AB' den üst düzey ziyaretler hızlanıyor
Ankara, Türkiye'nin AB üyeliğine açık destek veren, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk'ü ağırlayacak. Yarın başlayacak iki günlük ziyaret sırasında Türkiye'nin AB süreci, ağırlıklı bir maddeyi oluşturacak.
cumhuriyet.com.trAvrupa Birliği'nden üst düzey ziyaretler hızlanıyor. Ankara, Portekiz Cumhurbaşkanın ardından Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk'ü ağırlayacak. Geniş bir işadamı heyetinin de eşlik edeceği Türk, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine verdiği güçlü destekle tanınıyor. Yarın başlayacak iki günlük ziyareti sırasında Türkiye'nin AB süreci, ağırlıklı bir maddeyi oluşturacak.
2004 yılında AB ve NATO'ya giren Slovenya'nın Cumhurbaşkanı Danilo Türk, 20-21 Mayıs günlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak. Ziyareti sırasında geniş bir işadamı heyeti de eşlik edeceği Danilo Türk ile yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm boyutları ile ele alınırken, Türkiye'nin AB süreci üzerinde durulacak. Danilo Türk, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine destek veren AB liderleri arasında yer alıyor.
Danilo Türk kimdir ?
2007 yılında Slovenya'da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini, yüzde 68 gibi ezici bir çoğunlukla kazanarak ülkesinin üçüncü cumhurbaşkanı olan Prof. Danilo Türk, uluslar arası hukuk ve azınlık hakları uzmanı olarak yaptığı çalışmalarla prestij kazandı. Bu çerçevede Uluslar arası Af Örgütü ile aktif işbirliği ile dikkat çeken Danilo Türk, 1992 yılında BM Daimi Temsilcisi olarak görev yaptıktan sonra BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşleri Yardımcılığına getirildi.
Programın diger maddelleri
İki ülke arasındaki işbirliği alanlarımızın güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanları ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuların da değerlendirileceği ziyaret sırasında Türk, Ankara'daki resmi temaslarının ardından, İstanbul'a geçerek ekonomik ve kültürel faaliyetlerde bulunacak ve Boğaziçi Üniversitesi'nde bir konferans verecek.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada da, "Sözkonusu ziyaretin, ikili siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve beşeri ilişkilerimizde son dönemde yakalanan ivmenin teyit edilerek, dost ve müttefik ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ileriye taşınmasına, uluslararası ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzun güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inanılmaktadır" denildi.