69 yıldır gizemi çözülemeyen cinayet : Tamam Shud

69 yıl önce Avusturalya sahillerinde bulunan 40-45 yaşlarındaki cesedin gizemi hala çözülemedi.

cumhuriyet.com.tr

1 Aralık 1948'de saat 06:30'da Avusturalya'nın Somerton sahilinde havanın çok sıcak olmasına rağmen üzerinde kalın kıyafetler olan 40-45 yaşlarında bir ceset bulunuyor.

Üzerinde kimlik bulunmayan ceset, otopsiye götürüldüğünde diş izlerinin kayıdı olmadığı ortaya çıkıyor. Otopsi raporu sonucunda ciğerleri ve kalbi tıkanmış, dalağının da normalden üç kat daha büyük olduğu ortaya çıkıyor.

Otopsi sonucunda zehirlenerek öldüğüne kanaat getiriliyor. Ancak zehirlenmenin iki ana işareti olan, ''kasılma'' ve ''kusma'' bulunamıyor. Otopsiyi yapan doktor da cesedin ayakkabılarının bütün gün Glenelg bölgesindee donan birine göre fazlasıyla temiz olduğunu söylemesiyle, cesedin öldükten sonra sahile getirildiği şüphesi ortaya çıkıyor.

Otopsi sırasında cesetin üzerindeki giyside gizli bir cep bulunuyor. Bu cepte, üzerinde "tamam shud" yazılı bir kağıt çıkıyor. Bu deyiş, "bitti", "tamamlandı" anlamına gelen, Ömer Hayyam'ın "Rübailer" isimli şiir kitabının son sayfasında kullanılan bir cümle olması dikkat çekiyor.Polis, bu kitabın bütün kopyalarını aramaya başlıyor. Kağıdın fotoğrafı, gazetelerde yayınlanıyor.

Gazetedeki haberler etkili oluyor. Haberi görüp gelen bir adam, "Otomobilini 30 Kasım'da Glenelg'de kapıları kilitsiz halde park ettiğini, geri geldiğinde bu kitabın ilk baskılarından birini arabasının arka koltuğunda bulduğunu polise bildiriyor. Adamın kitabındaki son sayfada "tamam shud" kelimeleri eksik olduğu görülüyor. Araştırmalar, kağıdın bu kitaptan yırtıldığını doğruluyor. Kitabın arkasında büyük harflerle şöyle yazıyor:

WRGOABABD (İlk harfin tam olarak m ya da w olup olmadığı anlaşılamamış)

MLIAOI (Üstü çizili ve son harfin i ya da l olup olmadığı anlaşılamamış)

WTBIMPANETP

MLIABOAIAQC

ITTMTSAMSTGAB

Kod, ilk önce rastgele yazılmış harfler olarak adlandırılıyor. Daha sonra böyle olmadığı ortaya çıkıyor. Kodu çözmeye en yakın girişime göre harfler rast gele dizilmediği ortaya çıkıyor. Kitabın arkasındaki bu yazılarla ilgili üstteki resimde olduğu gibi birçok teori üretilmiş. Bu teorilerden biri de Ömer Hayyam'ın bir rübaisinde gizlenmiş bir şifre/kod olduğu yönünde. O rübai, şöyle:

“For in and out, above, about, below,
Tis nothing but a Magic Shadow-show,
Play'd in a Box whose Candle is the Sun,
Round which we Phantom Figures come and go.”

Üstelik bu, herhangi bir rubai olmadığı, karışık bir çeviri ve çok nadir rastlanan bir çeşit olduğu anlaşılıyor.

Kitabın arkasında cesedin bulunduğu sahile yürüme mesafesinde yaşayan bir hemşireye ait telefon numarası bulunuyor. Hemşire, 2. Dünya Savaşı sırasında Sydney'de çalışırken bu kitaplardan birine sahip olduğunu, Alfred Boxall isimli Avustralyalı bir teğmene verdiğini söylüyor. Kısa bir süre sonra Alfred, elinde Ömer Hayyam'ın "Rübailer" şiir kitabı ve "tamam shud" kısmı yırtılmamış olarak bulunuyor. 

Olaydan 45 gün kadar sonra, Adelaide istasyonunda bir kahverengi çanta bulunuyor. Çantada kırmızı ekoseli ceket, terlik, ip, iç çamaşırı vb. günlük eşyanın yanı sıra tornavida, fırça, ufaltılmış bıçak, makaslar bulunuyor.Çantada cesedin ceplerindeki dikişlerde kullanılan ipliğin aynısı olduğu anlaşılıyor. Polis, cesedin üzerinde ki giyisilerde etiket olmamasına rağmen bir kravatta "T. Keane", çamaşır çantasında "Keane" ve bir atlette "Keane" ismini ve bazı kuru temizlemeci kayıtlarını (rakamlar) buluyor. 

T. Keane isminde kayıp biri olduğuna dair başarısızlıkla sonuçlanan araştırmalar yapılıyor. Zaten çantadaki bazı dikiş türlerinin sadece Amerika'da kullanılmasından dolayı adamın Amerika'dan geldiğini düşünülüyordu.

Şu an ise "Tamam shud" (Bitti, tamamlandı!) notunun bir çeşit intihar notu olduğuna inananlar var. Fakat bu mesaj da, dava da çözülemedi.Tüm bunların sonrasında polisin oluşturabildiği senaryo ise ancak şöyleydi: Bu adamın gece aşırı Melbourne - Sydney - Port Augusta üçlüsünden birinden trenle geldiği, halka açık bir hamamda yıkanıp tıraş olduğu, Henley sahili istikametine 10:50'ye bilet aldığı, bir nedenden dolayı o treni kaçırdığı, Glenelg otobüsüne binmeden önce çantasını tren istasyonuna bıraktığı...