38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali
Borusan Holding sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, müzikseverleri etkileyici bir programla karşılıyor.
cumhuriyet.com.trFestival sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 3–30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıldız isimler Arvo Pärt, Lang Lang ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Viyana Filarmoni de dâhil olmak üzere 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 38. yılında yine seçkin ve etkileyici bir programla yaza merhaba diyor.
İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamaları olmak üzere toplam 21 etkinlik yer alıyor. Festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katlıyor.
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin programı, Four Seasons Hotel Istanbul
at the Bosphorus’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın Toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü
Yeşim Gürer Oymak katıldı.
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. Ayrıca, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2010 yılında gerçekleştirdiği tüm İstanbul Festivalleri’ne destek veriyor. Festival ayrıca; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, Talinn 2011 Avrupa Kültür Başkenti, Akbank Kültür Sanat, Avusturya Kültür Ofisi, CulturesFrance, Fransız Kültür Merkezi, Paris Belediyesi, BNP Paribas Vakfı, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Chopin 2010’un işbirliğiyle gerçekleşiyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine destek veren Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Holding, Resmi Taşıyıcısı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara İstanbul.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülleri
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2010 yılı Onur Ödülü, ünlü Türk bestecisi, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura’ya veriliyor. Yalçın Tura’ya ödülü 3 Haziran Perşembe akşamı festivalin açılış gecesinde sunulacak.
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın en popüler çağdaş müzik bestecisi Arvo Pärt’e verilecek. 21. yüzyılın Mozart’ı olarak da adlandırılan, yaşayan en büyük bestecilerden Arvo Pärt’e ödülü, 7 Haziran Pazartesi akşamı, Estonya Filarmonik Oda Korosu’nun bestecinin Âdem’in Yakarışı adlı yapıtının dünya prömiyerinin gerçekleştireceği konser öncesinde sunulacak.
Açılış konseri
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini Müzesi’nde şef Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Müzik Festivali’nin sürekli orkestrası olan
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın vereceği açılış konseriyle başlayacak.
Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, konserde festivalin
bu yılki “Onur Ödülü”ne değer görülen besteci Yalçın Tura’nın “Anadolu’dan” adlı orkestra süitini seslendirecek. Konser, 2009’da IX. Uluslararası Karol Lipinski ve Henrik Wieniawski yarışmalarında gümüş madalya kazanan, ünlü kemancı Mintco Mintchev tarafından müzikalite ve sahne hâkimiyeti açısından mükemmel olarak nitelendirilen, 13 yaşındaki genç keman virtüözü Elvin Hoxha Ganiyev’in seslendireceği Wieniawski’nin 2 numaralı Keman Konçertosu’yla devam edecek. İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni için sınırlı sayıda bilet satışı da olacak.
Festival'den seçmeler
İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının en önemli simgelerinden biri olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde müzikseverleri klasik müzik dünyasının yıldızlarından ödüllü genç solistlere; seçkin orkestralardan heyecan verici müzik buluşmalarına uzanan yoğun bir konser maratonu bekliyor. Festivalde konserlerin yanı sıra; müzikseverlerden büyük ilgi gören “Konsere Doğru” söyleşileri de devam edecek.
Festival bu yıl, üç büyük bestecinin, yapıtları ve yaratıcılıklarıyla tarihe adını altın harflerle kazıyan üç büyük müzik dehasının doğumlarını kutluyor. Romantik dönemin önde gelen temsilcilerinden Chopin ve Schumann’ın doğumlarının 200. yılı ve çağımızın yaşayan en büyük bestecilerinden Arvo Pärt’ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması da bu üç bestecinin yapıtlarına adandı.
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak siparişi, günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden Arvo Pärt’in “Âdem’in Yakarışı” adlı yapıtının dünya prömiyerinin gerçekleşeceği konser festivalde tarihi bir gece olacak… Yapıt, şef Tonu Kaljuste yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü, özellikle Pärt eserlerinin kusursuz yorumcusu Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından gerçekleştirilecek. 7 Haziran’da
Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek konser öncesinde düzenlenecek bir törenle festivalin “Yaşam Boyu Başarı” ödülü Arvo Pärt’e sunulacak.
İstanbul Müzik Festivali programında yer alan bir diğer özel konser ise çağımızın efsane piyanistleri arasında sayılan Radu Lupu’nun şef Rengim Gökmen yönetimindeki
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde doğumunun 200. yılında Schumann’ın piyano konçertosunu seslendireceği gece olacak. Türkiye’de ilk kez sahne alacak olan ve müzik eleştirmenleri tarafından “en iyi Schumann yorumcusu” olarak nitelendirilen Radu Lupu, kusursuz tekniğiyle 5 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde izleyenleri büyüleyecek.
Albümleri tüm dünyadaki klasik ve pop müzik listelerinde en üst sıralarda yer alan, klasik müzik dünyasının en parlak yıldızı Lang Lang, festival programının ağır topları arasında yer alıyor. Tüm dünyayı kendine hayran bırakan karizmasıyla Lang Lang, 10 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde festival seyircisiyle buluşacak. Festivalin kaçırılmayacak gecelerinden biri olacak. Lang Lang konseri, Şakir Eczacıbaşı’nın değerli anısına gerçekleşecek.
160 yılı aşkın tarihiyle Avrupa klasik müzik geleneği ve tarihinin mihenk taşı sayılan
Viyana Filarmoni Orkestrası, ünlü şef Riccardo Muti’nin yönetiminde ilk kez İstanbul’da sahne alıyor! 23 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde sahne alacak çağımızın önce gelen şeflerinden Muti’nin yönetimindeki klasik müziğin en ünlü orkestrası Viyana Filarmoni festivalde unutulmayacak bir konsere imza atacak.
İstanbul Müzik Festivali’nde ilk kez yer alacak iki genç yıldız piyanist Ayşe Deniz Gökçin ve Furkan Yazıcı, “Mutlu Yıllar Chopin” konserinde bestecinin en yüksek seviye yapıtları olarak nitelendirilen baladlarını seslendirecek. Yurtdışındaki başarılı çalışmalarıyla tanınan piyano virtüözümüz Zeynep Üçbaşaran da “Chopin Romantizmi” adlı konserde bestecinin solo piyano yapıtlarını usta yorumlarla seslendirecek.
80 kişilik bir dönem çalgıları orkestrası ve 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müziklerden oluşan bir repertuvarla Hervé Niquet yönetimindeki
Le Concert Spirituel ile festivalin kapanış konser ise muhteşem bir şölene dönüşecek! Shangai ve Versailles Sarayı’ndan sonra festivalin 30 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak. Le Concert Spirituel, festivalin kapanışını nefes kesecek ihtişamlı bir şölene dönüştürecek.
Festival'de 'Konsere Doğru' söyleşileri
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde artık klasikleşmeye başlayan ve izleyicileri bazı konserlerden önce festival sanatçıları ve müzik yazarlarıyla buluşturan “Konsere Doğru” söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Büyük ilgi gören bu söyleşilerde gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler, konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler ve döneme dair çarpıcı gözlemler yer alacak. “Konsere Doğru” söyleşileri, klasik müzik ile ilgili merak edip de sormak istedikleriniz için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.
“Konsere Doğru” söyleşilerine katılacak isimler arasında Cem Mansur, Gülsin Onay, Antonio Meneses, Kiril Troussov, Ayşe Deniz Gökçin, Atilla Aldemir, Orhan Çelebi, Fora Baltacıgil gibi sanatçıların yanı sıra Türkiye’nin tek klasik müzik dergisi olan Andante yazarları Serhan Bali ile Aydın Büke gibi müzik eleştirmenleri de yer alıyor.
Biletler ne zaman ve nerede?
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ndeki konserlerin biletleri 17 Nisan Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sanatseverler biletlerini saat 10.00’dan itibaren Biletix satış noktaları,
Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com ve İKSV merkezinden (Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane, 10.00–20.00 saatleri arasında) alabilir. Tüm bilet alımlarında kredi kartı geçerli olacak.
Fiyatlar ve indirimler
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 20 TL ile 300 TL arasında değişiyor.
Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunulacak. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde yüzde 20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Lale üyeleri ayrıca, biletlerini öncelikli olarak da alabilecek. Lale Kartı sahipleri için ön satış Siyah ve Beyaz Laleler için 12-13 Nisan, Kırmızı ve Sarı Lale Üyeleri için 14-16 Nisan.
Festival açılışını izlemek isteyenler için...
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 3 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi’ndeki
Açılış Töreni ve Konser ile öncesinde Aya İrini Müzesi bahçesinde verilecek kokteyl için
17 Nisan Cumartesi gününden itibaren Biletix satış sistemiyle ve İKSV merkezinden sınırlı sayıda bilet satılacak.
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV binasından (Sadi Konuralp Cad. No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.
Ayrıntılı bilgi için:www.iksv.org/muzik