AB, Bulgaristan'da 'Yunan sendromu'nu araştıracak

Bulgaristan'da, ekonomik krize karşı önlem olarak gözden geçirilen bütçede, açık hedefinin yüzde 1.8'den 3.9'a yükseltilmesi ülkede siyasi skandala yol açtı.

cumhuriyet.com.tr

Bulgaristan'ın tutumuna şüpheyle yaklaşan Avrupa Birliği'nin (AB), bir heyet yollayarak durumu incelemesi bekleniyor. Bulgar basını da bu meselenin, "Yunan sendromu" olup olmadığını sorguluyor.

Bulgaristan Maliye Bakanı Simeon Dyankov, AB'nin İstatistik Ofisi Evrostat'a doğru bilgi yollandığını söyledi ve bütçe açığını, eski hükümet tarafından imzalanan ve son anda ortaya çıkan bütçeye yük olan kimi sözleşmelerle açıklamaya çalıştı.

Dyankov, "Eurostat'ı ikaz edip heyetin gelmesini ve evraklarımızı incelemesini isteyen biziz. Onlar gelince tüm kitaplarımızı açacağız. AB'nin denetlemesi, Yunanistan gibi ülkelerden ne kadar farklı olduğumuzun anlaşılmasını sağlayacak" dedi.

Milli İstatistik Enstitüsü (NSİ) Genel Müdürü Mariana Kotzeva da Bulgaristan'ın, Yunanistan gibi ilettiği verileri defalarca değiştirmediğini belirterek, "Bizim veriler, Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı" dedi.
 

Siyasi tepkiler

Parlamentoda, iktidardaki GERB partisini destekleyen Mavi Koalisyon'un Grup Başkanı, eski başbakanlardan İvan Kostov ise Eurostat heyetinin istatistiklerde sorun tespit etmesi durumunda, buna neden olan kişi ve kurumların derhal hesap vermelerini istedi. Kostov, "Ekonomik durumumuzla ilgili AB'ye pembe pembe rakamlar bildirenler istifa etsin. Şüpheler doğru çıkarsa ülkenin itibarı zedelenir, faizler de artar" dedi.

Ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yetkilileri de bütçe açığının artırımına neden olan eski hükümetten miras bırakılan 2 milyar Levalık (1 milyar Avro) sözleşmelerin parlamentoya açıklanmasında ısrar etti. Eski Maliye Bakanı Plamen Oreşarski (BSP), "Bulgaristan'ın AB'ye verdiği çelişkili sinyallerin sonucu budur. Sorun NSİ'de değil Maliye Bakanlığında" diye konuştu.

AB'nin Ekonomik ve Mali İşlerden sorumlu komisyonunun üyesi Olli Rehn, daha önce yaptığı açıklamada sorunu iki ana nedene bağlamıştı. Rehn, Bulgaristan'ın gözden geçirilen bütçesiyle ilgili bilgiyi AB'ye geç ilettiğini ve bunun gerekçelerini açıklamadığını kaydetmişti.

Bulgaristan'a gelecek Eurostat heyetinin, Bulgar makamların kullandığı standartlar ile açıkladığı verileri incelemesi ve hata bulursa, bunların kasıtlı değiştirilip değiştirilmediği konusunda karara varması bekleniyor.