7’li domino böbrek nakli ile 14 hayat birbirine “çapraz” bağlandı

Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk "Domino 7'li böbrek nakli" gerçekleştirildi.

AA

Domino nakilde, 22 hekim ve çok sayıda uzman görev alırken, eş zamanlı olarak 7 ameliyathanede yapılan operasyonlarla 14 hayat birbirine çapraz bağlandı.

Medicana International İstanbul Hastanesinde gerçekleştirilen işlem, Prof. Dr. Murat Tuncer ile Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar önderliğinde planlandı. Prof. Dr. Hasan Taşçı, Dr. Öğretim Üyesi Volkan Turunç, Doç. Dr. Gökhan Çipe, Opr. Dr. Sarper Işıksel, Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu, Doktor Öğretim Üyesi Sevim Kuşlu Çiçek, Opr. Dr. Abdullah As, Opr. Dr. Ulvi Abdullayev olmak üzere 9 cerrahın görev yaptığı operasyonlar, toplamda 10 saat sürdü.

"Türkiye'de organ yetmezliği nedeniyle hasta ölmemesini hayal ediyoruz"

Konuya ilişkin basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Murat Tuncer, "Bugün çok mutlu bir günde bir aradayız. Sadece Türkiye için değil, bence organ nakli tıbbı açısından da bir dönüm noktası. Organ nakli tıbbında çok büyük önem taşıyan ve dünya çapındaki yüz binlerce hastaya umut veren bir operasyondu. Bu tarihi ameliyatları birlikte gerçekleştirdiğimiz ekibimizle birlikte büyük bir gurur yaşıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye'de organ yetmezliği nedeniyle hasta ölmemesini hayal ettiklerini dile getirerek, bu sebeple değişik yöntemler geliştirerek insan yaşamını kurtarmaya çalıştıklarını aktardı. Tuncer, bu ameliyatın yapılmasındaki temel amacın, Türkiye'de hali hazırda yüzde 5 olan çapraz nakillerin oranını yüzde 20-30'lara çıkarmak olduğunu ifade etti.

Nakillerin yapılması kadar takip edilmesinin de çok önemli olduğunu ve ekiplerin titizlikle süreçleri yönettiğini, bu açıdan da alıcı ve vericilerin sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu dile getiren Tuncer, şunları kaydetti:

"Bunu yapma sebebimiz insanlara örnek, hastalara umut olmak. 60 bin diyaliz hastamız var. Her yıl bunların 10 bini hayatını kaybediyor. Günde 28 kişi. Ama kadavra listelerine yazılı olup bekleyen sayısı 22 bin. Demek ki 40 bin insan umutsuz. 'Ya bana çıkmaz' ya da 'Ben nakil olamam' diyor. Bizim amacımız, kan gurubu uyumlu olsun, olmasın yakınlarından biri böbrek verebiliyorsa artık herkes böbrek nakli olabilir mesajını vermek. Bu insanların ölmesine gerek yok. Bu insanların hepsini kurtarmaya talibiz. Bunu yaparken de ülkemizdeki diğer merkezlerle birlikte çalışmaya da talibiz. Bizim eksiğimiz yok. Türk hekimlerinin birlikte oldukları zaman yapamayacakları bir şey yok. Halkımız Türk hekimlerine güvensin. En son diyaliz hastası kalana kadar biz çalışmaya devam edeceğiz. Gerekirse gece gündüz ama hedefimiz bir tane bile diyaliz hastası bırakmamak."