50 yıl süren yolculuk
Ressam Gülseren Südor, doğa ve insan dengesi üzerine kurduğu ‘Geçmiş ve Şimdi, Ama Hepsi Aynı’ adlı resim sergisiyle 7 Ekim’de Galeri Diani’de sevenleriyle buluşacak.
Öznur Oğraş ÇolakRessam Gülseren Südor, hiç durmadan sürekli üreten bir sanatçı. 50 yıldır resim yapan ve her seferinde ilk günkü heyecanını yaşayan Südor bu aralar açılacak olan yeni sergisinin mutluluğunu yaşıyor.
Güler yüzlü, tatlı dilli sanatçıyla atölyesinde buluştuk. Sanatçı, doğa ve insan dengesi üzerine kurduğu “Geçmiş ve Şimdi, Ama hepsi aynı” adlı resim sergisiyle 7 Ekim’de Galeri Diani’de sevenleriyle buluşacak. ‘Öyle bir şey yapmalıyım ki’ düşüncesiyle yola çıkan Südor, sergisinin çalışmalarına bir yıl önce başlamış. Sanatçı, “Ben bugüne kadar ne yaptım, bugün ne yapabilirim diye eskileri bir inceleyeyim, araştırayım istedim. Sergiye katılan resimler eski resimlerimin yeni bir versiyonu. Yani çoğu renksiz gravürlerimin tekrar gözden geçirilmesi onun için serginin adını ‘Geçmiş ve Şimdi, Ama hepsi Aynı’ koydum” diyor. Sanatçı, bu kişisel sergisinde 1980’lerden sonra insan, doğa denge ve dengesizliğini, kendi kullandığı teknikleri ve bakış açısını yeniden sorguluyor. Biz izleyicilere, doğa ve toplum ile aramızda ki bağı da sorgulatıyor. Südor, “Ben dünya olaylarını, doğayı insan faktörünü irdeleyen bir ressamım, öyle oturumam. Ömrüm boyunca toplum içinde yaşayan bir kimlik olarak çağımızı yansıtmalıyım dedim; ne yaşadık, ne yaşıyoruz, dünya da, ülkemde, ailemde hatta çevremde...
Tüm bunları her zaman irdeledim. Bir dönem mübadeleye, bir dönem ise ülke olaylarına kancamı taktım. Siyasi, ekonomik sosyal ne varsa, bu kez de tüm bunların sentezini yaptım bu sergide” diyor. 1980’den bu yana yaptığı çalışmaların yeni sergisinde, değişik versiyonlarını yapan sanatçının yapıtlarının hepsinin bir hikayesi var. Südor, “1980’den bir örnek; bir sanatçı olarak diğer sanat dallarından çok etkileniyorum. Fellini’nin “Satyricon” filminin çekimleri sırasında biz İtalya’da Roma’da yaşıyorduk. Fellini, bir gece film çekiyordu ve o filmin bir karesinde bizi de almıştı. Hatta kızım Telga bir buçuk yaşındaydı. Piazza Navona büyük heykellerin olduğu meydan da filmin çekim aşamalarını da görmüş ve çok etkilenmiştim. Sonra filmi seyrettim. Hermafrodit bölümler vardı filmde. Bende bundan yola çıkarak bir dönem Hermafrodit kimlikler yapmıştım” diyor. Sergide farklı boyutlarda neredeyse sanatçıyla özdeşleşmiş çini mürekkebi tarama tekniği yapıtlarını, yine özgün baskı üzerine karışık teknik kullanarak ürettiklerini ve bunların yanı sıra yağlıboya ve desenlerini görmek de görmek mümkün olacak. Sergi, 28 Ekim’e kadar görülebilir.
Gülseren Südor ve Roma... Sanat yaşamı elli yıla varan Gülseren Südor, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun olduktan sonra 4 yıl boyunca İtalya’nın Roma kentinde yaşamış. Başta İtalya ve Avusturya olmak üzere yurt dışında 9 kişisel, yurt içinde ise 61 kişisel sergi açmış, yurtdışı dahil olmak üzere 20 den fazla fuar, bienal ve trienale katılmış sayısız karma sergide yer almış ve temel tasarım kitabına imza atmış. Sanatçının yapıtları yurtiçi ve yurtdışın da birçok koleksiyonda yer almakla birlikte müzelerde sergileniyor. |