4-C garabetine sığındılar

Eldeki kamu kurumlarını satan hükümet, özelleştirilen kurumlardaki personelin tepkisini yatıştırmak için 4-C’ye başvuru süresini uzatıyor.

cumhuriyet.com.tr

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri başta olmak üzere özelleştirilen ve özelleştirilecek olan kurumlardaki çalışanların tepkisinden çekinen hükümet, çareyi ne işçi ne de memur kadrosu olan 4-C’ye başvuru süresini 2 yıla çıkarmakta buldu. Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanacak karara göre, özelleştirilen kurumlardaki personel 2 yıl sonra 4-C’ye geçebilecek. Ancak bu kadroda bulunan personel ne sendikalara üye olabiliyor, ne de toplu sözleşme hakkı bulunuyor. Sosyal hakları da sınırlı.

Hükümet 2003 yılından bu yana 61.2 milyar dolarlık özelleştirme yapmakla övünüyor. 2015’te ise özelleştirmelerden 8.7 milyar lira gelir bekleniyor. Hükümet Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin ardından kalan son santraller olan Orhaneli ve Tunçbilek ile Soma B termik santralini de satışa çıkardı. Bu santrallarde teklif verme süresi aralık ayında sona erecek. Hükümet 2015 yılında santrallerin yanı sıra çok sayıda özelleştirme daha yapacak. Bunların başında otoyol ve köprüler geliyor. Bunun dışında Milli Piyango, Spor Toto, bazı limanlar, 25 şeker fabrikası, Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri, Halk Sigorta, Halk Emeklilik, Türksat’a ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ’ın iletim hatları, TEİAŞ’a ait kamu hisselerinin yüzde 49 hissesi ve TPAO’nun halka arzı da gerçekleştirilecek. Gayrimenkuller, arsalar, Güllük Marina, Haydarpaşa, Eti Maden’e ait sülfirik ve borik asit fabrikaları da özelleştirilecek.

Özelleştirilen kurumlardaki personel 4-C kadrosuna aktarılıyor. TEKEL işçilerinin Ankara’da iki ayı aşkın süre gerçekleştirdikleri eylemle gündeme gelen 4-C, ne işçi ne de memur kadrosu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın rakamlarına göre halen 4-C kadrosunda 23 bin 666 personel bulunuyor. Yılda 11 ay çalıştırılan 4-C personelin sosyal hakları sınırlı. Maaşları düşük. Sendikalara üye olma yani örgütlenme hakları da yok. Dolayısıyla toplu sözleşmeden yararlanamıyorlar. Sendikaların taleplerine karşın bu kadroda çalıştırılan personel yıllardır kadroya da alınmıyor. Hükümet yeni özelleştirilecek kurumlar olduğu için bu kadroyu kaldırmıyor.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile maden sahalarında çalışan işçiler de özelleştirmenin ardından 4-C kadrosuna alınacak. İşçilerin Yatağan’daki direnişi devam ediyor. Özelleştirilecek kurumlar da dahil personelin tepkisinden çekinen hükümet, çareyi 4-C kadrosuna başvuru süresini uzatmakta buldu. Halen özelleştirilen kurumlardaki personelin 6 ay içerisinde 4-C kadrosuna başvuru hakkı bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak karara göre ise başvuru süresi 6 aydan 2 yıla çıkarılacak. Yani işçi 2 yıl sonra da 4-C için başvuruda bulunabilecek.