41 valiye yargı yolu
Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye genelinde geçici olarak görevlendirilen 25 bin idareci kadrosuna asaleten atama yapılması için 81 il'e gönderdiği genelgeye uymadığı iddia edilen 41 valilik ve il milli eğitim müdürlüğü hakkında Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
cumhuriyet.com.trMilli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 31 Ekim 2008 tarihinde 2008-74 sayılı genelgeyi 81 il valiliğine göndererek geçici olarak atanan 25 bin yönetici kadrosunun yerine asaleten atamaların "biran önce" yapılması emrini verdi. Aradan 3 ayın üzerinde bir zaman geçmesine karşın söz konusu genelgeyi uygulamayan 41 valilik ve il milli eğitim müdürlüğü hakkında Türk Eğitim-Sen "görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal" suçlarından dava açtı.
Türk-Eğitim-Sen Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda 41 vali ve il milli eğitim müdürü hakkında, "genelgeye, karşı çıkmak ve keyfi davranmak, MEB Eğitim Kurumları Yöneticiliği Yönetmeliği'ne aykırı olarak iş ve işlemler tesis etmek, Devlet Memurları Kanunu'nun 10. maddesine uymama, yöneticilik kadrolarını duyuruya açmamak ve listeleri ilan etmeme, ilana çıkmayarak bölgelerdeki eğitim-öğretimi aksatma, atanmayı bekleyen öğretmenleri mağdur etmek" suçlamalarında bulunuldu.
"Boş kadroları açıklamayarak vekaleten atama yapıyorlar"
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eyaletlerden oluşan federatif bir devlet olmadığının altını çizerek, bu nedenle merkezi hükümet tarafından verilen tüm talimatların valiler tarafından yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. 39 ilde tüm boş kadroların duyuruya çıkarıldığını ancak, söz konusu 41 ilde valiliklerin emir ve talimatları yerine getirmediğini kaydeden Koncuk, valilerin; ildeki eğitim çalışanlarının diğer bir illerde bulunan eğitim çalışanlarına göre hak gaspına göz yumduğunu söyledi.
Valilerin, boş bulunan yöneticilik kadrolarını ilan etmemekte, bunun yerine geçici görevlendirme suretiyle yönetici atadığını kaydeden Koncuk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu anlamda hiçbir kritere bağlı olmadan eğitim çalışanları vekaleten görev yapmaktadır. Oysa, münhal bulunan yöneticilik kadroları ilan edilmiş olsa, söz konusu kadrolara asaleten atama yapılacaktır. Mevcut yöneticilik kadroları geçici görevlendirme suretiyle yönetilmektedir. Bu sebeple başarı düşmektedir. Asil Müdür / Müdür Yardımcısı ataması yapılması gereklidir. Asil yönetici ataması yerine geçici görevlendirme yapılması fayda sağlamamaktadır. Böyle bir uygulama atanma şartlarını taşıyan binlerce yönetici adayının infiale ve iş veriminin düşmesine yol açmaktadır"