50 öğrenciye bir yatak düşüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kız ve erkek üniversite öğrencilerinin aynı evde kalmasına karşı çıkarken Denizli’den örnekler göstermesi, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı. 50 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu kentte, devlet yurtlarının yetersiz kalması nedeniyle her 50 öğrenciye sadece bir yatak düşüyor.

Sedat Kurt/Cumhuriyet

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu barınma. Bu nedenle apart sayısının hızla arttığı kentte özellikle üniversite çevresindeki mahalleler apartlar tarafından sarılmış durumda. Pamukkale Üniversitesi’nin ana kampusunun bulunduğu Kınıklı bölgesinde, sayılarının yüzü geçtiği tahmin edilen apartların neredeyse tamamı öğrencilere sesleniyor. Ve bu apartların önemli bir kısmı ise kız ya da erkek apartı olarak hizmet veriyor.

1 + 1 stüdyo daireler olarak kiralanan apart fiyatları da ayrı bir sorun. Bir öğrenciye göre çok yüksek maliyete sahip kira bedellerinin çözümü ise ev arkadaşlığı formülü. Ancak Denizli’de öğrencilerin ev arkadaşı tercihleri daha çok hemcinslerine yönelik. Gerek öğrenciler, siyasiler ve STK’ler sorunun farklı bir bakış açısıyla gündeme gelmesinden rahatsız.

CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, hükümete, “Başörtüsüne özgürlük kazandırdıkları için övünenlerin, insanların özel hayatlarına müdahale etme hakkını kendilerinde görmeleri çok manidardır. Bu tavır ikiyüzlülüktür” dedi.

MHP İl Başkanı Mehmet Fevzi Yeniçeri, “Yurt konusu önemli bir problem. Ancak bunun kız ve erkek öğrenciler üzerinden dile getirilmesi yakışıksızdır. Barınma gereksinimini karşılayacak en önemli alan yurtlardır. Ancak son yıllarda apart yapılar hızla inşa edildi. Bunların konumlandırılmamış olması sıkıntı yaratıyor” diye konuştu.

ADD Şube Başkanı Gülizar Biçer Karaca da, şunları söyledi: “Bir ülkenin başbakanının öğrencilerin yurt problemini çözmek yerine, onların yaşam alanına müdahale etmesini uygun görmüyorum. Gençler bir araya geldiklerinde belden aşağı düşünceler taşımıyorlar. Geleceklerine dair kaygılar taşıyorlar. Mezun olduktan sonra girecekleri hayat mücadelesini düşünüyorlar. Çağdaş, aydın ve üniversite bitirmiş bireyler olarak iş kaygısı taşımadan hayat kurmak istiyorlar. İnandıkları değerler ekseninde, arzuladıkları hayatı yaşamak istiyorlar. Bu gençlerimizin özel hayatlarıyla uğraşacaklarına, onların hayata dair kaygılarını giderecek çalışmalar yapmalarını bekliyoruz.”