4 yaşındaki minik Efsa artık gülüyor

Böbrek nakli olan kızının ameliyattan sonra yeniden hayata tutunduğunu söyleyen baba Talip Aldemir ‘En önemlisi o artık mutlu bir çocuk’ dedi.

SİBEL BAHÇETEPE

Doğuştan böbrek hastası olan ve bir yıldır tedavi gören 4 yaşındaki minik Efsa Aldemir, babası Talip Aldemir’in böbreği ile yaşama tutundu. Baba Aldemir, kızının nakilden sonra hayatının değiştiğini belirterek “Nakil olmadan önce kimse ile konuşmazdı. Mutsuz bir çocuktu, adeta hayata küsmüştü. Nakilden sonra koşuyor, her şeyi yiyip içebiliyor ve en önemlisi artık gülüyor. Çok mutluyuz” dedi.
Kapadokya’da yaşayan ve Talip-Naciye Demir çiftinin iki çocuğunun küçüğü olan Efsa, 1 yıl önce gözlerindeki şişlik ile hekime götürüldü. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi nefroloji bölümüne sevk edilen minik Efsa, burada bir süre yattı. Yapılan tahlil ve tetkiklerin ardından böbrek hastası olduğu tespit edildi. Anne Naciye Aldemir, doğumdan itibaren rutin kontrollerin yapıldığını, buna karşın hastalığın anlaşılmadığını belirterek “Kayseri’de FSGS tanısı (Kronik böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen fokal segmental glomerüloskleroz hastalığı) konuldu. İlaç tedavisi yapıldı. İlaca yanıt vermedi” dedi.

Kızının 10 gün kadar diyalize girdiğini anlatan anne Aldemir, şöyle devam etti:
“Doktorlar kızımın hastalığının genetik bozukluktan kaynaklandığını söylediler. İlaçlar işe yaramayınca kesildi. Böbrek yetersizliği aşamasına gelinmişti. Hastalık teşhisinden sonra kızım çok sık yoruluyordu, psikolojisi çok etkilendi. Babasından alınan böbrek ile sağlığına kavuştu. Nakil sonrası hızla kilo almaya başladı. Önceden iştahı yoktu, yemekten kaçıyordu. Şimdi kendi isteği ile yemek yiyor. 1 ay içinde hızla toparladı.”

‘Halsizlik varsa dikkat edin’

Ameliyatı gerçekleştiren Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin Böbrek ve Pankreas Nakli Merkezi Sorumlusu  Prof. Dr. Burak Koçak, kronik böbrek yetmezliğinin her yaş grubunda ve çocuklarda da görülebilen ciddi bir hastalık olduğunu, genellikle de sinsi seyrettiğini söyledi. Çocukluk dönemindeki böbrek yetmezliklerinin genellikle doğumsal nedenlerden kaynaklandığını anlatan Prof. Koçak “Çocuklarda böbrek yetmezliği milyon nüfusta 10-15 oranında görülmektedir. Kronik böbrek yetmezliği çocuklarda da tıpkı erişkinlerde olduğu gibi son derece sinsi bir hastalık olup, özellikle hastalığın ilk dönemlerinde pek belirti vermeyebilir. Hastalarda öncelikle halsizlik başlar.  Daha ileri aşamalarda yüksek tansiyon, göz kapaklarında ve bacaklarda şişme, kemiklerde özellikle bacaklarda ağrı, eğrilik ve idrar miktarında azalma görülebilir. Hastalık çok daha ilerlediğinde ise hastalar havale geçirebilir, komaya girebilir, akciğer sorunları, kalp yetmezliği gelişebilir, hatta hasta aniden hayatını kaybedebilir. Eğer çocuğunuz son zamanlarda halsizse, çabuk yoruluyorsa, eski hareketliliği azalmışsa, gelişme geriliği gösteriyorsa mutlaka doktora götürülmelidir” dedi.