31 yıl sonra kendi sesini duydu

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi'nde doğuştan ses felci olan bir hastaya, Avrupa'nın ve Türkiye'nin ilk kesin tedavi getiren ameliyatı başarıyla uygulandı.

cumhuriyet.com.tr

Hacettepe Üniversitesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Yılmaz, yaptığı açıklamada, tek taraflı ses felcinin özellikle guatr ameliyatları ve nezle, grip gibi hastalıklar sonrası oluştuğunu anlattı.

Tek taraflı ses felcinde bol nefes kaçaklı konuşma, ses şiddetinde düşüklük, sesin uzağa gönderilememesi durumlarının ortaya çıktığını ifade eden Yılmaz, hastalığın tedavisinde kesin çözüm veren ilk ameliyatın 1998 yılında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nden Prof. Dr. Steven Zeitels tarafından tanımlandığını bildirdi.

Aritenopeksi krikotiroid lüksasyon adı verilen ameliyatın daha önce Harvard Üniversitesi dışında hiçbir ülkede uygulanmadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bu ameliyatı Türkiye'de 31 yaşında E.A. isimli hastaya Hacettepe'de başarı ile uyguladım. Bunun ülkemizde bir ilk olduğunu düşünüyorum. Bu ameliyatın Avrupa'da da uygulandığını görmedim, duymadım ve okumadım.

ABD'de de sadece Harvard'da Laringoloji yan dal ihtisası yapan hekimler tarafından gerçekleştirildiğini Ekim ayında New York'daki ses kongresinde öğrenmiştim. Bu ameliyattan önce tek taraflı ses felci rahatsızlıklarının tedavisi mümkün olmuyordu. Böylece kesin çözüme ilk kez ulaşıldı.''

Düşen ses telleri yerine takıldı

Prof. Dr. Yılmaz, E.A'nın ses felci rahatsızlığının çocukluğundan itibaren süregeldiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:

''Hasta, lokal anestezi altında uyanıkken açık cerrahi tekniğiyle ameliyat edildi. Ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat sürdü. Bir gün hastanede yatırdık ve ertesi gün taburcu ettik.

Ameliyatta felç olan ses telini aşağı pozisyondan yukarı pozisyona çekmek için gırtlağın arkasındaki kıkırdağı olması gereken yere sabitledik. Felç meydana geldiğinde kıkırdak öne doğru devriliyor ve yerini kaybediyor. Dolayısıyla ses teli de aşağı düşüyor ve iyice kenara çekiliyor. O zaman da kişi nefesli konuşmaya başlıyor.

Gırtlağın kıkırdağı yerine tespit edildiğinde, aynı zamanda ses teli de orta hatta itildiğinde sesin tamamen düzelmesi mümkün oluyor.''

Ameliyatın üzerinden 3,5 ay geçtiğini bildiren Yılmaz, bu sürede hastanın sesinin tamamen düzeldiğini söyledi.

Ameliyatın ancak ses telleri arasında düşey seviye farkı olduğu durumlarda yapılabileceğini vurgulayan Yılmaz, bunun dışındaki durumlarda uygulanmasına gerek olmadığını sözlerine ekledi.