AB raporunda PKK terörü

AB'nin yıllık terörizm raporu açıklandı. Raporda, "Türkiye'de PKK/KONGRA-GEL Kürt nüfusunun siyasi ve kültürel özerkliği için mücadelenin içindedir. Bu Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine şiddete başvurmayan eylemler ve propaganda çalışması olarak yansımaktadır" ifadesi yer aldı.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Birliği'nin 2009 yılına ait "Terörizm Durum ve Eğilimler Raporu TE-SAT" yayınlandı. Raporda PKK/KONGRA-GEL üyesi ya da sempatizanlarının sonbaharda Avrupa'daki Abdullah Öcalan gösterileri sırasında "kundakçılık, terörist saldırı, mala zarar ve çeşitli suçlar" işledikleri belirtildi.

Raporda Fransa'nın okullarda türban giyilmesini yasakladıktan sonra teröristler tarafından "Müslümanlara düşmanlık beslemekle" suçlandığı da kaydedildi. Hollanda da "Fitne" adlı filmden sonra İslamcı terörün devam ettiğine inanıldığı belirtilen raporda, "Danimarka 2006'da Hz. Muhammed karikatürlerinin ülke gazetelerinde yayınlanmasından sonra kendini benzer bir konumda bulmuştur" ifadesi yer aldı.

İslamcı terör örgütlerinde daha fazla para bulunduğu, bunun da çoğunlukla dolandırıcılıktan geldiği kaydedildi. Ayrılıkçı ve sol kanat teröre karışanların çoğunluğu ise terörizmin finansmanında haracı kullandığı bildirildi.

Raporun "İslamcı Terör" başlığı altındaki bölümüne göre 2008'de AB'de 187 kişi İslamcı terör şüphesiyle tutuklandı. Tutuklamalar çoğunlukla Fransa ve İspanya'da gerçekleşti. Tutuklanan şüpheliler Kuzey Afrika, Güney Asya ve Avrupa kökenliler yer aldı. 2008 yılında Avrupa Birliği İslamcı terörizmle ilgili tek saldırıyla karşılaştı. İngiliz tabiyetine mensup bir kişi güney İngiltere'de bir restoranı bombaladı. AB'de 2008'de başka bir İslamcı terör saldırısı görülmedi. Bununla birlikte İslamcı terörizmle bağlantılı birçok etkinlik yapıldığına ilişkin 2008 yıl boyunca açık kanıtlar bulundu, güvenlik güçleri İspanya, Fransa ve diğer ülkelerde birçok saldırı planını ortaya çıkardı.
 

"Etnik-milliyetçi ve Ayrılıkçı Terör"

Raporun "Etnik-milliyetçi ve Ayrılıkçı Terör" başlığında, Avusturya'da üç başarısız, iki de başarılı kundaklama eyleminin PKK/KONGRA-GEL'e bağlandığı, bunlardan en az ikisinin doğrudan Türk hedeflerine yönelik olduğu belirtildi. "Tutuklanan Şüpheliler" bölümünde ise şöyle denildi:
"2008'de Alman yetkililer PKK/KONGRA-GEL üyesi oldukları sanılan bazı kişileri tutukladılar. Bunlar arasında bölge sorumluları dahil yöneticiler bulunuyordu. Sadece Ekim ayında 40 yaşında Kürt asıllı bir Türk terörizmle ilgisi olduğu için tutuklandı. Bu kişi 1993-1994 yılları arasında Almanya'da PKK/KONGRA-GEL güney bölgesi sorumlusu olarak örgütü yönetmekle suçlandı. 2008 martında İtalyan yetkililer PKK/KONGRA-GEL'in bir kuryesini tutukladılar. Slovakya'da da bir kişi bu örgütü desteklemekten dolayı tutuklandı."

 

"PKK/KONGRA-GEL'in durumu"

Raporda ayrılıkçı "ETA, Korsika, Kuzey İrlanda, Tamil Elam, PKK/KONGRA-GEL" başlıkları altında örgütler birkaç paragrafta tanımlandılar. PKK/KONGRA-GEL hakkında şöyle denildi:
"Türkiye'de 'Halkın Savunma Güçleri' olarak adlandırılan PKK/KONGRA-GEL'in silahlı kanadı, bağımsız Kürdistan ya da en az Türkiye'nin güneydoğusundaki Kürt halkının kültürel ve siyasi özerkliği için mücadele etmektedir. Kimi AB ülkelerinde çok sayıda Kürt, Avrupa'da yeni sempatizanların dikkatini çekmek üzere, gösteriler, yürüyüşler, kültür festivalleri, çeşitli kampanyalar gibi propaganda etkinlikleri düzenleyebilmektedir.
2008 ekiminde PKK/KONGRA-GEL'in Türkiye'de hükümlü bulunan kurucusunun avukatları, müvekkillerinin hapishanede kötü muameleye uğradığını açıklamıştır. Kürt medyasının işkence iddialarıyla ilgili yayınlarından sonra PKK/KONGRA-GEL'in propaganda kanadı Avrupa'daki Kürtlerden
'demokratik' protesto mitingleri düzenlemelerini istemiştir. Bu zemin üzerinde birçok üye devlette Kürtlerin katılımıyla gösteriler düzenlenmiştir. Gösteriler sırasında PKK/KONGRA-GEL üyesi sayılan kişiler ya da sempatizanlar zaman zaman kundakçılık, terörist saldırı, mala zarar ve çeşitli suçlar işlemişlerdir. Bu eylemler temel olarak Türk hedeflerine karşı yapılmıştır. Gösterilerin zamanlaması dikkate alındığında, bu eylemlerin PKK/KONGRA-GEL tarafından organize edildiği düşünülebilir."

Raporun 30'uncu sayfasında yer alan bir dipnotta ise, "Şimdilik Almanya'da PKK/KONGRA-GEL tarafından girişilen saldırılar düşük öneme sahiptir. O nedenle siyasi olarak motive edildiği düşünülse bile terörist saldırı sayılmamaktadır. Avusturya PKK/KONGRA-GEL'in beş saldırısını terörist saldırı olarak bildirmiştir. TE-SAT verileri, üye devletlerin terörizm tanımlarına dayanmaktadır" bilgisi verildi.

 

PKK terörünün eğilimi

TE-SAT raporunun "Eğilimler" bölümünde ise PKK ile ilgili olarak "Türkiye'de PKK/KONGRA-GEL Kürt nüfusunun siyasi ve kültürel özerkliği için mücadelenin içindedir. Bu Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine şiddete başvurmayan eylemler ve propaganda çalışması olarak yansımaktadır" denildi.