43 bin keklik doğaya bırakıldı
Çevre ve Orman Bakanlığı, yapılan üretim çalışmaları sonucu 2003-2010 yılları arasında 102 bin 779 keklik ve 97 bin 976 sülün olmak üzere toplam 200 bin 755 kanatlı hayvanın tabiata salındığını, gelecek yıl ise 43 bin keklik ile 17 bin sülünün doğaya bırakılacağını bildirdi.
cumhuriyet.com.trBakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin bir ülke olduğu belirtildi.
Türkiye'nin sahip olduğu bu zenginliğin kaybolmaması için, doğal yaşam ortamlarının tahrip edilmemesi, yanlış tarım uygulamalarının yapılmaması ve kontrolsüz zirai ilaç kullanımının engellenmesinin şart olduğu ifade edilerek, bilinçsiz avlanmaya da son verilmesi gerektiği kaydedildi.
Bu bağlamda Çevre ve Orman Bakanlığının, Türkiye'nin tabii değerlerinden olan keklik ve sülünlerin tabiattaki devamlılığını sağlamak ve gelecek nesillerin bu zenginlikten mahrum kalmamaları için keklik ve sülün üretimine hız verdiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
''Yapılan üretim çalışmaları sonucu 2003–2010 yılları arasında 102 bin 779 keklik ve 97 bin 976 sülün olmak üzere toplam 200 bin 755 kanatlı hayvan tabiata salınmıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Samsun Gelemen, Bursa Ovakorusu ve İstanbul Polonezköy sülün, Kahramanmaraş Kapıçam, Yozgat, Gaziantep ve Afyonkarahisar Şuhut keklik üretim merkezleri sağlıklı ve planlı şekilde üretime geçmiş ve yıllar itibari ile üretim hedefleri belirlemiştir. Belirlenen hedefler doğrultusunda gelecek yıl da 43 bin keklik ve 17 bin sülün olmak üzere toplam 60 bin adet kanatlı yaban hayvanı tabiata bırakılacaktır.
Açıklamada, keklik ve sülün dışında Tokat Tavuğu, turaç ve çil keklik üretimi için de deneme üretimi çalışmalarına başlandığı, alınan sonuçlara göre söz konusu kanatlı hayvanların da üretimine geçileceği ifade edildi.