62. Verem Haftası

İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, Türkiye genelinde tüberkülozlu hasta sayısının yüz binde 25 olduğunu ifade ederek, birkaç yıl içinde bu rakamı yüz binde 10'a düşürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

62. Verem Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, tüberkülozlu sayısının 1963 yılında yüz binde 177, 1980'de yüz binde 52 şu anda yüz binde 25 olduğunu söyledi.

Türkiye'de yıllık yeni hasta sayısının 20 bin, İstanbul'da ise 5 bin 500 civarında olduğunu belirten Bakar, ''Türkiye genelinde tüberkülozlu hasta sayısı yüz binde 25. Hedefimiz birkaç yıl içinde bu rakamı yüzbinde 10'a düşürmek'' diye konuştu.

BCG aşılama oranının yüzde 100 olduğunu ifade eden Bakar, tüberkülozla ilgili ilaçların ücretsiz olarak karşılandığını ve bu konuda herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığını kaydetti.

Mehmet Bakar, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulamasının 2006 yılının ortalarında başladığını ve İstanbul'daki tüberküloz hastalarının tümünün kapsama alanına alındığını hatırlattı.

 

İl tüberküloz kurulunun kararları

Uzun yıllar faaliyette olmayan tüberkülozla ilgili il koordinasyon kurulunun 2006 yılında aktif hale getirildiğini ve kurulun 3 ayda bir toplandığını dile getiren Bakar, kurulun 2009 yılına ilişkin aldığı bazı karar ve belirlediği hedeflere ilişkin şu bilgileri verdi:
''Birinci hedefimiz, Ataşehir, Başakşehir, Sultangazi gibi yeni oluşturulan ilçelerde bu yıl içinde yeni dispanserler açmak. Dispanserlerde çalışanlar 2009'da yeniden eğitime alınacak. Halka yönelik eğitim çalışması yoğunlaştırılacak. Sağlık Bakanlığının ikinci laboratuvarı Anadolu yakasında açılacak. DGT uygulamasında aile yoluyla alımının minimuma düşürülmesini hedefliyoruz. Dirençli hastalarla ilgili tedbirler, takip, yatak problemi ve izolasyon konularında yoğun çalışma yapmak istiyoruz. Sağlık personelinin enfeksiyonlardan korunması için yeni tedbirler alınacak.
Hastane, hasta ve verem savaş dispanserleri üçlüsünde bir otomasyon sistemi kurmak istiyoruz. Yani bir hasta tanı aldığı andan itibaren kayıtlara girmesini ve yapılması gerekenleri otomasyon yoluyla hayata geçirilmesini sağlamak.''

DGT nedeniyle tüberküloz hastalığında yatak ihtiyacı bulunmadığını, tüberkülozlu hasta sayısında artış yaşanmadığını belirten Bakar, sadece kayıt sisteminde hassasiyetin artması nedeniyle yarım puanlık bir artış olduğunu söyledi. Bakar, ''İstanbul'da tüberkülozlu hastalar için ayrılan yatak doluluk oranı yüzde 80 civarında. Yani bu konuda bir problem yok. DGT ile beraber yürüyen tedavi süreci nedeniyle de yatak ihtiyacı bulunmamaktadır'' diye konuştu.

Mehmet Bakar, 2008 yılında İstanbul'da çoğu Doğu bloku ve Afrika kökenli olmak üzere 27 tüberkülozlu vaka teşhis edildiğini vurguladı.