33 aydınla 2 gösterici aynı panoda
Sivas Valisi Ali Kolat, "Madımak olaylarının yılönümünde anma etkinliği yapacak grubun toplu halde otel önüne gelmelerine ve burada basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyecek" dedi. Öte yandan bilim ve kültür merkezine dönüştürülen Madımak'ın girişindeki anı bölümünde 37 isim bulunuyor: 33 aydın, 2 çalışan ve 2 gösterici.
cumhuriyet.com.trSivas’ta 2 Temmuz 1993 günü meydana gelen olaylarda 35 kişinin diri diri yakıldığı Madımak Oteli kamulaştırıldıktan sonra yenilendi, Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlendi. Sivas Valisi Ali Kolat tarafından basın mensuplarına gezdirilen binanın iç dizaynı tamamen değiştirilirken, olayda ölenlerin adları otelin lobi bölümünde oluşturulan Anı Köşesi’nde yer aldı.
Kamulaştırma bedeli olarak 5 milyon 601 bin lira ödenen ve Sivas İl Özel İdaresi’ne devredilen eski Madımak Oteli binası tepeden tırnağa yenilendi. İnşaat ve düzenleme çalışmaları nedeniyle aylardın kapalı olan bina bugün Bilim ve Kültür Merkezi adıyla basına tanıtıldı. Lobideki Atatürk büztünen kaidesine de 'Toplumun içindeki farklı düşünceler, farklı inanışlar ne olursa olsun, milli birlik ve bareberlik içerisinde hareket etmesini bilen bir milletin başaramayacağı iş aşamayacağı engel yoktur' sözleri yazıldı.
33 aydınla 2 gösterici aynı panoda
Sivas Valisi Ali Kolat'ın, "Olaya insan merkezli baktığımız için hiçbir ayrım yapılmadı" şeklinde açıklama getirdiği durum, büyük tartışma yaratacak nitelikte.
Kamulaştırılmasının ardından bilim ve kültür merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli'nin girişinde 3 blümden oluşan anı köşesi yer alıyor.
Burada yer alan panoda da, Sivas olaylarında ölen 33 aydının yanı sıra 4 isim daha yazılı: 2 otel görevlisi ve 2 gösterici.
Tartışma yaratacak durum da bu gezide ortaya çıktı. Binanın girişinde yer alan ve 3 bölümden oluşan anı kısmındaki panoda, 1993'te yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 33 aydının yanı sıra 4 isim daha yer alıyor.
Bu 4 isimden ikisi otel görevlileri Ahmet Öztürk ve Kenan Yılmaz iken, diğer iki isim göstericiler arasında yer alan Ahmet Alan ve Hakan Türkgil. İsimler alfabetik sıraya göre dizildiği için Ahmet Alan'ın adı en üstte yer alıyor.
'Utanç müzesi' olmasını istediler
Sivas Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen Madımak Oteli’nin ’Utanç Müzesi’ olmasını istedi.
Hükümet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 20 kişilik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, kamulaştırılarak Özel İdare’ye geçen binanın müze yapılması isteğini tekrarladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleştirilen katliamın insanlığın yüzkarası sayfaları arasında yer aldığını belirtti. Hidayet Yıldırım, "Sivas’ta Madımak’ta yaşananlar insanlığa karşı ortaya konan bir suçtur. İnsanlığın vicdani ve ahlaki değerlerini altüst eden bir vahşettir. Bu vahşeti hayata geçirenler, olayı basitleştirenler, üzerini örtemeye çalıştıranlar, siyasal çıkar umanlar, o gün güvenliği sağlayamayanlar ve sessizce izleyenlerin bu olay ağı içerisinde bütün insani değerlerini yitirdikleri unutulmamalıdır" dedi.
Çağrılarının insanlığa olduğunu belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Madımak katliamının gündemde tutulması vicdani ve ahlaki bir protesto harekettir. Terör ve şiddeti reddeden insanlığın aydınlık yüzüdür. Katille mağdurları bir sayan bütün düşüncelere karşı koyuştur. Onun içindir ki Madımak ’Utanç Müzesi’ olmalıdır. Madımak adı ne şehrimizin ne de insanlığın hafızasından silinmemelidir. Dönemin siyasi sorumluları ve katliamda yer alan firarilerin yakalanıp yargı önüne çıkarılması, meşru ve yasal bir etkinlikteki insanları koruyamayan devletin suçu kendi dışındaki odaklara yıkmasına izin verilmemelidir. İnsanlığa çağrımızdır, bundan böyle bu tür katliamlara engel olmak için herkese sorumluluk düşmektedir. Herkesin inancı kendisine aittir, bir başkasına dayatılamaz. Ne tanırının avukatlığı ne de şeytanın rolüne soyunulmamalıdır."
Madımak Oteli’ni, ’Bilim ve Kültür Merkezi’ne çevirerek, Madımak adını unutturmak gibi beyhude çabalardan vazgeçilmesini isteyen Hidayet Yıldırım, "Türkiye geçmişindeki bu utançla yüzleşmek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bu nedenle Alevi örgütlerinin, ailelerin emek ve demokrasi güçlerini sesine kulak verin. Madımak Otelini bir Utanç Müzesi’ne dönüştürerek, bu katliamların lanetlenmesini sağlayın. Böylece ortak yaşama kültürüne ve kardeşliğine katkı sunun" dedi.
Bu arada katliamın yıldönümü olan 2 Temmuz’da yapılacak anma programlarının Ethembey Parkı önünden yürüyüş ile başlayacağı, grubun otel önüne gelip çelenk ve karanfil bıraktıktan sonra konuşma yapılacağı da duyuruldu.