700 yıldır üretim yapıyor

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde, ünlü Türk düşünürü Hacıbektaş Veli tarafından bulunduğu rivayet edilen Hacıbektaş Kayatuzu işletmesi, 700 yılı aşkın bir zamandan beri üretimin yapıldığı dünyadaki ender kaya tuzu ocaklarından biri olarak biliniyor.

cumhuriyet.com.tr

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) 1 milyar 200 milyon ton olarak tespit ettiği rezerv miktarıyla dünyanın sayılı büyük kayatuzu işletmelerinden biri olarak da değerlendirilen Hacıbektaş Kayatuzu işletmesinde, yılda 40 bin ton kayatuzu ve çözelti tuz üretimi yapılıyor. 1986 yılına kadar Gümrük ve Tekel Bakanlığı tarafından işletilen ve 2003 yılında özelleştirilen Hacıbektaş Tuzlası’nda ise yılda 40 bin tona yakın kaya tuzu ve çözelti tuz üretimi yapılıyor.

Emekçioğlu Group Santuz Tuz Madencilik Ticaret Sanayi Limited Şirketi, Hacıbektaş Tuzlası yöneticisi Suat Bilgin Cumhuriyet döneminde de işletilen ve 1986 yılına kadar da Gümrük ve Tekel Bakanlığı TEKEL Genel Müdürlüğü Tuz İşletmeleri Müdürlüğü’ne bağlı Hacıbektaş Tuzlası’nın faal olarak işletildiğini söyledi. Bilgin, yerin 35 metre altına kadar inen ocakta açılan sağ ve sol yönde, ayrı ayrı olmak üzere 400 ve 800 metre uzunluğa sahip galerilerden kesilerek elde edilen kaya tuzunun gıda sektörü başta olmak üzere tekstil, deri, tarım, hayvancılık, yem, tıp, kimya ve yem gibi alanlarda yaygın olarak kullanıldığını söyledi.
Bilgin, 6 bin dekarlık bir alanı kapsayan Tuzköy beldesi Hacıbektaş Tuzlası’nın yöre insanının da bir dönem en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturduğunu hatta o dönemde çıkartılan Soy İsim Kanunu ile birlikte, işletmede çalışanların soy isimlerinin genellikle Tuz, Tuzocak, Tuztaş, Tuztaşı, Tuzdelen, Tuzdelener, Tuzköy, Tuzköylü, Tuzkapı, Tuzcu, Tuzer, Tuzkaya, Tuzek, Tuzgöl olarak belirlendiğini söyledi.