30 bin liraya bedelli askerlik
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP haftalık olağan grup toplantısında bedelli askerlikle ilgili olarak "30 yaşından gün almış olanlar 30 bin lira ödeyerek askerliğini bedelli olarak yapacabilecekler" dedi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan uzun zamandır beklenen Bedelli Askerlik Yasa Tasarısı'nı bugün TBMM'ye teslim ettiklerini belirterek bedelli askerliğin koşullarını açıkladı. Erdoğan bedelli askerlikte yaş sınırının 30, bedelin ise 30 bin TL olduğunu belirtirken, bedelli askerlik hakkı kazananların 21 günlük temel eğitimi de almayacaklarını söyledi. Bedelli askerlikten elde edilen gelirin ise Erdoğan şehit ailelerine aktarılacağını sözlerine ekledi.
Başbakan Erdoğan kamuoyunun uzun süredir beklediği Bedelli Askerlikle ilgili ayrıntıları partisinin Grup toplantısında açıkladı. Bedelli askerliğin 9 yıl boyunca gündemlerinde olduğunu, bu konuda şartların oluşmasını, özelikle de terörle mücadelede zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözlediklerini belirten Erdoğan şunları söyledi: "Bunun ilgili kurumlarla istişaresini yaptık. Sürekli olarak Genelkurmay Başkanlarımız ile değerlendirmesini yaptık. Asker sayımızı asker potansiyelimi dikkate aldık. Bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın neticesidir. Bakaya sayısındaki artış buna ek olarak yaptırdığımız anketler kamuoyu yoklamaları, ilgili kurumlarla yaptığımız istişareler bedelli için uygun ortamın oluştuğunu göstermiştir. Bildiğiniz gibi Anayasamızın 72. maddesi vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtiyor. İlgili kanunlara ise bu hizmetin bedelli veya dövizle askerlik şeklinde yapılabileceği düzenlenmiş durumda. Bedeli askerlik uygulaması daha önce 3 kez 1987, 92 ve 99 yıllarında çıkarılan kanunlarla mümkün hale gelmişti. 87 ve 92 yılarında çıkarılan bedelli askerlik yasalarında amaç büyük miktarlara ulaşan saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikimini engellenmesiydi. 1999 yılında çıkarılan bedelli askerlik Marmara depreminin zararının giderilmesini sağlamak için çıkarılmıştır. Biz ise bedelli askerlik uygulaması ile iki önemli hedef gözetiyoruz. Bunların hiçbiri değil. Bizim ki sadece bakaya kalanların sayısının ciddi oranlarda arttığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azalmasını hedefliyoruz. İkincisi ise bedelli askerlik kanunuyla çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."
30 yaş 30 bin lira
Erdoğan bedelli askerlik ve dövizle askerlik konusunda yaş sınırı ve bedele ilişkin açıklamaları konuşmasının sonuna sakladı. Salondakilerin heyecanlı bekleyişleri dikkatinden kaçmayan Erdoğan'ın önce dövizle askerlik konusundaki eski şartları hatırlatması gülüşmelere neden oldu. Erdoğan dövizle askerlik ve bedelli askerlik tasarısının içeriğine ilişkin şu bilgileri verdi: "Oturma ve çalışma iznine sahip olarak işçi ve işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra eden, toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunanlar 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurdukları taktirde 5 bin 112 Euro karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getiriyorlardı. Aynı şekilde 38 yaşına aynı kadar başvurmayanlar ise 7 bin 668 Euro karşılığı bu hizmeti yapıyorlar. Dövizle askerlik hakkında yaralananlar 21 gün de temel askerlik eğitim alıyorlardı. Hazırladığımız Yeni tasarı ile dövizli askerlik hakkı kazananlar için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro bedel ile askerlik görevcini ifa etme hakkı getiriyoruz. Ayrıca bu hakkı elde edenlerin 21 gün olarak aldıkları temel eğitimi de tamamen kaldırıyoruz. Yani dövizli askerlik hakkına sahip olanlar sadece 10 bin Euro ödemek suretiyle bu yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar. Bedelli askerliğe ne sebeple olursa olsun fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanlar bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bedelli askerliğe hak kazanacaklar. Kanun Resmi Gazete'de yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin Türk Lirası parayı defaten ödeyebilecekleri gibi yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da temel askerlik eğitimi almayacaklar. Yani 21 gün temel eğitime katılmayacaklar."
Bedellinin geliri şehit ailelerine
Başbakan Erdoğan Kanun tasarısının bugün TBMM'ye teslim edildiğini de belirtirken bedelli askerlik uygulaması ile TSK'nın asker ihtiyacı ve terörle mücadele konularında asla zafiyete düşülmeyeceğini vurguladı. Erdoğan bedelliden elde edilecek gelire ilişkin ise "Kanun tasarısına koyduğumuz bir madde ile bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ve Emniyet Hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik soysal hizmet faaliyetlerine aktarıyoruz. Hatta milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakam ki bu rakamı da artık bu fona ayırmak suretiyle burayı da daha da güçlendirmiş olacağız" açıklamasında bulundu.
Vicdani ret gündemimizde olmadı
Bedelli askerlik tartışmalarının yanında Vicdani Ret konusunun da gündeme geldiğini hatırlatan Erdoğan bu konuda çok fazla spekülasyon olduğu için açıklama yapma gereği duyduğunu söyledi. "Vicdani ret olarak adlandırılan düzenleme hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır" diyen Erdoğan "Bu konuya ilişkin çıkan haberler spekülasyondan öte bir anlam ifade etmiyor. Askerlik bu millet için en kutsal vazife olarak kabul edilmiştir. Askerimize Mehmetçik derken bunun bir anlamı var. Bu küçük Muhammet anlamında Mehmetçiktir. Askerliği peygamber ocağı olanak gördük. Biz bu millet bunu böyle görür. Askerlik hizmetinin ciddiyetinin zedelenmesine de istismarına da asla müsaade etmeyiz" dedi.
Kışla isimleri değişti
Öte yandan Erdoğan bazı kışla isimlerinin değiştirilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili de bilgiler verdi. Bazı kışlalara verilen isimlerin acı hatıraları diri tutmak ve hassas bazı duyguları rencide etmek noktasında şikayet konusu olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: "Bunların başında da 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde 33 vatandaşımızın katledilmesinden sorumlu olan bu suçtan mahkum olana Mustafa Muğlalı'nın Van'daki bir kışlaya isminin verilmiş olması geliyordu. Mustafa Muğlalı ismi Van'daki bu kışladan artık kaldırıldı. Başta Van'lı kardeşlerimiz olmak üzere milletimizi rencide eden bu uygulamayla son verildi. 15 Kasım'dan itibaren yani şu anda süreç başladı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 34 Jandarma Genel Komutanlığı'nda da 31 kışlanın ismi değiştirildi. Yeni düzenleme ile Tabur ve daha alt seviyedeki birliklere şehitlerimizin ya da orada hizmette bulunmuş TSK mensuplarının isimleri verilecek."
'Niyetimiz süratle bitirmek'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'den ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin bedelli askerlik ile ilgili "geçmiş olsun" sözlerine, "Hayırdır" diye yanıt veren Erdoğan, bedelli askerlik konusunun ne zaman yasalaşacağı sorusu üzerine, tasarının TBMM'ye bugün geleceğini söyledi. Erdoğan, "Niyetimiz zamanı uzatmadan süratle bitirmek. Bu hafta sonuna kadar bitebilir. Cuma günü malum gensoru olayı var. Perşembeye yetiştirebilirlerse arkadaşlar. Yetişebilirse bu hafta yetişmezse haftaya" diye konuştu. Erdoğan gazetecilerin "Komisyonda yaşın, ücretin düşme ihtimali var mı" sorusuna ise, "Hiç bir şey olmaz" yanıtını verdi.
"Bedelin ödemesindeki vade ile ilgili bir durum olur mu" sorusuna ise Erdoğan'ın yanıtı, "O bankalarla alakalı bir sorun o. Bizim şeyimiz 6 ay. Bankalara gidenler bankalardan bu krediyi anlaştıkları şekilde alabilirler" şeklinde oldu.