92 yıllık yardım eli
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulan Yardım Sevenler Derneği, 92. yaşını kutluyor. Derneğin Kırşehir şubesinde 20 yıldır gönüllü başkanlık görevini yürüten Nurten Büyüksaraçoğlu, el açması börek ve gözlemeler yapıp sattıklarını belirterek, “Çoğunluğu emekli öğretmen dokuz arkadaşımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kazancımızın hepsini de üniversitede okuyan öğrencilere burs olarak aktarıyoruz” dedi.
cumhuriyet.com.trAtatürk’ün talimatıyla kurulan Yardım Sevenler Derneği, gelecek şubat ayında 92. kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Derneğin Kırşehir Şube Başkanı Büyüksaraçoğlu, amaç ve faaliyetlerini Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. Emekli öğretmen olan Saraçoğlu, “Türkiye genelinde yaptığımız işler her zaman takdir toplayan işler oldu” dedi. 21 yıldır dernekte gönüllü olduğunu ve 20 yıldır da şube başkanlığı yürüttüğünü belirten Saraçoğlu, “Emekli olduktan sonra, Engelliler Derneği’nde gönüllü olarak çalışmaya başladım. Orada gönüllü çalışmanın tadını aldım. Daha sonra Yardım Sevenler Derneği’ne üye oldum, üyelerimizin tercihi ile de yönetim kuruluna girdim ve 1 yıl sonra kendimi başkan olarak buldum. 20 yıldır, gücüm yettiğince yardıma muhtaç kişiler ve üniversitede okuyanlara dernek adına yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi. Dernek üyeleri ile bir araya gelerek, börek, gözleme ve çörek yapıp sattıklarını anlatan Büyüksaraçoğlu, “Çoğunluğu emekli öğretmen dokuz arkadaşımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kazancımızın hepsini de üniversitede okuyan öğrencilere burs olarak aktarıyoruz” dedi.
‘ORTAK HEDEF ÖĞRENCİYE BURS’
Kırşehir’de kendilerini yardım etmek amacıyla tercih edenlerin sayısının da fazla olduğunu aktaran Büyüksaraçoğlu, “Amacımız öğrencilerimize kazancımızla yardımcı olabilmek. Eğitim, uzun ve masraflı bir süreç. Bazı dar gelirli ailelerin 2 çocuğu oluyor, biri üniversiteye gidiyor. Bilhassa bu durumları göz önünde bulunduruyoruz. Ebeveyni olmayanlara destek oluyoruz. Bizlere bir börek parası yerine iki börek parası bırakanlar oluyor. Kırşehir halkı özverili, bizler de özverili çalışıyoruz. Eğitim için çocuklarımıza ne kadar yardımcı oluyorsak biz de mutlu oluyoruz” dedi.
‘KADININ YOKSULU OLMAZ’
Derneğin, 1928’de Atatürk’ün emri ile kurulduğunu anımsatan Büyüksaraçoğlu, şunları kaydetti:
“Savaştan sonra kocası ve oğlu ölen anneler, babası ölen çocuklarımız perişan olmasın diye Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bir dernek kurulmasını istemiş. Daha sonra ‘Yoksul Kadını Koruma Cemiyeti’ adında dernek kurulmuş fakat Ulu Önder Atatürk bu adı beğenmemiş, ‘Kadının yoksulu olmaz, o kendiliğinden bir varlıktır’ demiş. Derneğin adı, Yardım Sevenler Derneği olarak belirlenmiş. Yardım Sevenler Derneği, kurulduğu günden itibaren zamanın devlet büyükerinin desteği ve buraya gönül veren insanlarla yaşatılıp bugünlere geldi. Biz, onların çocukları, torunları olarak aynı hizmeti yapmaya çalışıyoruz. 19 Şubat’ta derneğimizin 92. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. 92 yıldır ayakta olan, popülerliği sevmeyen dernek bugüne kadar birbirinden güzel çalışmalara imza attı.”
‘GÖNÜLLÜLÜĞÜN TADINA VARSINLAR’
“Ben” değil, “biz” denilmesi gerektiğini belirten Büyüksaraçoğlu, gençlere şu çağrıda bulundu:
“Özellikle gençlerin ‘gönüllülük’ kavramını özümsemesi lazım. Yaşadıkları şehirdeki ihtiyaç sahiplerini düşünsünler. Bilhassa gençlere ihtiyacımız var, biz artık yaşımızı doldurduk. Yardım Sevenler Derneği’nin daha genç ellere, daha gönüllü insanlara teslim edilmesi gerekiyor. Gençler, gönüllülüğün tadına varsınlar, bizimle birlikte çalışsınlar.” KIRŞEHİR