600 ton kargo poşeti okula dönüştü
Yıl sonundan önce kargo taşımacılığında yeni sürprizler açıklamaya hazırlanan MNG Kargo, "Kargo poşetleri kutuya, çocuklar okula" isimli projesi kapsamında, 600 tondan fazla plastik kargo poşetini geri dönüştürdü, 250 öğrenci kapasiteli, 8 derslikli MNG Kargo Bitlis Merkez İlköğretim Okulu'nu inşa etti.
cumhuriyet.com.trMNG Kargo, "Kargo poşetleri kutuya, çocuklar okula" isimli projesi kapsamında, 600 tondan fazla plastik kargo poşetini geri dönüştürdü, 250 öğrenci kapasiteli, 8 derslikli MNG Kargo Bitlis Merkez İlköğretim Okulu'nu inşa etti.
Bitlis'te inşa edilen ve 2010-2011 öğretim yılına başlayan ilköğretim okulunun açılış töreni ardından basın mensuplarıyla bir değerlendirme yapan Genel Müdür Aslan Kut, "MNG kargo olarak bir dünya şirketi vizyonuyla sosyal sorumluluk alanında etkin bir rol oynamak istiyoruz" dedi.
"Bir gün bile gecikmemek lazım"
Kampanyanın sürdürülebilir bir kampanya olduğunun altını çizen Aslan Kut, "Kargo sektörü sürekli bir büyüme içinde. Naylon poşetle kargo taşımacılığı devam edecek. Her gün binlerce naylon poşet atığı oluşuyor. Bu poşetlerin doğada en az 400 yıl bozulmadan kaldığını düşünürsek çevre açısından gelecek kuşakları da etkileyebilecek bir olumsuz tablo ile karşı karşıyayız. Bir gün bile gecikmenin önemli olduğunun farkındayız. Bu atıkları bir şekilde geri toplamak zorundayız. Ve biz bu farkındalığı tüm müşterilerimizle ve paydaşlarımızla da giderek artan bir oranda paylaşmak istiyoruz. Kampanyamıza daha çok şirketin katılması çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.
"Ayda 25 milyon naylon poşet atığı oluşuyor"
Aslan Kut, kargo taşımacılığında kullanılan naylon poşet sayısının ayda yaklaşık 25 milyon olarak hesaplandığını belirten ve bir yılda da 300 milyon naylon poşet atığı ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Biz bir aylık poşeti toplayarak bir okul yaptık. Eğer tüm poşetler geri kazanım sürecine sokulabilirse her ay bir okul yapılabilir. Biz bu kampanyayı genişleterek ve yaygınlaştırarak daha fazla okul yapmak istiyoruz. Biz bu sosyal sorumluluk projesini moda olsun diye yapmadık. Gerçekten inanarak bu işe girdik ve ısrarla da sürdürmeye kararlıyız. Ayrıca dünya şirketi olma ve dünya standardında kargo hizmetini Türkiye'nin her yerine götürmeye kararlı olurken, sosyal sorumluluk bilincini tüm MNG Kargo çalışanları içinde de daha etkin kılmak istiyoruz" dedi.
"Altı ayda bir okul yapar hale gelmek istiyoruz"
Kampanya hedefleri hakkında da bilgi veren Aslan Kut, "Şu anda Türkiye'de 36 bin noktada MNG Kargo kutuları var. Hedefimiz önümüzdeki bir yılda bu toplama kutularının sayısını 100 bin noktaya çıkarmak. Eğer kampanya bu hızda giderse toplanan naylon kargo poşetlerin geri kazanımı yoluyla 6 ayda bir okul yapabilir hale geleceğimize inanıyorum" görüşünü ifade etti. Bu tarz bir kampanyada ticari bir değer oluşturmayı düşünmediklerinin altını çizen Kut, bir soru üzerine, "Bu bir sosyal sorumluluk projesi. Bu yolla iş potansiyelimizi arttırmak gibi bir hedefimiz kesinlikle yok. Ancak bu kampanyanın kamuoyunda büyük bir sempati yarattığını da memnuniyetle gözlemliyoruz" yanıtını verdi.
"Günde 300 bin kargo dağıtıyoruz"
Dünya şirketi olma vizyonu doğrultusunda 2009 yılı başında Fedex ile 10 yıllık bir işbirliği anlaşması yaptıklarını hatırlatan Aslan Kut bu konuda şunları söyledi:
"Dünya standartlarında kargo hizmetini tüm Türkiye'ye yayma konusunda önemli bir noktaya geldik. Günde 300 bin kargo taşıyoruz. Fedex ile yaptığımız Türkiye temsilciliği anlaşmasıyla dünya şirketi olma yolunda da önemli bir adım attık. Bu işbirliğimiz her geçen gün daha da verimli sonuçlar üretiyor. Bugün İstanbul'un yanı sıra Anadolu'dan bir kargoyu ABD ve Avrupa'nın herhangi bir noktasına 24 saat içinde teslim ediyoruz. Gaziantep'ten, Bursa'dan, Konya'dan Adana'dan, Antalya'dan İzmir veya Ankara'dan alınan bir kargo Fedex kanalıyla artık ABD veya Avrupa'nın herhangi bir noktasına ertesi gün ulaşıyor. Bu çok önemli bir gelişme. Çünkü Anadolu'nun ihracatçının rekabetçi gücünü bu yolla dünyaya taşıyoruz. ABD'den alınan bir kargo da Türkiye'de İstanbul ve Bursa'ya aynı gün, diğer bölgelere de 24 saat içinde ulaşıyor."
"iroda büyümeye değil, kaliteyi artırmaa odaklıyız"
Aslan Kut, MNG Kargo olarak büyüme hedefini sadece ciro artışı olarak görmediklerini belirterek, "Sadece ciro odaklı bir büyümeyi çok anlamlı bulmuyoruz. Hizmet kalitesini sürdürülebilir bir modelde sürekli arttırmak ve bu yolla büyümeye hız vermek şirket politikamız içinde daha önemli yer tutuyor. Hacimsel ve sayısal büyümeden ziyade niteliksel büyüme yaklaşımımız var. Bugün 1750 noktada hizmet veriyoruz ve bu noktaların yüzde 80'i kargoyu 24 saat içinde hedefine ulaştırıyor. Bu yıl sonuna kadar hizmet verdiğimiz nokta sayısını 2 bine, gelecek yıl içinde de 2 bin 200 noktayı hedefliyoruz. Eğer posta sektörü ile ilgili yasal düzenlemeler yapılırsa bu büyümeyi rahatlıkla gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.
Bitlis'te tören
Öte yandan MNG Kargo, Bitlis Merkez İlköğretim Okulu'nun 2010-2011 öğrenim yılına başlaması dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Törene, MNG Kargo Bitlis Merkez İlköğretim Okulu'nun açılışını MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslan Kut, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadettin Sabaz ve Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz katıldı.
MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut, öğrencilerin de katıldığı törende yaptığı konuşmada, "Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula" projesini, bundan iki yıl önce başlattıklarını ve ilk günden itibaren projeye artan sayıda kişi ve kurumun destek verdiğini söyledi. Bugün on binlerce kurumun, atık kargo poşetlerinin, MNG Kargo'nun geri dönüşüm kutularında biriktiğini belirten Aslan Kut, "Projemize şirketlerimiz ve iş merkezlerinden gelen destek arttıkça, daha kısa sürede daha çok okul yaptırmamız mümkün olacak. Şu noktaya dikkat çekmek isterim ki, projenin yürümesi için gereken tüm masrafları kendi bütçemizden karşılıyor, topladığımız atık poşetlerden elde ettiğimiz gelirin tamamını ise hiçbir kesinti yapmaksızın doğrudan, açtığımız Okul Hesabı'na aktarıyoruz" dedi.
Projeye 20 bin firma çalışanı katıldı
MNG Kargo ailesinin üyeleri olarak, çevreye ve yaşama duyarlı yaklaşık 20 bin firma çalışanıyla birlikte 2 yıldır, Türkiye çapında 30 bini aşkın nokta üzerinden, atık kargo poşetleri toplama çalışmalarına devam ettiklerini belirten Aslan Kut, sözlerine şöyle devam etti:
"İş yerlerinde kağıt atıklarının toplanması alışkanlık haline gelmişken, ekonomik değerinin düşük olması nedeniyle kargo poşetleri ve naylon torbalar çöpe atılarak doğaya terk ediliyor. Bu değeri, bugün bir okula dönüştürmüş olmanın gururunu, projeye destek veren on binlerce çevre dostuyla birlikte yaşıyoruz. Bu okulda eğitim gören pırıl pırıl çocuklarımızın umut dolu gözlerine baktığımızda, bu örnek projenin çok daha iyilerini gelecekte çocuklarımızın kendi alanlarında yapacaklarına inanıyorum. Hedefimiz, çöpe atılan kargo poşetlerini ekonomiye geri kazandırarak, ülke kaynaklarımızı verimli kullanmaktır."
MNG Kargo'nun "Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula" projesinin, aynı zamanda toplumsal alanda gönüllü katılımını teşvik ederek, ülkemizde geri dönüşüm konusundaki bilinçlerini geliştirmeye katkı sağlayacak bir girişim olarak değerlendiren Aslan Kut, "MNG Kargo Genel Müdürlüğü ile birlikte 14 Bölge Müdürlüğü, 26 Aktarma Merkezi ve 620 MNG Kargo şubesinde görev yapan 6 binden fazla MNG Kargo personeli, MNG Kargo müşterisi olsun ya da olmasın tüm kişi ve kurumların verdiği atık poşetlerini toplama organizasyonunun bizzat içinde bulunuyor. Hedefimiz bu projeye destek olan kuruluş sayısını daha da arttırmak" dedi.