301 maden işçisinin ölümüne neden olan şirket yeni maden istiyor
301 maden işçisinin ölümüne neden olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin, yeni üretim sahası verilmesi için başlatılan kampanyaya destek olması için maden işçilerini zorladığı öğrenildi.
cumhuriyet.com.trManisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocaklarından devletin desteğini çekmesiyle birlikte ‘ekonomik sıkıntıların başladığı’ iddia edildi. Şirket yeni maden arayışlarına girdi. Şirket, madenci işçileri de kendisine destek vermeye zorluyor.
Evrensel’den Emine Uyar’ın haberine göre, Soma Kömür AŞ’ye bağlı maden ocaklarında işten atma tehdidiyle ücretleri kanuna aykırı olarak düşürülen madenciler, 301 arkadaşlarını ölüme gönderen şirkete yeni üretim sahası vermesi için başlatılan kampanyaya destek vermeye zorlanıyor. T. Maden-İş Sendikası ise sessiz kalıyor.
Teknolojisini yenilememiş, elinde 301 masumun kanı bulunan, geride 468 yetim bırakmış bir firmanın hâlâ maden işletmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili ve CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, madenlerin kamu eliyle işletilmesi gerektiğini söyledi. Hükümete tepki gösteren Özel, “Her yere kayyım atayanlar bu madeni Soma AŞ’nin elinde bırakıyor” diye konuştu.
İKİ ASGARİ ÜCRET YASAL TEMİNAT ALTINDA
Kanunen madencilere iki asgari ücret düzeyinde aylık ödenmesi zorunlu, ancak şirket bu rakamı dayatmayla 2 bin liraya düşürdü. Madende örgütlü T. Maden-İş, bu dayatmaya da destek oldu. Şirketten işçilere yapılan açıklamada aradaki farkın ileride ödeneceği söylenirken, işçiler şirketin açıklamasını inandırıcı bulmuyor. Daha önce işten atılan 2 bin 831 madencinin akıbetine işaret eden işçiler, aradan iki yıl geçmesine karşın atılan madencilerin tazminatının halen ödenmediğini hatırlattı.
Konuyla ilgili görüştüğümüz CHP Milletvekili Özgür Özel, iki asgari ücret uygulamasının 301 madencinin can verdiği facianın olduğu 2014 yılının eylülünde yasalaştığını, Soma Kanunu olarak bilinen kanunla düzenlendiğini hatırlattı. “Herhangi bir işçinin bir asgari ücretin altında maaş almaması nasıl kanuni bir güvence altında ise yer altında çalışan maden işçilerinin en az iki asgari ücret almaları da yasal teminat altında” diyen Özel, şöyle devam etti: “Burada ileride ödenmek üzere işçilerle aralarında ikili bir hukuk, özel bir hukuk alanı yaratılarak bir imza karşılığında maaşlarının düşürülmesini hukuken incelettireceğiz.”