hassas olan” bir noktada ısrar ederek Fransa’da bir referandum yapılacağı sözünü verdiğine” dikkat çekiyor. Gazete ayrıca Hollande’nın, selefi Nicolas Sarkozy döneminde soğuyan ikili ticari ilişkileri güçlendirmek istediğini belirtirken Fransız şirketlerinin ilgilendikleri enerji projelerine de vurgu yapıyor.