AB ile İngiltere arasındaki anlaşmayı Avrupa ülkeleri nasıl karşıladı?
İngiltere ve AB arasında ticaret anlaşmasına varılması İngiltere içinde olduğu kadar Avrupa ülkelerinde de yankı uyandırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açıklamalarda bulundu.
AA / İHAAvrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağladı. Avrupa ülkelerinden ise anlaşma sonrası açıklamalar geldi. Merkel yazılı açıklamasında, “Alman hükümetinin anlaşma metnini detaylı şekilde inceleyeceğini aktaran Merkel, Almanya'nın müzakere sonucunu destekleyip desteklemeyeceğine hızlı şekilde karar vereceğini belirtti” ifadesini kullandı.
Macron ise anlaşmaya varılmasının ardından Twitter mesajında, "Avrupa'nın birliği ve kararlığı sonuç verdi. Vatandaşlarımız, balıkçılarımız ve üreticilerimizi korumak için İngiltere ile anlaşma yapılması önemli. Durumun bu olduğundan emin olacağız" dedi.
MACRON: AVRUPA SAYESİNDE
Avrupa'nın geleceğe birlik içinde, egemen ve güçlü şekilde bakabileceğini ifade eden Macron, AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in Twitter hesabındaki paylaşımına cevap vererek, "Michel Barnier, azminiz ve Avrupalıların çıkarlarını ve birliğini korumak konusundaki kararlılığınız için teşekkür ederim. Sizin ve (AB Komisyonu Başkanı) Ursula von der Leyen'in sayesinde Avrupa'nın dayanışması gücünü gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.
MERKEL: TARİHİ ÖNEME SAHİP
Başbakan Angela Merkel yaptığı açıklamada, uzlaşmanın tarihi öneme sahip olduğunu kaydederek, "AB ve Büyük Britanya'nın anlaşmaya varmalarından ve gelecekteki ilişkilerin açıkça düzenlenmiş olmasından memnuniyet duyuyorum. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e, başmüzakereci Michel Barnier'e ve tüm ekibine teşekkür ederim" ifadesini kullandı.
Anlaşma ile ilişkilerde yeni bir dönemin temelinin oluşturulduğunu ifade eden Şansölye, "Büyük Britanya, AB dışında Almanya ve AB için önemli bir ortak olmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
HEİKO MASS: TÜM AB ÜLKELERİ ONAY VERMELİ
Dışişleri Bakanı Heiko Maas da bakanlığının Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Şimdi tüm AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu anlaşmaya onay vermeli. Dönem başkanı olarak, anlaşmanın 1 Ocak 2021'de geçici olarak yürürlüğe girmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağız" ifadesine yer verdi.