45 bin 984 öğrenci hafta sonu ter dökecek

Kimler katılabilecek?

cumhuriyet.com.tr

Geçtiğimiz ay liselere geçişte uygulanan sınavlara mazeretleri nedeniyle giremeyen 45 bin 984 öğrenci, bu hafta sonunu sınavlarda geçirecek. MEB, sınavlara girecek öğrencilere ‘eşdeğer’ sorular hazırlandığını söyledi.

Liselere geçişte sonuçları kullanılacak olan ve ilk 6 sınavı 28-29 Kasım tarihleri arasında yapılan sınavlara giremeyen 8. sınıf öğrencileri bu hafta sonu mazeret sınavlarına katılacak. Öğrenciler 14 Aralık Cumartesi günü Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Matematik derslerinden, 15 Aralık Pazar günü de Fen ve Teknoloji, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

İSTANBUL’DA 6 BİN

Hastalanan ya da ailesinden bir yakını hasta olan, ameliyat geçiren ya da ölen, doğal afet yaşayan, yurtdışında yarışmaya katılan gibi geçerli bir nedene sahip olanların “mazeret sınavlarına” katılabilmesi mümkün. İşte bu gerekçeye sahip öğrenci sayısı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) edindiğimiz bilgiye göre 45 bin 984. Geçen ay yapılan sınavlara 8. sınıfta okuyan 1 milyon 290 bin 717 öğrencinin 1milyon 244 bin 733’ü katıldı. Mazeret sınavları 972 sınav merkezinde, 14 bin 407 okulda yapılacak. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, 6 bin 598 öğrencinin mazeret sınavlarına girmek için başvurduğunu belirterek, “Adalar hariç İstanbul’un tüm ilçelerinde mazeret sınavları yapılacak” dedi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ise İzmir’de 500-600 civarında öğrencinin sınavlara gireceğini söyledi. Sınavlar 09.00’da başlayacak ve 12.00’de sona erecek. Her dersten 20 sorunun sorulacağı sınavlar için öğrencilere 40 dakika süre tanınacak. Sınavlar arasında 30 dakikamola olacak.

HAKSIZLIK OLUR MU?

MEB, telafi sınavlarına girecek öğrencilere yöneltilecek soruların eşitsizlik yaratıp yaratmayacağı sorusuna “Mazeret sınavları, ortak sınavlarla eşdeğer nitelikte farklı sorularla yapılacak” yanıtını verdi.

TOPLU RAPOR ALDILAR

İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, geçen ay yapılan sınavlar öncesinde bazı ilçelerde öğretmenlerin sınava 2 gün kala toplu rapor aldıklarını söyleyerek şöyle dedi: “Diğer illerde de benzer durum olmuş. Önce tepki şeklinde algılanmıştı ama bu rapor alanlarla yüzeysel bir değerlendirme yaptığımızda 4 gün tatil yapma hedefi olduğu gözlendi. Biz öğretmenlerimizi yedeklediğimiz için sorun yaşamadık. Yine yedekleme yapıldı.”