5 hektar ormanlık alan kül olmuştu... Ayvalık’taki yangında sabotaj iddiası
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Şeytan Sofrası mevkisinde önceki gün meydana gelen orman yangınında zarar gören bölge, havadan görüntülendi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Sözcüsü ile Platformun Yürütme Kurulu Üyesi, yangında sabotaj olasılığı bulunduğunu iddia ettiler.
cumhuriyet.com.trAyvalık Adaları Tabiat Parkı'nda meydana gelen orman yangınında yaklaşık 5 hektar kül oldu. Yangının çıkış nedeni ise hâlâ belirlenemedi. Ayvalık Tabiat Parkı Sözcüsü Nebahat Dinler, yangının sabotaj olabileceğini söyledi. Ayvalık Tabiat Parkı Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Erhan Çiftçi de yangını şaibeli bulduğunu söyleyen isimler arasında.
YANGIN SABOTAJ MI?
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde dün Şeytan Sofrası eteklerinde bulunan Tımarhane Adası sırtlarındaki orman yangınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Tabiat Parkı Sözcüsü Nebahat Dinler ile Platformun Yürütme Kurulu Üyesi Erhan Çiftçi, yangının çıkışında sabotaj ihtimalinin olabileceğini iddia etti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Sözcüsü Nebahat Dinler, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en büyük doğal sit alanı olduğunu hatırlatarak, parkın Ayvalık’ın en önemli hazinesi olduğunu savundu.
'Tabiat parklarında herkes elini kolunu sallayarak gezemez'
Dinler, "Tam da bu yangın, tabiat parkının en güzel alanlarından biri olan Cennet Koyu’nda yaşandı. Türkiye’de her doğal parkın giriş ve çıkışları orman müdürlükleri tarafından denetim altındadır. Tabiat parklarında herkes elini kolunu sallayarak gezemez. Bu parklarda ateşle piknik yapılamaz. Herhangi bir patika yol açılamaz. Parktaki bitkiler toplanamaz. Hayvan otlatılamaz. Bunların hepsinin yönetmeliği var ancak uygulamaya geldiğinde bu konuda yeterli kontrol elemanlarının bulunmadığını görüyoruz. Ama Ayvalık Tabiat Parklarını koruması gereken Milli Parklar Müdürlüğünün Burhaniye’de olması da ayrıca düşündürücüdür” dedi.
Doğal parklarda çıkan yangınların genelde kasıtlı olarak çıkarıldığını savunan Nebahat Dinler, "Burada da aynı şey söz konusu olabilir. Bizim tahminimiz, bu yangında da kasıt olmaması düşünülemez. Biz; 2009 yılında Ayvalık Tabiat Parkı daha da fazla korunması gerekirken, yapılaşma amacıyla yeni bir revizyon planı hazırlandı. Bunun üzerine bizim platformumuz da bu nedenle kuruldu. Bu konuda hukuksal bir mücadele yürüttük. Geçtiğimiz ay da Danıştay dan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının 2009 Revizyon Planı’na göre değil, eski şekilde 2004 Revizyon Planı ile mutlak koruma alanı olarak korunmasını sağladık. Bu noktada dün çıkan orman yangınında yanan yerlerin yapılaşmasına heves edenlerin karşısında olacağız. Bu yerlerin yapılaşmaya açılacağını hiç kimse aklından bile geçirmesin. Çünkü Ayvalık Adaları Tabiat Parkının korunması adına ciddi hükümler var ve bizler de bu parkı korumaya sonuna kadar kararlıyız" ifadelerini kullandı.
'Şaibeli bir yangın'
Yangının çıktığı alana gidip, yakından inceleyen Ayvalık Tabiat Parkı Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Erhan Çiftçi ise yangın alanından çok kötü duygularla ayrıldığını anlatarak, "Yangın çok geniş bir alanda etkili olmuş. ‘can kaybı yok’ diyorlar ama oradaki ağaçlar ve kuşların hepsi birer canlıydı. Yanan bölge Ayvalık’ın en güzel doğal ortamlarını içinde barındıran bir alandı. Gerçekten acı verici bir yangın. Yangının çıkış noktası deniz kıyısından uzak. Yani bir sigara izmariti ya da piknikçi ateşiyle başlamış olabilme ihtimali bana göre yok. Zaten o bölgede çoban ateşi de olmaz, çünkü bölgede hayvancılık yapılmıyor. Bu yüzden de yangın bana göre şaibeli bir yangındır" dedi.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkının daha ciddi koşullarda koruma altına alınması gerektiğinin altını çizen Erhan Çiftçi, "Tabiat Parkımızı ziyaret edenler için ancak Alan Kılavuzları ile giriş serbest olmalı. Bunun dışında herkes bu parka canı istediğinde girememeli, ateş yakamamalı, mangal yapamamalı ve park asla yapılaşmaya açılmamalıdır. Tabiat Parkımızın korunmasını istiyoruz. Bunun dışına park alanı içerisinde bulunan binaların elektrik kablolarının tabiat parkının içerisinden geçmemesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.
17 Ağustos saat 17.00 civarında başlayan orman yangınına, 2 amfibik uçak, 6 helikopter, 36 arazöz ve 3 dozer ile çok sayıda yangın söndürme ekibiyle müdahale edilmişti. 3 saat içinde kontrol altına alınan yangında 3 hektar alan zarar görmüştü.