7 bin 500 madenciden ‘kilit’ uyarısı

Maden sahalarının satılmasının önünü açan ‘Torba Tasarı’ya tepki yağdı. Madenciler, ‘Yer üstünde OHAL olabilir ama yerin altı bize ait’ açıklaması yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) uhdesinde bulunan maden sahalarının parçalara ayrılarak ruhsatlarıyla birlikte satılmasının önünü açan torba yasa tasarısının 58. maddesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesine Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan tepki yağdı. TTK’de örgütlü GMİS, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu olağanüstü olarak toplamış ve eylem kararı almıştı.

İşçi sayısı düştü

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ile üyeler, GMİS’e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Merkez Servisleri, Amasra şubelerinin yönetim kurulu üyeleri, TTK Üzülmez Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek eylem süreci ile ilgili bilgi verdiler. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, madencilere yönelik yaptığı konuşmada, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun bir çakıl taşının dahi özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü özelleştirme ölüm demektir. Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. 2009’da 11 bin 67 işçi varken bugün işçi sayımız 7 bin 625’e geriledi. Üretim 1 milyon tonun altına düştü. Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmeli. Eğer hükümet bu sese kulak vermezse 1990-1991 ve 1994 yıllarında olduğu gibi madenciler ve bölge halkı olarak tek yürek, tek ses meydanlarda olacağız” dedi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da, “Zor bir sürecin içindeyiz. Çıkarılmak istenen yasa ülkemize ihanettir. Yer üstünde olağanüstü hal olabilir ama yerin altı bize ait. Eylemlerimizde en son aşamasına geldiğimizde, inşallah bununla karşılaşmak zorunda bırakılmayız, ama gerektiğinde 7 bin 500 maden işçisiyle birlikte yerin altına kendimizi kilitleyeceğimizi ve isteklerimiz yerine getirilinceye kadar çıkmayacağımızı ifade ediyoruz. Bıçak kemiğe dayandığında bunu yapacağımızı herkes iyi bilmeli” diye konuştu.