"4. paket iç pazarı canlandırmaya yönelik"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomide 4. paketle alınan tedbirleri ''iç pazarı canlandırmaya yönelik olarak düşündüklerini'' söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''G-20 Londra Zirvesine Doğru: Global Ekonomik Büyümenin Canlandırılması'' adıyla İstanbul'da düzenlenen toplantı sırasında yaptığı açıklamada, bugünkü kriz ortamında dış pazarı kontrol edebilme şansının olmadığına işaret ederek, tek kontrol edilebilecek yerin iç pazar olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Eğer iç pazarımızı canlı tutarsak, üretimimizi devam ettirebilirsek... Bu krizin etkisini azaltabilmenin tek yolu bu. Aslında biz bu konuda görüşlerimizi hükümete iletmiştik. Bu konuda alınan kararları destekliyor ve bir an önce bu kararların hayata geçirilmesini istiyoruz. Şirketlerimizi ayakta tutabilirsek Türkiye o zaman farklı bir noktada olacaktır. Bu krizden çıkış noktasındaki en büyük avantaj, 700 milyar dolarlık GSMH'nin yüzde 70'i iç tüketimden kaynaklanmasıdır. İç tüketimi canlı tutabilirsek, bu krizin etkisi azalacaktır. Bu alınan tedbirleri de iç pazarı canlandırmaya yönelik olarak düşünüyoruz.''

Hisarcıklıoğlu, düzenlenen toplantıya ilişkin olarak da, önümüzde iki seçenek bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Ya bu kriz bizi yönetecektir ya da biz bu krizi yöneteceğiz. Biz bu krizi yönetmeyi tercih ederiz. G-20 de bu krizi yönetmek için elimizdeki en önemli araçtır. Bu yeni küresel mimaride ülke olarak hem ekonomik hem de siyasi ağırlığımızı daha fazla hissettirme noktasında kendimize güvenimiz tamdır'' diye konuştu.

 

"Önemli olan krizlerin ardından ortaya çıkan koşullara uyum sağlayabilmek"

Hisarcıklıoğlu, bugün gelinen noktada finansal sektör ve reel sektörün ağır hasar gördüğünü ifade ederek, ''Eski ölüyor, eski can çekişiyor, yeni bir küresel düzenin şafağı söküyor. Önemli olan krizlerin ardından ortaya çıkan yeni koşullara uyum sağlayabilmektir'' diye konuştu.

Dünyanın ilk defa böyle ağır bir krizle karşı karşıya kaldığını ve ne kadar süreceğinin bilinmediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
''Kasımda 'Kriz bizi çok fazla etkilemiyor' diyen bir çok ülkenin, bugün geldiğimiz noktada krizin giderek derinleştiği yönündeki tespitlerine şahit olduk. Kriz Türkiye'nin çevresindeki ülkeleri nisbeten küresel ekonomiye daha az entegre olan ülkeleri de artık etkilemeye başlamıştır. Bugün geldiğimiz noktada, krize karşı çözüm bulunması için hem inovasyona hem de aktivasyona ihtiyacımız var.

Daha önceki krizlerde, hızlı fiyat hareketleri olurdu. Çok kısa zaman diliminde kur patlardı, faiz patlardı ama kısa zaman içinde bunun sonunun geleceğini bilirdik. Bu yüzden de çok büyük miktar hareketleri olmazdı. Kitlesel işçi çıkarmalara tanık olmazdık. Eskiden dış ticaret, dış kredi, iç kredi kanallarından en az biri çalışıyor olurdu. Böylelikle tünelin sonundaki ışık görülürdü. Bugün ise bu kanalların hepsi durmuş durumdadır. Bu yüzden tünelin sonundaki ışık görünmemektedir. Etrafımızda topyekun bir durma hali olduğunu izliyoruz. Dişimizi sıkma konusundaki enerjimiz de giderek azalmaktadır. Bu çok tehlikeli bir durumdur.''

Rifat Hisarcıklıoğlu, kasalarda tutulan paraların bankalara, bankalardaki paraların da şirketlere aktarılmasının gerekliliğine dikkati çekerek, iç talebi canlandırmaya yönelik tedbirlerin önem kazandığını bu kapsamda da sosyal yardım sistemlerinin kapsamlarının genişletilmesinin gerektiğini bildirdi.