7 gencin öldüğü doğalgaz faciasında karar çıktı
Ankara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde, 1 Ocak 2009'da, 7 üniversite öğrencisinin öldüğü doğalgaz faciasıyla ilgili davasıyla ilgili olarak mahkeme heyeti kararı açıkladı.
cumhuriyet.com.trAnkara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde, 1 Ocak 2009'da, 7 üniversite öğrencisinin öldüğü doğalgaz faciasıyla ilgili davada ev sahibi, binanın müteahhidi, dairedeki kombinin bakımını yapan teknik servis yetkilisiyle olayda oğlunu kaybeden dairenin kiracısı ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan 2 yıl 6 ayla 5 yıl 10 ay arasında değişen sürelerle hapis cezasına çarptırıldı. Eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ve eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir'in de arasında bulunduğu 9 sanık ise beraat etti.
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklardan Emre Kaan Karadağlı, Kazım Usta, Haldun Aydın, İhsan Fincan, Yusuf Büyük ve Ferit Vanlı, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmayı, olayda hayatını kaybeden çocukların bazı yakınları da izledi.
Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan sanıklar ve sanık avukatları suçsuz olduklarını ileri sürerek, beraatlarını istediler. Mahkeme heyeti, yaklaşık 1 saat 15 dakikalık aranın ardından kararı açıkladı. Buna göre, sanıklardan 4'ü ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan mahkum edildi. Facianın yaşandığı binanın müteahhidi Emre Kaan Karadağlı 5 yıl 10 ay, dairedeki kombinin bakımını yapan teknik servis yetkilisi Mustafa Erdal Us 4 yıl 2 ay, dairenin sahibi Cemal Özdemir 3 yıl 4 ay hapse çarptırıldı.
Olayda oğlu Turan Özgür Attila'yı kaybetmesi nedeniyle ''müdahil-sanık'' sıfatı bulunan ve olayın meydana geldiği daireyi kiralayan sanık Okşan Rabia Attila ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ancak mahkeme, kendi çocuğunun ölmesi ve suçun işlenmesindeki özellikleri birlikte değerlendirerek, Attila hakkındaki cezayı 18 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi.
Eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan, eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir ile Ethem Uludağ, Haldun Aydın, Kazım Usta, Yusuf Büyük, Ferit Vanlı, Yusuf Koç ve Mehmet Levent Kuzey'in ise ''olayda kusurlu oldukları tespit edilemediği'' gerekçesiyle beraatına karar verildi.
Esas hakkındaki görüş
Cumhuriyet Savcısı Muhittin Buyruk, sanıklardan Cemal Özdemir, Emre Kaan Karadağlı, Yusuf Koç, Mustafa Erdal Us, Mehmet Levent Kuzey ve Ferit Vanlı'nın kusurlu olduğunu savunarak, ''taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan cezalandırılmalarını, sanıklardan Okşan Rabia Attila'ya mağduriyeti nedeniyle ceza verilmemesini istemişti. Buyruk, Fincan ve Demir'in de arasında yer aldığı 6 sanığın ise beraatını talep etmişti.
'Hayal kırıklığı içerisindeyiz, adaletin tecelli ettiğine inanmıyoruz'
Duruşmanın ardından müdahil aileler gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hayatı kaybeden Büşra Bek'in babası Mustafa Bek, başkalarının aynı acıları yaşamaması için davayı takip ettiklerini belirterek, ''Bir hukukçu olarak söylüyorum, bu karar adil olmamıştır. Evet, bu dava sonucunda ceza çıkmıştır. Yüksek cezalar da çıkmıştır. Ama asıl istenilen sonuç ne yazık ki elde edilememiştir. Elimizde 5 tane rapor var. Bu 5 raporun 3-4 tanesinde doğalgaz üst yönetimi kusurlu olduğu halde son bir rapor alınmıştır. Bu son rapora itirazımız olmasına rağmen bunlara ceza verilmemiştir'' diye konuştu. Turan Özgür Attila'nın babası Murat Attila ise kararı, ''Hayal kırıklığı içerisindeyiz. Çünkü adaletin tecelli ettiğine inanmıyoruz'' ifadesiyle değerlendirdi.