AB Liderler Zirvesi başladı: Doğu Akdeniz ve Türkiye ana gündem maddesi

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplandı. Zirvede Türkiye ile ilişkiler ve Belarus'taki gelişmelerin baş gündem maddeleri olması bekleniyor.

AA

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerini bir araya getiren AB Konseyi toplantısı Brüksel'de başladı. İki gün sürecek toplantılarda Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusunun yanı sıra, Belarus, Çin-AB ilişkileri, Dağlık Karabağ, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi ile tek pazar, sanayi politikaları ve dijital dönüşüm gibi konular ele alınacak.

Zirvenin ilk oturumunda dış politika konuları tartışılacak. Bunlar Çin ile ilişkiler, Dağlık Karabağ, Navalnıy ve Belarus olacak.

AB liderleri bu oturumun ardından akşam yemeğine geçecek. Burada ele alınacak konu ise Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye ile ilişkiler olacak. Yemeğin ardından, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in basın toplantısı yaparak gazetecilere bilgi vermesi bekleniyor.

GKRY’NİN BELARUS YAPTIRIMLARINI ENGELLEMESİ DE GÜNDEMDE

Zirvenin yarın sabahki oturumunda ise AB tek pazarı, sanayi politikaları ve dijital dönüşüm konuları tartışılacak.

Zirvenin Türkiye ve Doğu Akdeniz ile ilgili kısmında AB yönetimi, liderlere Doğu Akdeniz konulu uluslararası konferans düzenlenmesi önerisiyle ilgili konferansın zamanı, katılımcıları, formatı ve konuları hakkında fikirleri sunacak.

Ayrıca Güney Kıbrıs’ın Türkiye'ye tedbir şartını öne sürerek Belarus'a yönelik yaptırımları engellemesi de zirvede tartışılacak konular arasında yer alıyor. AB liderlerinin, Güney Kıbrıs’ın Belarus vetosunu nasıl engelleyebileceklerini tartışacağı belirtiliyor.

Dış politika konulu gündem maddeleri arasında son günlerdeki gelişmelerden sonra eklenen Dağlık Karabağ hakkında ise AB liderlerinin üçüncü ülkelerin meseleye müdahil olmamasına yönelik çağrıda bulunması bekleniyor.

AB LİDERLERİNDEN TÜRKİYE AÇIKLAMALARI

Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini Doğu Akdeniz'den Antalya'ya çekmesi ve Yunanistan ile diyalog mesajları vermesi sonrası Brüksel'de toplanan AB zirvesinden Ankara'ya yaptırım çıkması beklenmiyor. Ancak bugün ve yarın sürecek zirveye katılan liderler, Brüksel'e hareketlerinde ve varışlarında Türkiye ile ilgili mesajlar verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirve öncesi yaptığı açıklamada, 'Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması gerektiğini' söylerken, 'soruna barışçı çözüm bulunmasında kararlı olduklarını' vurguladı.

AB-Türkiye ilişkilerinin önemine dikkat çeken Merkel, "Türkiye ile ilişkilerimiz doğal olarak çok karmaşık ve tüm zorluklara rağmen AB'nin Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurmasında büyük yarar var" dedi.

MACRON: AB ÜLKELERİ DAYANIŞMA GÖSTERMEK ZORUNDA

Ankara ile sık sık atışan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise zirevede ayağının tozuyla yaptığı Doğu Akdeniz açıklamasında 'AB üyelerinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a dayanışma göstermek zorunda olduklarını' dile getirdi.

GKRY: YAPTIRIM UYGULANSIN

Brüksel'e hareketinden önce Kıbrıs'ın Britanya'dan bağımsızlığın kazanmasının 60. yıldönümüne dair mesaj yayımlayan Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, AB liderlerine Türkiye'ya yaptırım çağrısı yaptı. Anastasiadis, "AB zirvesinden Türkiye'nin güç kullanma tehdidiyle diplomasi yürütmesine son vermek için daha somut ve etkin tavır bekliyorum" dedi.

Güney Kıbrıs'la aynı tutumu alan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, 'Yunanistan ile yaşadığı deniz yetki alanları ihtilafı ve muhaliflerle gazetecilere yönelik baskı kampanyası nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi ve Ankara'ya AB yaptırımlarının uygulanması gerektiğini' söyledi.

Brüksel'de konuşan Kurz "Artık nihayet Türkiye'nin eylemlerine net tepki gösterildiğini görmemiz lazım. AB nihayet Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kırmızı çizgiler çekmek zorunda, bu da üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi ve yaptırım uygulanması anlamına geliyor" dedi.