70 kamyon elma bozulmak üzere

Bursa'da faaliyet gösteren bir meyve suyu fabrikası fazla ürün sipariş edince yaklaşık 70 kamyon elma bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

CHA

Yaklaşık 4 gündür fabrika önünde araçlar içinde bekleyen elmalar büyük oranda bozuldu. En az 4 gün daha beklemesi öngörülen elmaların tamamen bozulabileceğinden korkuluyor. Günlerdir araçlarda bekletildikleri için bozulan elmaların suları yerlere süzülüyor.

Elmaların bozulması yanı sıra günlerdir fabrika önünde yüklerini indirmeyi bekleyen kamyon ve TIR şoförleri de mağdur edilmesine isyan etti. TIR şoförlerinden Zeynel Abidin Şahin, Pazartesi gününden beri fabrika önünde beklediğinden yakınırken, "Arabamız Pazartesi gününden beri yüklü. Henüz boşaltılmadı. Bizim 24 saat bekleme hakkımız var, bunun dışında adam bizimle anlaşma yapmak zorunda kalır, ama henüz bizimle bir anlaşma yapılmadı." dedi.

Kendilerine sahip çıkılmamasından yakınan Şahin, şunları söyledi: "Türkiye'de Ulaştırma Bakanımız ve birde Şoförler Federasyon başkanımız var ama maalesef bize hiçbir zaman destek çıkmadılar. K1 dediler yaptılar, ama bir faydasını göremedik. Bir trafik sigortası 45 bin liradır."

Bu durumdan en çok kendilerinin mağdur olduğunun altını çizen TIR şoförü Şahin, şöyle devam etti: "Ben burada bir hafta, 10 gün burada yatıyorum. Benim evde 5-6 tane çocuğum var, öğrencim var, onlar mağdur oluyorlar. Biz 24 saatte yükü indirmek şartıyla geldik ama daha yükü indiremedik. Biz Pazartesinden beri 4 gündür yatıyoruz, 4 gün daha yatacağız. Pazartesine kadar ancak iner malımız. Biz her yerde 8 gün beklersek bizim yarın öbür gün maliye önümüzü keser. Herkesin vergisi, senedi, borcu var, o araba parka çekilir ve vatandaş mağdur durumda kalır."

Elmaları Niğde'den yüklediklerini anlatan Zeynel Abidin Şahin, "Fabrikanın kapasitesi günlük 5 araba ise 5 araba istesin, niye 10 araba istiyorsun. Burada şuanda 70-80 araba var. Dün akşamdan şimdiye kadar 6 araba boşalmış. 80 araba on günde boşalır. Şu anda gelen bir arkadaşımız burada on gün beklemek zorunda kalıyor. Eğer gelip bize deseler ki bu arabanın günlük yevmiyesi olarak bizimle anlaşsalar bekleyelim, ama onlar bize günlük 10 lira ton başına teklif ediyor. Bu da 20 tonda eder 200 lira, burada bir kişinin günlük masrafı en az 50 lira. Fazla mal istemişler diyorlar ki; 'sırada bekleyeceksin.' Ama ben sırada beklemek istemiyorum. Benim aracımın bir an önce boşalmasını istiyorum." dedi.

Uzun beklemeden dolayı araçlara yüklü ürünlerinde bozulduğunu anlatan Zeynel Abidin Şahin, şunları söyledi: "Bu durumda elmalarda bozuldu. Mal sahibi diyor ki; 'fabrika işletebildiği kadar istesin, o istemiş biz göndermişiz, bizim suçumuz yok' diyor. Burada mağdur biz oluyor. Şu anda benim gibi 70'den fazla araç var. Ben Pazartesi günü geldim 73 araç vardı önümde, şuanda halen 24 araç var. Böyle giderse Pazartesine kaldık. Bu da eder 8 gün."

Firma yetkilileri ise konuşmaktan kaçındı.