60 milyon mülteci
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen yıl dünyada savaş, çatışma veya baskılar yüzünden evlerini terk edenlerin sayısının 60 milyona dayandığını duyurdu. Dünyada en çok mülteci kabul eden ülke Türkiye oldu.
cumhuriyet.com.tr20 Haziran Dünya Mülteciler Günü arifesinde yayınlanan BM raporu, küresel mülteci krizinin 2. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş boyutlara ulaştığını sergiledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla tanıttığı 2014 Küresel Eğilimler raporunda, geçen yıl dünyada savaş, çatışma veya baskılar yüzünden evlerini terk edenlerin sayısının 60 milyona dayandığını duyurdu. En çok mülteci kabul eden ülke 1.59 milyon insana kapılarını açan Türkiye olurken, 30 yılı aşkın süredir Afganistan’a ait olan “en çok mülteci gönderen ülke” titri beş yıldır savaşın pençesindeki Suriye’ye geçti.
Yarıdan çoğu çocuk
Akdeniz ve Güneydoğu Asya’daki göçmen trajedilerinin buzdağının görünen yüzü olduğuna işaret eden rapora göre, geçen yıl dünyada yerinden yurdundan olan 59.5 milyon insanın yarısından fazlası çocuk. 2013’te bu rakamın 51.2 milyon olduğuna dikkat çekilen raporda, “2013’te günde 32 bin kişi evini terketmek zorunda kalırken, 2014’te bu rakam 42.500’e ulaştı”. Bu da dünyada her 122 kişiden birinin evini terk etmek zorunda kaldığı anlamı- na geliyor. 38.2 milyon insan kendi ülkelerinde yerlerinden edilmişken, 19.5 milyon mülteci konumunda. En çok mülteci kabul eden ülkelerde Türkiye’yi 1.51 milyon mülteciyle Pakistan ve 1.15 milyon mülteciyle Lübnan izliyor. Türkiye, en çok bireysel sığınma başvuruları yapılan ülkeler arasında Rusya, Almanya ve ABD’nin ardından 4. sırada.
‘Türkiye örnek...’
Raporun İstanbul’dan duyurulmasının özel sebebi olduğunu belirten UNHCR şefi Antonio Guterres, savaş başından beri 11.6 milyon insanın evini terk ettiği Suriye’den 1.8 milyon insanın geldiği Türkiye’nin örnek alınması gerektiğini belirtti. “Türkiye sınırlarını birçok Suriyeli, Iraklı, Afgan vatandaşa cömertça açmıştır. Dünyada birçok sınırın kapandığı ya da sınırlandığına, yeni duvarların inşa edildiğine bakarsak bu özel bir anlama geldir” diyen Guterres, AB ve Körfez ülkelerinin de aynı tavrı almaya çağırdı. Türkiye’nin uluslararası kurumlardan çok az destek aldığını belirten Guterres, “Türk halkına ve yetkililere mülteciler için dayanışmalarından ötürü şükran ve takdirlerimi iletiyorum” dedi.
Giden gelmiyor
UNHCR’ye göre, 2014’te ülkelerine dönebilen göçmenlerin sayısı 126.800’de kaldı. Bu, 1983’ten beri en düşük rakam. En çok dönüş yapılan ülkeler Kongo, Mali, Afganistan.