6 bin kişi üniversite değiştirecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2017- 2018 dönemine ilişkin yükseköğretim verilerini açıkladı. Hükümetin 13 üniversiteyi bölmesine ilişkin tasarının yasalaşmasının ardından 1210’u profesör toplam 6 bin 208 akademisyen istediği dışında bir başka üniversitede çalışmak durumunda kalacak.

Ozan Çepni

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2017- 2018 dönemine ilişkin yükseköğretim verilerini açıkladı. YÖK verilerine göre, hükümetin bölünme tasarısında yer alan İstanbul ve Gazi üniversitelerinin akademisyen ve profesör sıralamasında ilk iki sırada yer alması dikkat çekti. Hükümetin tasarısının yasalaşmasının ardından en büyük kan kaybı da bu üniversitelerde yaşanacak. İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin bölünmesinin ardından 3 bine yakın öğretim üyesi yeni 2 üniversiteye aktarılacak. YÖK’ün güncellediği istatistiklerde ayrıca, öğrenci, akademisyen ve yerleşme verileri yer aldı.

333 öğrenciye 1 profesör

7 milyon öğrencinin bulunduğu devlet üniversitelerde toplam 134 bin 689 akademisyen bulunuyor. Hükümet kalabalık olmaları nedeniyle üniversiteleri bölerek çoğaltma yoluna gitse de öğrenci başına düşen akademisyen sayısı akademideki durumu da gözler önüne serdi. 2017 istatistiklerine göre devlet üniversitelerinde 333 öğrenci başına 1 profesör, 547 öğrenci başına 1 doçent, 230 öğrenci başına 1 doktor öğretim üyesi, 248 öğrenci başına 1 öğretim görevlisi ve 163 öğrenci başına da 1 araştırma görevlisi düşüyor.

En büyük kayıp İ.Ü’de

Hükümetin 13 üniversiteyi bölmesine ilişkin tasarının yasalaşmasının ardından 1210’u profesör toplam 6 bin 208 akademisyen istediği dışında bir başka üniversitede çalışmak durumunda kalacak. Verilere göre en çok akademisyenini kaybeden üniversite de İstanbul Üniversitesi oldu. Tasarının ardından İstanbul Üniversitesi’nden 32 bin öğrenci ile birlikte 648’i profesör toplam 2 bin 49 akademisyen yeni Cerrahpaşa Üniversitesi’ne aktarılacak. İkinci sırada da Ankara’da tasarıya tepkinin adresi olan Gazi Üniversitesi yer aldı. Gazi Üniversitesi de 19 bin öğrencisi ile birlikte 181’i profesör toplam 855 akademisyenini yeni Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne aktaracak.

İmam hatipler yüzde 10

Hükümetin ‘dindar nesil’ projesi içerisinde yüz milyonlarca harcadığı ve ‘gözbebeği’ konumundaki imam hatiplerin üniversiteye ilişkin konumları da YÖK verilerine yansıdı. İmam hatiplerden mezun olan öğrencilerin üniversiteye yerleşme oranı yüzde 10.8’de kaldı. Meslek liselerinin yükseköğrenime geçişindeki düşüş de dikkat çekti. Meslek lisesinden mezun olan her 100 öğrencinin sadece 9’u üniversiteye girebildi.