"AB entegre bankacılık sistemine geçmeli"

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Brüksel'de Avrupa Komisyonu'nda düzenlenen bir konferansta "Avrupa Bankacılık Sistemi İçin Kriz Yönetimi Düzenlemeleri" başlıklı konuşma yaptı.

cumhuriyet.com.tr

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Brüksel'de Avrupa Komisyonu'nda düzenlenen bir konferansta "Avrupa Bankacılık Sistemi İçin Kriz Yönetimi Düzenlemeleri" başlıklı konuşma yaptı. Krizin sıradan insanları çok ağır etkilediğini, halkın finansal sistem ve finansal istikrar çerçevesine olan güvenini geri getirmek, krizden öğrenilen ve uygulanılan dersler konusundaki endişelerini de gidermek gerektiğini belirten Strauss-Kahn, "İlerleme görüntüsünü korumaya yönelik ılımlı reformlar yapmak, ancak işlere her zamanki gibi devam etmek yeterli değil" dedi.

Avrupa'nın vatandaşlarının finansal entegrasyondan yararlanabilmesine izin verecek ve onları şu anda birçok üye devlete sıkıntı veren ikiz mali-finansal krizlere karşı koruyacak finansal istikrar mimarisini onarma gereksinimi bulunduğunu anlatan Strauss-Kahn, "Şu anda Avrupa Parlamentosu'nun önünde bulunan düzenleme ve denetleme çerçevesi reformu çok önemli, fakat sadece yolun yarısını almamızı sağlar. Entegre bir AB kriz yönetimi ve çözüm çerçevesiyle birlikte yapılması gerekir" dedi.

Politikacıların zorluklarla daha fazla mücadele etmesi gerektiğini de belirten Strauss-Kahn, "Politikacılar bu alanda yetenekli teknokratlara bütünsel çözümleri uygulamak için daha fazla yeşil ışık yakmalı, Avrupa Para Birliği için yapıldığı gibi. Fırsat kaçırılmamalı ya da ertelenmemeli" diye konuştu.


"AB'de güçlü sınır ötesi kriz yönetimi büyük öneme sahip"

Strauss-Kahn, "AB'de güçlü sınır ötesi kriz yönetim düzenlemeleri o denli önemli ki bugünkü konferans AB'nin finansal ve ekonomik geleceğinin biçimlenmesi potansiyeline sahip. AB bu alanda cesurca ilerlerse Maastricht Anlaşması'ndan bu yana en önemli girişim olacak" dedi.

IMF Başkanı Strauss-Kahn'ın konuşmasından diğer bazı satır başları şöyle:
-AB'nin entegre bir bankacılık sistemine gereksinimi bulunduğuna ikna oldum. Ve bu sırasıyla kriz önlemede, yönetmede ve krizleri çözümlemede entegre bir çerçeve gerektirir.

-Kamuoyunun bugünlerle bankacılık sektörüyle ilgili duygularının karışık olması anlaşılabilir. Yine de bankacılık sistemi toparlanma ve uzun vadeli refah için esastır. Kurallara uygun bir şekilde çalışması dışında seçeneğimiz yok.

-Kriz AB'nin entegrasyon projesine meydan okuyor.

-Krizi arkada bırakmak için Avrupa'da iş dünyasının ayakları üzerinde durabilir hale gelmesine, yeni fırsatlar ve sağlıklı finansal kurumlara ihtiyaç var. Entegre bir finansal piyasa, bölgesel koşullara bakmaksızın çeşitli finansman kaynaklarına sürekli erişimin güvence altında olmasını sağlar. Böyle bir sistem bankaların AB ölçeğindeki ekonomileri anlamasını ve bunlarla rekabet edebilmesini gerektirir. Tek bir bankacılık pasaportu -bankaların sınır ötesinde işlem yapabilmeleri özgürlüğü bakımından- bunun için temeldir.

-(Finans piyasasında) ana ülke sıklıkla sınır ötesi işlemleri etkin olmayan bir şekilde denetlemektedir. Ve krizden önce büyük yabancı banka varlığı olan Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülke, ekonomilerinde sistemik risklerin desteklenmesi yeteneğinin sınırlı olduğunu görmüştü.

-İnsanlığın attığı en büyük adımlardan biri ateşi kontrol etmeyi başarmasıydı. Ateş çok tehlikeli, ya da uygun bir şekilde kontrol edilirse çok yararlı olabilir. Ateşten yarar sağlamak için, onun üzerinde kalıcı kontrol uygulamak için kapsamlı sistemler inşa etmeliyiz. Bu sistemler ağırlıklı olarak; engellemeye, yangını ortaya çıktığı anda söndürecek aynı anda her yerde bulunacak araç ve mekanizmalara ve kontrolden çıktığında itfaiyenin müdahalesine odaklanmış bir şekilde, devamlı ve aralıksız bir kapsama yayılmalıdır.

-En önemlisi yangın ortak risk oluşturur. Çünkü ateş çok bulaşıcı ve hasar vericidir, hepimizin komşularımızdan ve komşularımızın yangın güvenlik düzenlemelerinden çıkarımız bulunuyor.