37 milyon facebook kullanıcısına önemli uyarı
İnternette kullanıcıların hesaplarını ele geçirdikten sonra iletişime geçtikleri kişilerin bir anlık dalgınlığından faydalanan "sosyal medya dolandırıcıları", mobil ödeme sistemini kullanarak, haksız kazanç elde ediyor.
AASosyal medya şifresini ele geçirdiği kullanıcının hareketlerini bir süre takip eden dolandırıcılar, kullanıcının sosyal medyada iletişim halinde olduğu kişileri tespit ediyor. Hesabın gerçek sahibi gibi hareket ederek, gözüne kestirdiği kullanıcılarla bir süre yazışıyor. Dolandırıcılar, hedefine aldığı kişilerin güvenini kazandıktan sonra "yardım, Oyun isteği, Yarışma veya hediye çeki kazandırma" gibi bahanelerle cep telefonu numarasını istiyor. Cep telefonlarına yollanan mobil ödemeye dair mesajı, bir anlık dalgınlıkla okumadan onaylayan kullanıcıların cep telefonu faturalarından 60 liradan başlayan ücretler kesiliyor. Bu yöntemi çok sayıda kişiye uygulayan dolandırıcılar büyük maddi kazanç elde ediyor.
"En çok dolandırıcılık Facebook'ta"
Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, dolandırıcıların yeni mekanının sosyal medya olduğunu söyledi. Ercan, Türkiye'de sosyal medya kullanımının ARTmasından dolayı dolandırıcılık suçlarının hızla arttığına dikkati çekerek, "Sosyal ağlar içerisinde en çok dolandırıcılık faaliyeti Facebook'ta görülüyor. Burası Türkiye'de 37 milyon üyesi olan bir platform. Aileler, akrabalar, arkadaşlar yani hemen hemen bütün tanıdıklarımız, güvendiklerimizin hesabı var" diye konuştu. Ercan, sosyal medya dolandırıcılığıyla ilgili şunları kaydetti: "Sosyal medyada tanışıklığı bir avantaj olduğu gibi bir dezavantaja da dönüşebiliyor. Facebook hesabının çalınma vakaları her geçen gün artıyor. Bunun sonucunda dolandırıcılık ve suistimaller de yeni mağdurlar oluşturuyor. Daha önce sosyal medyadan kontör istenmesi gibi durumlara alışmıştık ama artık direkt olarak sizin cep telefonu hattınızdan para topluyorlar. Bu paranın miktarı düşük de olabiliyor çok yüksek de. Dolandırıcılar bir akrabanız arkadaşınız ya da tanıdığınızmış gibi size yazıyor. Onun gibi konuşuyor. Böylece siz inanıyorsunuz. Dolandırıcılar, tanıdığınızın sizinle olan mesajlaşma geçmişinizden hitap şeklinizi öğreniyor. Son dönemde sosyal medya 'messenger' uygulamalarında cep telefonunuzu vermek mecburiyetinden dolayı böyle mağduriyetlerle sıklıkla karşılaşabiliriz."
"Şifreniz en az 8 haneli olmalı"
Dijital Marka Stratejisti ve Sosyal Medya Uzmanı Kalust Şalcıoğlu ise sosyal medyada dolandırıcılığın hızla arttığını söyledi. Şalcıoğlu, sosyal medya şifrelerini ele geçirmenin birçok yolunun olduğunu dile getirerek, "Burada şifre kırıcı yani alternatifleri art arda on binlerce kez sıralayarak bulmaya çalışan bazı programlar var. Şifreniz 'BCDE3456' gibiyse bu size güvenli ve tahmin edilemez geliyor olabilir. Ama sıralı şifreler ve alternatifleri yazılımlar için çantada keklik" diye konuştu. Şifre seçmenin bazı püf noktaları olduğunu kaydeden Şalcıoğlu, kullanıcılara şu tavsiyelerde bulundu:
"Şifrenizi en az 8 haneli olarak seçin. İçinde mutlaka küçük harf, büyük harf ve sayı barındırsın. Ayrıca Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere bazı sosyal medya mecralarında, hayatınızı kolaylaştırdığını zannettiğiniz bir yazılım ya da size eğlenceli gelen, kaynağını bilmediğiniz bir oyunu yüklediğinizde uygulama sizden bazı izinler ister. Bu izinler sosyal medyada genelde üç kategoride yetkilendirilir. "Sizi kimler takipten çıkardı?", "Facebook profilinizi kimler takip ediyor?" ya da "Instagram'da fotoğraflarınızı en çok kimler beğeniyor?" gibi uygulamalar özellikle de ücretsizse genelde sizden aleyhinizde olabilecek izinler ister. Bu izinleri iyice okuyup anlamadan onaylamanız, ileride bir dolandırıcılığa maruz kalmamıza ya da sosyal medya hesabımızın elinizden alınmasına neden olabilir."
Kalust Şalcıoğlu, dolandırıcılığı önleyebilmek için kullanıcılardan sosyal medyadaki "Ayarlar" ve "Uygulamalar" bölümünü seçerek, tanımadığını uygulamaların izinlerini kaldırmalarını ve mevcut şifrelerini değiştirmelerini istedi.