3. havalimanı işçileri davasında tahliye!

Aralarında DİSK Dev-Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut'un da bulunduğu 62 üçüncü havalimanı işçisinin ilk duruşması görüldü. Duruşmada tutuklu bulunan 31 işçiden 30'u hakkında adli kontrol şartı ile tahliye kararı verildi. Davanın bir sonraki duruşması 20 Mart'a ertelendi.

MEHMET KIZMAZ

<video:1160596>

 

3. havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine karşı eylem yaptıkları için 31’i tutuklu 62 işçi ve sendikacının yargılandığı davada karar açıklandı. Gaziosmanpaşa 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 78 gündür tutuklu olan 31 kişiden Serhat Bilici hariç diğer işçilerin adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verildi. Bilici’nin ise SEGBİS ile davaya bağlanmadığı ve ifadesinin alınmadığı için hakkında tutukluluğunun devamına karar verildiği belirtildi.

 İşçilerin davası  duruşma salonu küçük olduğu gerekçesiyle Gaziosmanpaşa Adliyesi'nin  personel yemekhanesinde yapıldı. Polis, adliye girişinde yoğun güvenlik önlemi aldı.Tutuklu işçilerin ailesinden birer kişinin davayı izlemesine izin verildi.
 
Salona alınmayan gazeteciler de daha sonra avukatların itirazları sonucu duruşmayı izleyebildi. Duruşma sırasında fenalaşan bir tutuklu işçiye CHP Milletvekili doktor Ali Şeker müdahale etti. Jandarmanın silahını göstererek bir işçiyi tehdit etmesi, avukatların tepkisine neden oldu. Mahkeme avukatların derhal beraat talebini reddetti. Davayı, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ile Ankara, İstanbul ve Adana Barolarının yönetim kurul üyeleriyle birlikte 51 avukat izledi.
 
Hak aramak suç sayıldı
 
Duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Daha sonra avukatlar söz alarak derhal beraat talebinde bulundu. Avukat Kazım Bayraktar, işçiler hakkında hazırlanan iddianameyi eleştirerek, iddianamede eylemlerin nedenine ilişkin hiçbir tespitin yer almadığına dikkat çekti.
 
İGA'nın İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu'nun ''işçiler haklıydı, özür dilerim'' demesine rağmen işçilerin hala tutuklu olduğunu söyleyen Bayraktar, “Dünyanın duyduğu, iddianamede yer alan el yazısıyla yazılan talepler var.  Orada işçilerin koşulları var ve o koşulların düzeltilmesi isteniyor” dedi. İşçilerin iş cinayetlerine ve kötü çalışma koşullarına karşı grev yapma hakkının olduğunu ama bunun iddianamede suç olarak tanıtıldığını belirten Bayraktar, “Bu iddianame patron devlet ittifakının ifadesidir. Gözaltına alınan işçilere 'Avukat istemeyin, yoksa başınıza bir şey gelebilir' tehdidi de yapılmıştır" dedi.
 
Avukat Songül Beydilli de hak kullanımının suç oluşturmayacağını vurgulayarak, işçilerin WhatsApp kayıtlarının da hukuka aykırı  delil olarak iddianameye konulduğunu belirtti. Beydilli, ''Bu davanın iddianamesi işçilerin hak talebini bulunmasını suç olarak göstermektedir''diye konuştu.
 
Avukat Yıldız İmrek , Anayasadaki işçi haklarını hatırlatarak iddianamenin bunların hiçbirini kapsamadığını söyledi. İmrek, "31 işçinin tutuklu yargılandığı mahkeme darbe döneminde ancak görülmüştür" dedi.
 
Yoksullardan nefret niye?
Avukat Mürsel Önder, "Kolluk ifadeleri avukatlar huzurunda yapılsaydı bugün burada bunları konuşmazdık" diyerek sorgu sürecindeki çarpıklıkları ve gözaltı sürecindeki hukuk dışılıkları sıraladı: "Zorla alınan kamera kayıtlarında kendi kendilerini tespit etmeleri istenmiş ve delil bulunamayınca üretmişler. Jandarmanın kırdığı kapıları, işçiler kırmış gibi gösterdiler. Bu işçilerin yemekhanede yargılanması makus talihleri olsa gerek. Müvekkillerimizin bu kabustan uyanmasını umuyoruz. İddianame evlere şenlik. Mantık içler acısı. Savcı adeta sözcüklerle kavga etmiş. Neymiş çalışma şartı bahaneymiş, neymiş sözde sendikacıymış. Merak ediyorum niye yoksullardan işçilerden bu kadar nefret ediyorsunuz? Savcının empati yapması için sadece bir gün de olsa tahtakurularıyla yaşamasını isterim. "
 
İGA CEO'su Kadri Samsunlu'nunişçilerden özür dilediğini söyleyen Önder, "Gelip bu mahkemede 3 aydır mağdur ettiği işçilerin yüzüne karşı özür dilesin" dedi.
 
“Arkadaşımı elektrik çarptı, tutanak bile tutulmadı”
 
Mahkeme yargıcı, avukatların derhal beraat taleplerini reddederek işçilerin savunmasına geçti. İlk olarak konuşan Siverekli Teyip Kırğın "Suçlamaları kabul etmiyorum. Sadece eyleme katıldım. Polisle karşı karşıya bile gelmedim. Gözaltında komutan ensemi tutuyor kulaklarımla oynuyor. Şantiyeye gelen milletvekillerine sorunlarımızı anlatırken fotoğrafımı çekmişler. Jandarma komutanı o fotoğrafı göstererek 'bu o.. kim, k... kim?' diyerek şu an söyleyemeceğim çok çirkin sözler sarf etti. Bunu da dikkatinize sunuyorum. Ben şatafat içinde yaşamadım. Yemek azmış, çokmuş bakmam. Bir tabakla karnımı doyururum ama yemekhanede bize son kullanma tarihi geçmiş yemekleri veriyorlardı. Tahta kurusu kolumu yedi. Kaç defa şikayet ettik, ilaçlanmadı. Pis, küflü yataklarda yattık" dedi.
 
Yanında arkadaşına elektrik çarptığını ama olayla ilgili tutanak bile tutulmadığını söyleyen Kırğın kendisinin de  kaza geçirdiğini belirterek fazla mesai ve ağır çalışma koşullarınından dolayı eyleme katıldığını ifade etti.
 
''Asıl ben şikayetçiyim''
İş güvenliği alınmamasından dolayı kuzeninin ve kendisinin yaşadığı iş kazasına öfke duyduğu için eyleme katıldığını söyleyen işçi Ramazan Gözel, 'susma sustukça sıra sana gelecek' sloganı attığını ancak şiddet içeren bir eylemi olmadığını belirtti. Eylemden görüntülerinin gösterilmesi üzerine de "Niye haberim olmadan fotoğraflarımı çekiyorlar ki. Millekvekilleri konuşurken dinliyormuşum... Bu suç mu, asıl ben şikayetçiyim. İşçileri durdurduğumuz anların fotoları ise çekilmemiş. Hayret ettim. İyi yanlarımızı göstermemişler" dedi. 
 
Kendisine terörist muamelesi yapıldığını söyleyen tutuklu Servet Gözel ise " Olaydan iki ay önce işe başladım. Ailemi geçindirmek için geldim. Ben ne yapmışım? İddianameyi kabul etmiyorum sadece yürüyüşe katıldım" dedi.
 
“Jandarmadan izin alıp dövdüler”
Tutuklu işçi İlker Kurt, "İşçilerin çoğu tahta kurusu ve maaş alamamaktan şikayetçiydi. Tahtakurularından dolayı işçilerin dışarda sabahladığına gördüm. Aslında o gün işe çıkmama kararı alınmıştı. 30 bini aşkın insan vardı. Plastik mermi sıkıldı üstümüze. Gazdan kaçmamız eylem olarak dosyaya konuldu" diye konuştu. Tanımadığı sivil kişilerce alındığını söyleyen Kurt, ''Elimize klips takıp bizi dövdüler. İGA’nın yetkilileri jandarmadan izin alıp bizi dövdüler'' açıklamasında bulundu.
 
Jandarma baskısıyla ifade
Tutuklu Murat Altıntaş ise Jandarmanın baskısıyla verdiği ifadeyi kabul etmediğini söyleyerek, ''Tahtakurusu çok değişik ve hızla yayılan bir hayvan türü olduğu için tüm koğuşlara yayılmış durumdaydı. Işığı açık bırakıp uyuyorduk. İşçiler kamp alanı dışına çıktığı için başka insanlarada bulaştırabiliyordu. Taşeron firmalar devletin imkanlarını kötüye kullanıyordu. İşçi memnun olmasa da iki ay çalışmak zorundaydı. Yoksa firma temiz kağıdı vermiyordu ve başka bir firmaya geçemiyordunuz" dedi. 
 
''Üniversite harçlığımı çıkarmak için çalışıyordum''
Tutuklu işçilerden biri olan üniversite öğrencisi Mustafa Atay, yıllarca harçlığını çıkarmak için inşaatlarda çalıştığını, o gün yatakhanedeyken polisin gazla müdahale etmesiyle kaçtığını, kamp alanı içerisinde bulunan telleri keserek dışarı çıktığını söyledi.
 
Firmadan alacağının olduğunu söyleyen bir başka işçi Rıdvan Günül ise hala ücretini alamadığını söyleyerek,''Gözaltına alındığımda benden önce savunma yapan Deniz Aslan’ın tekme tokat dövüldüğünü gördüm'' dedi.
 
“‘Tanımıyorum’ deyince vuruyordu”
Ailesine destek olmak için şantiyede çalıştığını belirten işçi Cihan Sarıbulak, “Havalimanından çıkıp Arnavutköy’de ayakkabı boyacılığı yapıyordum. Rüzgardan eskiyen sinekliklerin parasını bizden kesiyorlardı. Tutuklandığım gün beni götürdüler jandarmaya, bana tanımadığım insanların fotoğraflarını gösterdiler. ‘Tanımıyorum’ deyince vuruyorlardı” dedi.
 
“Slogan atmışsındır ama hatırlamıyorsundur”
İşçilerden Ferhat Uyar, “Slogan atmadım ama beni sorgulayan görevli memur ‘Atmışsındır ama hatırlamıyorsundur’ dedi, gece koçbaşlarıyla kapılar kırıldıktan sonra bizi İGA Amirliği’ne götürüp sorguladılar” dedi. Hacı Volkan Oflaz ise çalışma koşulları nedeniyle sağlığının bozulduğunu, gözaltına alındıktan sonra hastanede gözlerini açtığını ve başına darbe aldığını söyledi.
İşçilerden Akif Altınışık savcılık ifadelerini kabul etmediğini ve o ifadenin baskı altında alındığını söyleyerek, “Gözaltı aracında saldırıya uğradım. Bunu dışında anneme küfür ettiler'' dedi.
 
''Tahtakurularının izini göstereyim''
Tahtakurusu şikayetlerinin doktorlar tarafından ciddiye alınmadığını ve patrona isyan ettiklerini söyleyen Diyar Bozkurt, , "Tahtakuruların izi hala ayaklarımda var. İsterseniz göstereyim" deyince hakim "Doktor değilim" yanıtını verdi. 
19 yaşındaki Fatih Mukan ise gözaltı sürecinde darp edildiğini, doktorların görevini yerine getirmeyerek darp izlerini kayıt altına almadığını bununla birlikte ifadesinin de baskı ile alındığını söyledi. Benzer açıklamada bulunan Bilal Topçu da gözaltında darp edilerek, zorla ifadesinin alındığını söyledi.
 
İGA bir günde halledebilir
Dört üyesi tutuklu bulunan İnşaat İş'ten savunma yapan İnşaat-İş Sendikası Basın Sözcüsü Uğur Karataş ise resmi olarak 52 işçinin öldüğü havalimanındaki cinayetlerden İGA'nın suçlu olduğunu söyledi. İGA'nın bir günde, işçilerin tüm taleplerini giderebilecek güçte olduğunu belirten Karataş, iddianamede, kampa kaçak girdiğine dair yer alan ifadeleri de kabul etmeyerek, "Sendikacıyım ve basın sözcülüğü yapıyorum. Havalimanındaki konuşmam suç görüldü. Ne benim nede işçi arkadaşlarım, iddianamenin aksine tek bir silahı kullanmadı. İşçinin tek bir silahı grevdir. Ve işçi cinayetlerine karşı iş durdurma talebi de sendikanın görevidir. Bu benim için onurdur'' dedi.
 
''52 işçi ölüyor tek bir soruşturma yok''
 
 İnşaat İş Genel Sekreteri Yunus Özgür ise ''Katil IGA’ diye bağırdım. Sebepsiz yere birinin kafasına silah dayayıp tetiğe basan katilse, iş güvenliği önlemi almayan da katildir. Ben bir sendikacıyım. Çalışma Bakanlığın resmi sayfasında yer alan inşaat işçileri Sendikası'nın sekreteriyim. 52 işçi ölüyor tek bir soruşturma yok'' açıklamasında bulundu.
 
İnşaat İş üyesi Anıl Deniz Gider de iddialar üzerine başladığı savunmasında,''Tam fiyasko.' İnşaat işçileri köle değildir' diye slogan attım. Bu suçsa suçu kabul ediyorum'' açıklamasında bulundu.
 
''Sendikal örgütlenmek suç mu? ''
3. havalimanı işçilerine yaptığı konuşma gerekçesiyle 5 Ekim'de tutuklanan Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, ifadesine Gebze’deki otoyol inşaatında ve havalimanı inşaatında ölenleri anarak başladı. Önlemlerin alınması takdirde hiçbir işçinin ölmeyeceğini belirten Karabulut, ''Arkadaşlarımın iş bırakma eylemi, son derece yasal bir haktır. Kölece çalışma koşullarında işçi arkadaşlarımın haklarını savunmak benim görevim. Sendikal örgütlenmek suç mu? " diye konuştu.
 
Karabulut savunmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Maaş alamadıkları için patronun yanına gidip  dayak yiyen işçiler var. Toplantı salonuna gittiğimde konuşma yapan kaymakam 'Ben buranın mülki amiriyim ama havalimanının mülki amiri İGA CEO’su Kadri Samsunlu’dur' dedi.'
 
Samsunlu'dan sendikacılara tehdit
İnşaat İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Özkan Özkanlı, havalimanında daha önce yapılan eylemlerin bastırıldığını, son eylemin nedeninin de öfke birikimi olduğunu söyledi. Özkanlı'nın İGA yetkilileriyle yaptıkları görüşmede Kadir Samsunlu'nun ‘Bunun sonuçları ağır olur katlanırsınız’ dediğini söyleyerek,'' Bilinmeyen numaralardan İGA yöneticilerinden tehdit içerikli telefonlar almaya başladık. Ve koğuşlar basıldı'' ifadelerini kullandı.

 

 
 
 
Adliye önünde açıklama
Dava öncesi adliye önünde bir araya gelen işçi aileleri ve sendikacılar, "Tutuklu işçiler serbest bırakılsın" pankartı açarak açıklama yaptı. "İşçiler değil patronlar yargılansın", "İş kazası değil iş cinayeti" sloganlarının atıldığı açıklamaya, Dev Yapı İş, İnşaat İş ve DİSK sendikasından üyelerle birlikte CHP milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Filiz Keresticioğlu, Oya Ersoy, TİP milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu katıldı. 
 
İnşaat İş üyesi  Tezcan Acu, ''Bu kadar iş cinayetlerinde ismi geçen şirketler, ihaleler almaya devam ediyorken, arkadaşlarımız insanca çalışma koşullarına inandığı için tutuklanamaz. Kötü koşullar hala devam ediyor. Yargılanacak olan varsa bu şirketlerdir" dedi. 
 
'Biz ölmek istemiyoruz'
Dev Yapı İş üyesi Cemal Özer, daha önce 3. havalimanı şantiyesinde çalıştığını ve iş cinayetlerinin açıklanan sayılardan çok daha fazla olduğunu vurgulayarak, "İnşaat işçisi ya topluca öldüğünde ya da direndiğinde gündem olur, biz ölmek istemiyoruz” diye konuştu.
 
'Abimin serbest bırakılmasını istiyorum' 
Tutuklu işçilerden Deniz Aslan'ın kardeşi 15 yaşındaki Muhammed Aslan, “Çok sevdiğim abimin serbest bırakılmasını istiyorum, arkasındayız” dedi. 
 
'Tüm işçiler yargılanıyor' 
3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Haluk Ağabeyoğlu ise “14 Eylül’de kamuoyu yaratan eylemde işçi arkadaşlarımız 17 maddelik bir talep listesi oluşturdular. O talepler çalışma koşullarını düzeltmeyen patronlar ve resmi kurumlar hakkında yapılmış bir suç duyurusudur. Bu eylemle işçilerin direnme ve örgütlenme hakkını kullanma yönelimidir. Burada bugün hem bu hak hemde tüm işçiler yargılanıyor''  diye konuştu.
 
Ne olmuştu?
Akpınar Yerleşkesi'nde büyük bir protesto yürüyüşünde bulunan işçiler, koşullarının düzeltilmesi için 15 maddelik bir talep listesi yayınladı. Güvenlik güçlerinin biber gazıyla müdahale ettiği eylem tüm Türkiye’de yankı buldu. Aynı gün işçilerin koğuşlarına gece yarısı jandarma tarafından kapıları kırılarak baskını düzenlendi ve 401 işçi gözaltına alındı. İnsanca çalışma koşullarını talep ettikleri eylemleri nedeniyle 18 Eylül'de başlanarak, 5'i sendika yöneticisi olmak üzere 31 işçi, “Kamu malına zarar verme”, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali”, “İzinsiz gösteri”, “Polise direnme”, “Halkı kin nefret düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” iddialarıyla tutuklandı.
 
Ölümler bilinmiyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Zafer Anıtı” diye nitelediği ve bir kısmı 29 Ekim’de resmi açılışı yapılan İstanbul Havalimanı'nda, işçi ölümlerinin kesin sayısı bilinmiyor. İnşaatta çalışan bir kamyon şoförüyle yaptığımız şöyleyişi, 12 Şubat 2018’de yayımlanmış ve şantiyedeki koşullar Türkiye’nin gündemine taşınmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ertesi gün, ölen işçilerin sayısını 27 olarak açıklamış olsa da, en son 3 Aralık'ta Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi şantiyede 52 işçinin öldüğünü söyledi.
 
Haberimiz internette sansüre uğradı.  31 Aralık'ta ikinci kısmı açılacak olan İstanbul Havalimanı'nın yapım ihalesi, Mayıs 2013'te, 10 milyar 247 milyon euro (maliyet),  22 milyar 152 milyon Euro (ihale bedeli)'ya yapıldı. “Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi” olarak tanıtılan ve yap-işlet-devret modeliyle Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığında kurulan İstanbul Grand Airport (İGA)'a 25 yıllığına işletmesi verildi.