AB ile 'diyalog köprüsü'

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin koordinasyonunda yürütülen proje ile 35 ilden Sivil Toplum Örgütlerine destek verilecek

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin koordinasyonunda yürütülen “Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi” projesine Ankara’dan Mardin’e; Uşak’tan, Sinop’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından 70 sivil toplum kuruluşu katılıyor. Tarım, balıkçılık, kültür ve sanat konulu projeler, AB çatısı altında faaliyet gösteren, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Macaristan ve İsviçre merkezli kuruluşlarla ortaklaşa yürütülüyor.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin tanıtıma yönelik faaliyetler ile desteklediği proje Ekim 2010’da başladı. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği proje 22 ay sürecek. Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Uşak, Yalova ve Yozgat illerinde çalışan STK’lerin projelerini gerçekleştirmesi, farklı kültürlerin birbirlerini daha yakından tanıması ve gelecekteki ortaklıklara zemin hazırlamak açısından önem taşıyor.

İlk ayağında 119 projeye imza atılmıştı

Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi projesinin ilk etabı 2006- 2009 yılları arasında gerçekleştirilmişti. Bu dönemde, AB ülkeleri ve Türkiye arasındaki diyaloğun geliştirilmesinde kentler ve belediyeler, meslek örgütleri, üniversiteler ve diyalog için genç girişimciler tarafından hazırlanan projeler üzerinde durulmuş, 19,3 Milyon Avroluk bütçeyle 119 proje yaşama geçirilmişti.

Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi (II), AB ülkeleri ve aday ülkeler arasında kültürel diyaloğu artırmayı ve siyasal bilinci geliştirmeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) tarafından koordine edilen program çerçevesinde, AB 5,1 milyon Avroluk hibesi aracılığıyla 70 kadar sivil toplum kuruluşu destekleniyor. Proje, AB  ülkeleri ile aday ülkeler arasındaki tarım, balıkçılık, kültür ve sanat alanında bilgi paylaşımını ve  toplumların kültürel, politik ve ekonomik alanda  STK’ler aracılığıyla yakınlaştırılmasını hedefliyor.

Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına üye olan insan sayısının  Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar az olduğu gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanan proje kapsamında yapılacak seminer, çalıştay vb. gibi etkinliklerle sivil toplum kuruluşlarının önemi de vurgulanacak. Proje ile yapılacak etkinlikler Türkiye ile AB’nin ortak sivil toplum girişimlerinin kültürler arası diyaloğu nasıl geliştirdiği konusunda örnek oluşturacak.