539 gündür tutuklu olan gazeteci Nedim Türfent tahliye edilmedi
Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 17 ay önce tutuklanan KHK ile kapatılan DİHA Yüksekova muhabiri Nedim Türfent hakkında 22,5 yıl hapis istemiyle açılan davanın 4. duruşmasında tanıklar, emniyette alınan ifadelerinin baskı ve işkence altında alındığını söyledi. Mahkeme, 539 gündür tutuklu olan Türfent’in tutukluluğunun devamına karar verdi.
cumhuriyet.com.trHakkari’nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde yaptığı haberler nedeniyle 17 ay önce tutuklanan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Yüksekova muhabiri Nedim Türfent hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 3. duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan ve bir grup gazeteci, Türfent'in annesi Ayde, babası Arif ve amcaları Ramazan ve Mustafa Türfent ile yakınları da izledi. 13 Mayıs 2016’dan beri tutuklu bulunan Nedim Türfent, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Türfent’in avukatı Harika Günay Karataş duruşma salonunda hazır bulunurken, avukat Barış Oflas da SEGBİS ile duruşmaya katıldı.
Tanıklar: ifadeler işkence ve baskıyla alındı
Duruşmada değişik cezaevlerinde tutuklu bulunan tanıkların SEGBİS ile ifadeleri alındı. Dinlenen 4 tanık da ifadelerinin işkence altında ya da baskı ile alındığını söyledi. Tanıklardan biri ifadesi alındığında yaralı olduğunu ve buna rağmen işkence görtüğünü söyledi. Bir başka tanık ise sürekli kendisine bazı kağıtlar imzalatıldığını ama içinde ne yazıldığını bilmediğini, bu ifadeler yüzünden hem kendisinin hem de Nedim Türfent gibi kişilerin mağdur olduğunu kaydetti.Davanın geçen Haziran’da yapılan ilk duruşmasına ifadesi alınan 14 tanıktan 13’ü de işkence altında ifadelerinin alındığını söylemişti.
Türfent: polisler kötü muamele soruşturmasının intikamını aldı
Duruşmada Kürtçe savunma yapan Türfent ise kendisini haberleştirdiği “Türkün gücünü göreceksiniz” başlıklı video haberin yayınlanmasının ardından, İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlara kötü mualemede bulunan polisler hakkında soruşturma başlattığını, haklarında soruşturma açılan polislerin ise intikam almak için bu düzmece dosyayı hazırlayıp, kopyala yapıştır ifadelerle davanın açılmasını sağladığını söyledi. Türfent, hakkında ifade veren bir gizli tanık hakkında ise “İddianame tanıkların anlatımıyla çökünce bu kez de gizli tanık yöntemine başvurdular” diye konuştu.
Tutukluğunun devamına karar verildi
Daha sonra mütalaasını veren savcı, “kaçma şüphesi” ve dinlenmeyen tanıkların olması nedeniyle Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Savcının mütalaası üzerine söz alan gazeteci Türfent, “Ölümle tehdit edilmeme rağmen kaçmadım. Gazetecilik faaliyetlerime devam ettim. 539 gündür tutukluyum. Tutukluluk süremin göz önünde bulundurulmasını istiyorum” dedi. Türfent’in avukatı Barış Oflas da, “Uzun tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak, tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Mahkeme heyeti Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 17 Kasım’a erteledi.