68 milyon sürgün

BM raporuna göre savaş, çatışma, yokluk nedeniyle geçen yıl evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı 2. Dünya Savaşı’ndan beri en üst seviyeye ulaştı.

cumhuriyet.com.tr

Irak’tan Suriye’ye Yemen’e, Afganistan’a, Myanmar’dan Bangladeş’e dünyada yaşanan çatışmalar milyonlarca kişi için tarifsiz acıları beraberinde getiriyor. Savaş, çatışma ve yoksulluk gibi nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalanların sayısı son yıllarda hızla artarken Birleşmiş Milletler dünya çapında zorla yerlerinden edilen insanların sayısının 2017 yılı sonunda rekor seviyeye çıkarak yaklaşık 68.5 milyona ulaştığını açıkladı.

Her iki saniyede bir kişi...

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin raporuna göre, bu rakam bir önceki yıla oranla 2 milyon 900 bin daha fazla, ki bu da 2. Dünya Savaşı’ndan beri en üst seviyeye ulaşıldığı anlamına geliyor. Her yıl 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nden bir gün önce açıklanan rapora göre, her iki saniyede, bir kişi yerinden ediliyor.

En çok Türkiye ağırlıyor

Türkiye yaklaşık çoğunluğu Suriyeli 3.5 milyon kişiyle en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. En çok sığınmacı veren ülkeler Suriye, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somali olarak rapora yansırken yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan insanların büyük çoğunluğunun vatandaşı oldukları ülkelerde kaldığı belirtiliyor. Yedi yıldan fazla süredir savaşın pençesindeki Suriye göçün en çok yaşandığı ülke. BM verilerine göre, savaş nedeniyle yaşadığı bölgeyi terk ederek ülkesinin bir başka kesimine göç etmek zorunda olanların sayısı 40 milyonu buldu. Yaklaşık 25 milyon ise sınırları aşarak başka ülkelere sığındı. İltica başvurusunda bulunanların sayısı 3 milyonu geçiyor. Almanya en çok sığınmacı alan 8 ülke arasında tek Avrupa ülkesi. BM’ye göre 2017 sonu itibarı ile Almanya’da 970 bini aşkın mülteci var. Kolombiya, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak ve Somali, ülke içinde yerinden olan insanların en çok olduğu ülkeler. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, kaçış halinde olanların sayısının üst üste beş yıldır artmakta olduğuna dikkat çekti. “Kimse mülteci olmayı seçmez ancak geri kalanların nasıl yardım edeceği konusunda bir seçeneği var” diyerek uluslararası topluma yardım çağrısı yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise günümüz koşullarına işaretle göç kaçınılmaz yorumunda bulundu. “Göçü ülkelerin birbirleriyle koordineli bir şekilde organize etmesinin herkes için özellikle de çaresiz durumdaki göçmenler için bir kazan-kazan durumu oluşturacağını” savundu.