50 milyon Avro 'sır' oldu
İngiliz firmaların proje için Türkiye’ye yolladığı 50 milyon Avro’nun nerede olduğunu Türkiye Finans Katılım Bankası cevaplayamıyor.
Canan Coşkun/Cumhuriyetİngiltere merkezli Kormax Holding ve Global Investment 4 Eylül 2012’de Türkiye’de yatırım yapmak amacıyla Kormax şirketinin hissedarı Marouan Al Saftli’nin Türkiye Finans Katılım Bankası’ndaki hesabına 50 milyon Avro’ya yakın para yatırdı. Ancak şirket hissedarının danışmanı Asuman Arslan parayı almaya gittiğinde Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan söz konusu hesapta T.C. Merkez Bankası’na gelen bir para bulunmadığı cevabını aldı. Şirket hissedarının koordinatörü Emin Dolma, 24 Haziran 2013’te paranın Mehmet Aşan isimli şahsa ait Aşan Finansman Danışmanlık Müşavirlik’in hesabına kaydırıldığını tespit etti. Aşan Finansman’ın İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında yer alan adresinde ise böyle bir firma bulunmuyor.
Kormax Holding ve Global Investment isimli şirketler Ankara Kazan PV Park isimli güneş enerjisi projesi için Kormax Holding’in hissedarının Türkiye Finans Katılım Bankası’nın İstanbul Mecidiyeköy şubesindeki hesabına 48 milyon 700 bin Avro para yatırdı. Şirketin hukuk bürosu 2 kez söz konusu bankaya başvurdu ancak hesapta böyle bir para olmadığı cevabını aldı. Şirket hissedarı Marouan Al Saftli’nin danışmanı Asuman Arslan 28 Kasım 2013’te dilekçe ile paranın akıbetini sordu ancak bankadan herhangi bir cevap alamadı. 25 Kasım 2013’te 3 kez avukatları ile bankanın Mecidiyeköy şubesine dilekçe ile başvuran Arslan, bir kez daha paranın bankaya ulaşmadığı cevabını aldı. Para transferini gerçekleştiren Londra’daki HSBC bankası Türkiye Finans Katılım Bankası’na 29 Kasım 2013’te yazdığı yazıda 4 Eylül 2012’de Global Investment Group adına Kormax Holding’in hissedarı Marouan Al Saftli’nin Türkiye Finans Katılım Bankası’ndaki hesabına gönderildiğini belirtti.
Para başka hesaba devredildi
Şirket hissedarının koordinatörü Emin Dolma, şirketin hissedarı olan Marouan Al Saftli’nin kendisine elden teslim ettiği evraklara dayanarak, 50 milyon Avro’ya yakın paranın 24 Haziran 2013 tarihinde Mehmet Aşan isimli şahsa ait Aşan Finansman, Danışmanlık, Müşavirlik’in hesabına devredildiğini tespit etti. Şirket hissedarının danışmanı Asuman Arslan, paranın hesabına kaydırıldığı Mehmet Aşan’a Marouan Al Saftli ya da Global Investment tarafından vekâlet verilmediğini belirterek, 30 Ocak 2014’te banka yetkilileri ve Mehmet Aşan hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ancak soruşturma ile ilgili bir aşama kaydedilemediğini ifade etti.
Merkez Bankası’nda bilgi yok
Kormax Holding’in hissedarı Al Saftli’nin danışmanı Asuman Arslan, 31 Ocak 2014’te Merkez Bankası İdare Merkezi’ne dilekçe yazarak, 50 milyon Avro’nun akıbetini sordu. Merkez Bankası’ndan gelen cevapta şu ifadelere yer verildi: “Bankamızın yurtdışı transferlerde merkez olmaması ve Türkiye’de faaliyet gösteren diğer bankalar gibi SWIFT sistemine üye olması dolayısıyla söz konusu bilgi talebinde yer alan kişi ve kuruluşlara ait ödeme bilgileri bankamızda bulunmamaktadır. Talep ettiğiniz bilgiler için SWIFT mesajına taraf olan bankalar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.”
Şirket zor durumda
Kormax Holding’in hissedarı Al Saftli’nin danışmanı Asuman Arslan, Ankara Kazan’da gerçekleştirilecek proje için Kormax Holding’e aktarılan paranın ardından 17 aydır proje devreye girmediği için anlaşmalı olunan firma ile sıkıntılar yaşandığını belirterek, anlaşmalı firmanın Kormax Holding’in mallarına 50 milyon Avro değerinde bloke koyduğunu, bu durumun da şirketin imajını lekelediğini kaydetti. Arslan, banka yetkilileri hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşmada hiçbir adım atılmadığını, şirketin ciddi anlamda maddi ve manevi zarara uğradığını söyledi. Arslan, nakitin geldiği gün kullanabilme şansları olsaydı, “Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bu projeyi hayata geçirmek üzere izinlerimizi alıp 2. etap olarak projenin gerçekleşeceği arazinin alınması ardından da projenin hayata geçirilmesi söz konusu olacaktı” dedi. Projenin toplamda 5 yıllık bir proje olduğunu kaydeden Arslan, özetle şunları söyledi:
“Parayı 17 aydır alamadığımız, hâlâ izini sürdüğümüz ve bu kadar uzun sürede projenin hayata geçmemesinden kaynaklı olarak Global Investment Grup ve Kormax Holding arasındaki iş ilişkileri bozuldu. Paranın elimize geçtiği an projenin zamanaşımına uğramasından dolayı projeyi hayata geçiremeyeceğiz. Bu nakiti Türkiye’de turizm ve inşaat gibi farklı konularda değerlendirmek üzere yeniden yapılandırmamız gerekecek.”
Firmadan haberleri yok
Aşan Finansman Danışmanlık Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, 27 Eylül 2010 tarihinde 100 bin TL sermaye ile kuruldu. İş tanımı her türlü dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarının pazarlama ithalat ve ihracatını yapmak olan firmanın hissedarları ise Mehmet Aşan ve Hanife Demir. İstanbul Ticaret Odası’nın kayıtlarına göre İstanbul Kadıköy’de bulunan firmanın adresinde bir seyahat acentası bulunuyor. Seyahat acentası yetkililerinin böyle bir firmadan haberleri yok. Firmanın web sitesinde yer alan sabit telefon numarası cevap vermezken, şirketin yetkililerinden S.S., şirketin sahibinin Mehmet Aşan olup olmadığı sorusunu cevaplamak istemedi.