68 kuşağının önde gelen isimlerinden Işıtan Gündüz son yolculuğuna uğurlandı

68 kuşağının önde gelen isimlerinden yayıncı ve çevirmen Işıtan Gündüz son yolculuğuna uğurlandı.

Tuğba Özer

Geçtiğimiz günlerde yoğun bakım tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren sosyalist hareketin emektar isimlerinden yayıncı ve çevirmen Işıtan Gündüz bugün dostlarının katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Gündüz’ün cenazesi Üsküdar’da bulunan Şakirin Camii’nden kaldırılarak Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Törene Gündüz’ün ailesinin yanı sıra çok sayıda dostu ve mücadele arkadaşı da katıldı.

‘HAYATINI MÜCADELEYLE GEÇİRDİ’

Dostları Işıtan Gündüz’ün ardından şunları söyledi:

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) mücadele arkadaşı Cihan Açıkgöz:
“Hayatının çok büyük bölümünü kendi benimsediği ve savunduğu değerler uğruna mücadeleyle geçirdi. O değerler eşitlik özgürlük, barış ve sömürünün olmadığı bir dünya. Işıtan’ı saygıyla anıyoruz ve anacağız”

Sosyalist Türkiye Partisi’nin (STP) kuruluşunda beraber yer aldığı dostu  Ali Önder Öndeş:

“Sonuna kadar siyasetin içinde kalan biriydi. Hayatın bütün zorluklarına rağmen siyasetten kopmadı. Işıtan Düzce’de bir köye yerleşmişti, orada mutluydu. Bahçesi vardı çiçekler ekiyordu ve kitapları vardı. Muazzam bir kitaplığa sahipti. Siyaseten hep devrimci bir kimlikti.”

‘DENİZ GENÇ KALDI, BİZ YAŞLANDIK’

Dostu Yusuf Ünal:
“Kendisini en son gördüğümde Deniz Gezmiş ile olan fotoğrafını sormuştum. ‘Deniz genç kaldı, biz yaşlandık’ dedi. En son bana söylediği sözler bunlardı. Çok yönlü, ilerici, devrimci bir insandı."

IŞITAN GÜNDÜZ KİMDİR?

68 kuşağından olan ve gençlik yıllarından itibaren sosyalizm mücadelesi veren Gündüz, 1946’da Düzce’de doğdu.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.

1966 yılında Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun (FKF) İstanbul sekreteryasında görev aldı. Ardından Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP), Sosyalist Türkiye Partisi (STP) Siyasi Büro’ya ve Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) üye oldu.

“68 Mayısında Paris” ve “Milliyetçilik Üzerine (Ulussuz Devletler Devletsiz Uluslar)” adlı kitapları derledi.