4'te 1'inin sigortası yok
Trafik Sigortası Bilgi Merkezi (TRAMER) Mayıs ayı verilerinden derlediği bilgiye göre, zorunlu olmasına karşın Türkiye'de her 4 araçtan 1'inin sigortası yok. Sigortasız araç sayısının en fazla olduğu il ise Manisa.
cumhuriyet.com.trTürkiye'de 14 milyon 61 bin 170 tescilli araç bulunuyor. 10 milyon 539 bin 864 aracın trafik sigortası yapılırken, 3 milyon 521 bin 306 aracın ise sigortası bulunmuyor. En çok sigortasız araç oranına sahip iller arasında 206 bin 715 sigortalı araca karşılık, 170 bin 773 sigortasız araçla Manisa geliyor.
TRAMER Müdürü Mehmet Üst, trafik sigortası bulunmayan araçların başında traktörler ve motosikletlerin geldiğini söyledi.
Türkiye'de tescil edilen her 4 araçtan 1'inin trafik sigortasının bulunmadığına dikkati çeken Üst, sigortasız araçların birer mayın gibi dolaştığını belirterek, şöyle konuştu:
''Sigortasız araçların üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararların sigorta sistemi dışında karşılanması çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Sigortasızlığın kamu açısından risk arz etmesi nedeniyle poliçe yaptırmayanlar için verilecek ceza araç bağlamaya varacak kadar ağırdır. TRAMER bünyesinde oluşturulan sistem sayesinde 2004 yılı öncesinde tescilli her 3 araçtan 1'i sigortasızken, bu oran günümüzde 4 araçta 1'e düşürülmüştür. Gerek kamunun, gerekse sigorta şirketlerinin hedefi trafikte hiçbir sigortasız aracın dolaşmamasıdır. TRAMER sisteminin etkin bir araç trafik denetim sistemi ile desteklenerek bu amaca ulaşılabileceğine inanıyoruz.''
Ülke genelinde motosiklet sigortasızlık oranının yüzde 48'e ulaştığına dikkati çeken Üst, yüzde 88.95'lik motosiklet sigortasızlık oranıyla Hakkari'nin başı çektiğini söyledi.
Her ülke halkının risk algılamasının ve risklere bakışının farklı olduğunu belirten Üst, ''Bunun yanı sıra ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde sigortalanma ihtiyacının gelişmekte olan ülkedekilere göre daha yoğun hissedildiği ve sigortalılık oranının yüksek olduğu bir gerçektir. Ülkemizdeki ekonomik ve eğitim düzeyindeki gelişimle birlikte risk algılanmasının değişeceği ve sigortalılık oranlarının da gelişmiş ülkelerdeki düzeylere ulaşacağı beklenebilir'' diye konuştu.
Ağustos ayı sonu itibariyle Türkiye'de 28 sigorta şirketinin trafik poliçe satma ruhsatına sahip olduğunu dile getiren Üst, şunları söyledi:
''Trafik sigortaları üçüncü kişilere verilen zararları karşılayan bir mali sorumluluk sigortasıdır. Çoğu kaza durumunda kusurun kimden kaynaklandığı ve kusur oranını tespiti süreci uzamaktadır. Bu uzun idari ve yasal süreç trafik sigortalarında ödenen hasarların da uzun yıllara yayılmasına neden olmakta ve yıllar itibariyle trafik hasar maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Trafik sigortası her ne kadar kamusal bir yarar sağlasa da özel sigorta sistemi dahilindedir.''