432 çocuk babasız kaldı

Başbakan Yardımcısı Atalay, Soma için toplanan yardımların son kuruşuna kadar madencilere uluştırılacağını söylerken Ayşenur İslam da Alevi köyüne hiçbir yetkilinin gitmediği yönündeki bilgileri araştıracağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma faciasında yaşamını yitirenlerin geride bıraktıkları yakınları için çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının başlattığı yardımların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) toplanacağını açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da bakanlığın yaptığı çalışmalar sonucunda 289 aileye ulaştıklarını ancak 11, 12 aileye henüz ulaşamadıklarını söyledi.

Atalay, Soma’daki faciada yaşamını yitirenlerin ailelerine yapılacak nakdi yardımlar konusunda AFAD merkezinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

AFAD’ın dışında değişik kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşların da Soma’da yaşamını yitirenlerin geride bıraktıkları yakınlarıyla ilgili olarak yardım kampanyası başlattıklarını dile getiren Atalay, TBMM’de başlatılan yardım dahil tüm bu yardımların AFAD bünyesinde toplanacağını kaydetti.

Yardımların son kuruşuna kadar Soma’daki ailelere ulaştırılacağını belirten Atalay, yardımların ailelerin taleplerine göre yapılacağının bilgisini de verdi. Atalay, verilen yardımların devletin sağlayacağı tazminatlardan düşmeyeceğini de belirtti.

‘432 çocuk babasız kaldı’

Ayşenur İslam da, şimdiye dek bakanlığın çalışmaları sonucunda 289 aileye ulaştıklarını, bazı ailelere de defin işlemleri sırasında bulundukları şehri ya da ilçeyi terk ettiklerinden ulaşamadıklarını açıkladı. İslam, faciaya ilişkin yaptıkları çalışmalar sonucundaki tespitleri de şöyle açıkladı:

“Yaşamını yitiren madencilerin evli olanlarının sayısı 255. Bekâr olanlar 46 kişi. Çocuğu olmayan madenci sayısı 84. Yaşamını yitiren ve çocuğu olan madenci sayımız 217. Maalesef toplam 432 çocuğumuz babasız kaldı. Bu çocuların yaş ortalaması ise 10. Alanda çalışan personel sayısı ise şöyle: Sahada görevli olan meslek personeli sayısı 236. Vakıf personeli sayısı ise 88. Bunların içinde psikiyatrlar, sosyologlar da var.”

‘Geride kalanlara istihdam gündemde’

Atalay ve İslam daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun sağ kurtulan işçilerin maddi zorluklar nedeniyle yeniden madene inmeyi düşündükleri, bu konuda Başbakanlık’ın bu işçilere başka yerde istihdam sağlayıp sağlamama konusunda bir girişimi olup olmadığı yönündeki soruya,“Şehitlerimizin geride bıraktıklarıyla ilgili istihdam boyutunu gündemde tutuyoruz” yanıtını verdi.

‘Diyalog kesilmiyor’

Atalay, çözüm sürecine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Görüşmelerimiz zaman zaman oluyor zaten, diyalog mekanizmalarımız kesilmiyor. O konuda pek çok çalışma var, her zaman olabilir. Biz çözüm sürecini çok önemli görüyoruz. 19 Mayıs günü Başbakanımızın başkanlığında geniş bir değerlendirme yaptık. Zaten bizim siyaset kesimiyle görüşmelerimiz oluyor zaman zaman. İki gün önceki görüşmemiz de onlardan biriydi. Orada kesin bazı yorumlar çıkıyordu, insanların kendi yorumlarıdır. O manada içerikle ilgili bir açıklama yapmış değiliz, rutin görüşmelerimizden biriydi.”

‘11 aileye ulaşamadık’

Bakan İslam da bir gazecinin 11 şehit veren Alevi Elmadere köyünün bugüne kadar ziyaret edilmediğine ilişkin haberlerle ilgili sorusuna da “Bizim bilgilerimize göre ulaşılamayan belli bir köyümüz yok. Bütün bölgelerimize ulaşıldı. Sadece 289 hanenin dışında olanlar, 11, 12 evimize ulaşamamış görünüyoruz. Onun sebebi de bu ailelerin mevcut evlerinde bulunmamış olmaları. Akrabasına ya da ailelerinin yanına gitmiş olabilirler. Onlarla da iletişim halindeyiz. Ama ben buradan çıkar çıkmaz söylediklerinizi not alıyorum” yanıtını verdi.