4. Uluslararası Enerji Zirvesi sona erdi
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan 4. Uluslararası Enerji Zirvesi sona erdi. Zirvenin sonuç bildirisinde, Avrupa enerji güvenliğinin güçlendirilmesini hedefleyen, özellikle doğalgazın, Nabucco da dahil olmak üzere, Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşınmasını konu alan projelerin ve diğer benzeri projelerin gerçekleştirilmesine yönelik çabaların desteklendiği belirtildi.
cumhuriyet.com.trAzerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan 4. Uluslararası Enerji Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Avrupa enerji güvenliğinin güçlendirilmesini hedefleyen, özellikle doğalgazın, Nabucco da dahil olmak üzere, Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşınmasını konu alan projelerin ve diğer benzeri projelerin gerçekleştirilmesine yönelik çabaların desteklendiği kaydedildi.
Avrupa enerji güvenliğinin önemine işaret edilen bildiride, Kazak petrolünün Hazar Denizi ve Azerbaycan üzerinden Avrupa ve dünya pazarlarına taşınması sisteminin oluşturulmasına yönelik bölgede yapılan çalışmaların da olumlu bulunduğu ifade edildi.
Zirvede küresel enerji güvenliğinin alındığı ifade edilen bildiride, katılımcıların uluslararası alanda enerji kaynaklarının artan önemine işaret edilerek, hidrokarbon enerji kaynaklarının üretimi, taşınması ve tüketimi sürecinde pazar ekonomisi, şeffaflık, bağımsız rekabet ve karşılıklı çıkar ilkelerinin temel alınmasından yana oldukları belirtildi.
Bildiride, Hazar'daki hidrokarbon enerji kaynaklarının uluslararası pazara ulaştırılması için şimdiye dek gerçekleştirilen çalışmaların gerekliliği ve desteklendiği ifade edilerek, bundan sonraki süreçte de üretici, transit ve tüketici ülkeler arasındaki işbirliğinin karşılıklı çıkar sırasında geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Toplam 13 maddelik bildiride, gerek Azerbaycan gazının, gerekse Hazar Denizi havzasındaki petrol ve doğalgazın dünya ve Avrupa pazarlarına taşınması güzergahlarının çeşitlendirilmesi ve buna yönelik projelerin gerçekleştirilmesinin gerektiği anlatılarak, sözkonusu çalışmaların bölgesel işbirliği ve ülkelerarası ilişkileri güçlendirdiği de belirtildi.
Azerbaycan ve Hazar Denizi enerji kaynaklarının taşınmasında yeni güzergahların oluşturulmasının gerekliliği vurgulanan bildiride, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Novorossiyk, Bakü-Supsa, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Türkiye-Yunanistan hatlarının bu alandaki çalışmalara olumlu örnek olduğu kaydedildi.
Bildiride, Odessa-Brodi hattının oluşturulmasının gerekliliği de ifade edildi ve Hazar-Karadeniz-Baltık enerji transit bölgesi oluşturma çabalarının desteklendiği kaydedildi.
Bildiri Azerbaycan ve Türkiye'nin yanısıra ABD, Bulgaristan, Estonya, Gürcistan, İsviçre, İtalya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Ukrayna, Yunanistan ve ve Avrupa Komisyonu tarafından imzalandı.
Abdullah Gül de zirveye katıldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül zirveye ilk kez katıldı. Gül, bu toplantıda Türkiye'nin enerji konusundaki işbirliği beklentilerini ve enerji güvenliği konusundaki kaygılarını muhattaplarına aktardı. Bakü'de ikili temaslarda da bulunan Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus ile bir araya geldi.
Zirvede Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Letonya Cumhurbaşkanı Valdas Zatlers, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kachynsky'nin katıldığı zirvede ayrıca yaklaşık 20 ülkeden bakan ve üst düzey temsilci yer aldı.
"Enerji güvenliği alanındaki imkan ve beklentiler ayrıntılı ele alındı"
Cumhurbaşkanı Gül, Bakü'den dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, Avrasya'nın başlıca enerji üreticisi, tüketicisi ve transit ülkelerinin temsil edildiği bu zirvede, enerji güvenliği alanındaki imkan ve beklentilerin ayrıntılı ele alındığını anlattı.
Zirvedeki konuşmalarında, Türkiye'nin enerji politikasını izah ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin yürütmekte olduğu ve gerçekleştirdiği gaz ve petrol boru hatları ile diğer projeler hakkında geniş bilgi verdiğini ifade etti.
"Nabucco Projesi önemini göstermiş oldu"
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesine bazı ülkelerin itirazları vardı. Bu projeye zirvede yayınlanan deklarasyonda yer verildi mi?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti: ''Tabii verildi. Bu zirveden daha önceki zirveleri takip ettiyseniz, o zirvelerde bu projeye çok dar bir perspektiften bakıyorlardı. Daha önceki zirvelerde Türkiye'nin haklarına öncelik vermeyen, ama sadece bazı ülkelerin enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik görüşmeler yapılıyordu. Bizim katılmamız vesilesiyle bu perspektif genişlemiş oldu ve Türkiye ile ilgili bütün hatlar, hem mevcut hatlar hem de bundan sonra yapılacak hatlar bu bildiride yer aldı. Nabucco Projesi bu şekilde yine aynı önemi orada yerini alarak göstermiş oldu.''
Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, ''Zirve'de Rusya-Gürcistan ilişkileri toplantıya nasıl yansıdı, Türkiye'nin Karadeniz'de petrol arama çalışmaları toplantıda nasıl yankı buldu?'' sorusuna karşılık da şunları söyledi: ''Gürcistan Cumhurbaşkanı ile de ikili görüşme yaptım. Bildiğiniz gibi onlarla biz çok yakın ve sıkı bir işbirliği içindeyiz. Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformuna onları da davet etmiştik hatırlayacaksınız. Memnuniyetle ifade edebilirim ki onlar da bu fikre gayet sıcak ve yakın bakıyorlar. Onlar da bunun içerisinde yer alacaklar. Enerji Bakanı Hilmi Güler de zirvede benimle beraberdi. Diğer ülkelerin enerji bakanları da vardı. İkili görüşmeler yaptılar. Karadeniz ile ilgili söylediğiniz konular da enerji bakanları arasında konuşuldu.''