"AB, görüşmelerin odağı olacak"

Deutsche Welle, bu akşam geleceği Ankara'da yoğun temaslarda bulunacak olan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin görüşmelerin odağında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin yer alması beklendiğini kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

Pazartesi gününe kadar sürecek gezi sırasında Türkiye'nin ardından Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek olan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, gezi sürecince Afganistan ve Yemen gibi son dönemde uluslararası alanda öne çıkan konuların da gündemde yer alması bekleniyor.

 

Gündem yoğun

Daha önce İsrail'i ve Filistin bölgesini ziyaret eden Westerwelle'nin bu haftaki gezisinin önemli gündem maddelerinden birininin, Ortadoğu olacağı da belirtiliyor.

Afganistan, İran'la yaşanan nükleer gerginlik, terörizmle mücadele ve Yemen'le ilgili son gelişmelerin de Westerwelle'nin bu gezide ağırlık vereceği konular arasında sayılıyor.

Deutsche Welle, Alman Dışişleri Bakanı'nın, 28 Ocak'ta Londra'da yapılacak Uluslararası Afganistan Konferansı konusundaki açıklamaları dolayısıyla son dönemde tepki topladığını anımsattı.

Konferansta sadece Afganistan'a ek asker gönderilmesi konusunun ele alınması halinde, konferansı boykot edeceğini açıklayan Westerwelle'nin, daha sonra geri adım atarak ülkede sivil çözümlerin desteklenmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi.

Westerwelle'ye gezisine iş dünyasından çok sayıda temsilci de eşlik edecek. Alman işadamları, gezinin özellikle Körfez ülkelerinde yatırım olanaklarını artırmasını ve yeni iş bağlantıları kurulmasını umuyor.

 

Westerwelle'nin ziyareti öncesi Almanya'da Türkiye tartışmaları

AB-Türkiye müzakerelerinin durdurulması yönündeki çıkışı Almanya'da Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğiyle ilgili tartışmaları alevlendirdi. CSU'nun AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini durdurması yönündeki tasarısına ilk tepki Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin lideri olduğu, koalisyon ortağı liberal Hür Demokrat Parti'den geldi.

Hessen eyaletinin Hür Demokrat Partili Adalet, Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn, CSU'nun talebine sert tepki göstererek, "Koalisyon antlaşmasını okuyup öğrenmelerini tavsiye ederim. Hıristiyan Birlik partili şahinler, mantıklı insanlar arasındaki işbirliğini zorlaştırıyor" diye konuştu.


"Türkiye'nin AB'ye bağlanması Almanya'nın lehine"

Deutsche Welle'ye göre, Bu tür çıkışların tüm Türkiye politikasını zora soktuğu eleştirisinde bulunan liberal politikacı, Avrupa Birliği'nin ölçülü şekilde genişlemesinin, koalisyon partilerinin ortak hedefi olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Hahn, koalisyon antlaşmasına da gönderme yaparak Türkiye ile ilişkilerin derinleştirilmesinin ve Türkiye'nin AB'ye bağlanmasının Almanya'nın lehine olduğunu, bu yolda ilerlenmesi gerektiğini vurguladı.

DW, Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin başında bulunduğu Hür Demokrat Partisi ile Hrıstiyan Sosyal Birlik daha önce de Türkiye'nin üyeliği konusunda karşı karşıya gelmişti. Hrıstiyan Sosyal Birlik, koalisyon antlaşmasının oluşturulması sürecinde Türkiye'ye imtiyazlı ortaklığın koalisyon antlaşmasına alınmasını talep etmiş, Hür Demokratlar ise bunu reddederek imtiyazlı ortaklık önerisinin zamanının geçtiği tepkisinde bulunmuştu.

Hür Demokrat Parti lideri Guido Westerwelle de, Türkiye ile AB arasındaki antlaşmalar uyarınca müzakerelerin "ucu açık" olarak yürütülmesini ve üyeliğin "otomatik" bir sonuç olmamasını savunuyor.