4.6 faiz gerçekçi değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin inmesi gerektiğini söylerken ekonomistler Fed’in faizleri artırdığı ve yüksek enflasyon dikkate alındığında bunun gerçek dışı olduğunu belirtiyor.

Pelin Ünker

Türkiye gündeminde adeta bir ‘arkası yarın’a dönüşen faiz tartışmaları seçimlerden sonra yeniden hız kazandı. Seçim sonrası ilk faiz eleştirisini iş dünyasının da yer aldığı G20 Liderler Zirvesi’nde yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki akşam da bir televizyon kanalında faizle ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nde iş dünyasının yer aldığı İş 20 ve Emek 20 oturumunda yaptığı konuşmada “Türkiye’de faiz oranları mesela yüksektir, ama Batı’da bizim gibi değil düşüktür. E soruyorum şimdi bu faiz oranlarıyla yatırım olur mu” demişti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

Enflasyon yükselecek

Önceki akşam ise ATV/A Haber yayınında soruları yanıtlayan Erdoğan, finans sektörüne seslendi. Erdoğan, “Ey finans sektörü bu yüksek faizlerle kimse bu ülkede yatırıma girmez. Siz para üzerinden para kazanıyorsunuz. Dolayısıyla yatırımcı da yüzde 15, 16, 17 faizlerle yatırım yapamaz. Biz yüzde 63 ile almıştık faizi, yönetimin borçlanma faizini, yüzde 4.6’ya kadar düşürmüştük” dedi ve ekledi: “Ama şimdi bugün piyasa faizi yüzde 10.6. Şimdi bunu bizim çok daha iyi noktaya taşımamız lazım. Tek haneli rakama bu işi indirmemiz lazım. Ama iyice indirmemiz lazım, nasıl yüzde 4.6 biz taban yaptıysak, oraya doğru tekrar inmemiz lazım. O zaman göreceksiniz yeni yatırımcılar ortaya çıkacak.”

Ancak ekonomistlere göre küresel likidite şartları ve yüksek enflasyon nedeniyle faizin tek haneli rakamlara inmesi gerçekçi değil. Diğer yandan yatırımcılar da Türkiye’ye gelirken sadece faiz oranlarını değil siyasi belirsizlikler, hukukun üstünlüğü ve kurumların bağımsızlığı konularını da dikkate alıyorlar.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeyi yaptı: “Düşük faizler en son Mayıs 2013’ten önce görüldü. Ancak bu dönemde dünyada likidite şartları iyiydi, uzun vadeli faizler düşüktü. Tahvil alımları faizleri aşağı doğru çekti. O dönemde faizler yüzde 5-6’ya inmişti. Ancak bugünkü şartlara bu uymuyor. Merkez Bankası ile ilgili bir şey değil bu. Merkez’in faizleri indirdiği dönem de oldu. Aradaki makas değişmedi. Şu an artırım ihtimali de var çünkü Türkiye’de bir enflasyon gerçeği var. Enflasyon son ay biraz gerilese de yüzde 8’in üzerinde ve baz etkisiyle kış aylarında tekrar yükselmesi bekleniyor. Bir de asgari ücret etkisi olacak. Bu nedenle piyasalar enflasyonun yüzde 7-8 aralığında gideceğini bildiği için faizin onun altında olması zor. Gerçekçi değil. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) da faizleri artıracağı da düşünülürse bu çok zor.”

Siyasiler etkiliyor

Siyasiler faiz konusunda konuştukça piyasaların olumsuz etkilendiğini vurgulayan Bürümcekçi, “Merkez Bankası rahat hareket edemez algısı oluşuyor. Geçmiş dönemde faiz indirimi tartışmalarında piyasa faizlerinin daha çok yükseldiğini gördük” uyarısında bulundu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ