3 ders 8 saat 16 kişi
İşte yeni dershane kriterleri: Aynı binada sadece 3 ders grubunda eğitim verebilecekler, dersler haftada 8 saati aşmayacak, sınıf mevcudu 16 kişiyi geçmeyecek.
Deniz ÜlkütekinÜniversiteye hazırlanan öğrenciler ve dershane sahiplerinin günlerdir merakla beklediği yeni dershane yönetmeliği bugün yürürlüğe giriyor. Buna göre, dershanelerin yerini “özel öğretim kurumları” alacak, her kurum en fazla üç ders grubunda eğitim verecek, dersler 8 saat, sınıflar 16 kişiyle sınırlandırılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmelik çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki ilkesini göz önüne alarak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi ve ilgili yasada ve yönetmeliklerde “dershane” diye bir kurum tanımının olmadığını söyledi.
Farklı seçenekler
Avcı sözlerine şöyle devam etti: “Dönüşen veya dönüşmeyen, dönüşmek için daha önce müracaat etmiş ve etmemiş olan her kurum Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki esaslar çerçevesinde dönüşebilecek. Faaliyetlerini özel öğretim kursu adı altında, eğer özel okula dönüşmek istiyorlarsa özel okul adı altında, etüt eğitim merkezi olarak dönüşmek istiyorlarsa o ad altında sürdürebilecekler.”
Dönüşene dört yıl
Avcı yeni yönetmelikle gelen kriterleri ise şöyle sıraladı;
ise şöyle sıraladı; “Özel okul kurma hakkını genişleten bir düzenleme yaptık. Dershaneden özel okula dönüşmek isteyen kurumlar, belli süre içinde özel okul olma kriterlerini tamamlayamayacak durumdalarsa onlara 4 yıl tanıdık. Matematik, fen ve sosyal bilimler grubu gibi, çeşitli ders grupları oluşturduk. Bu ders gruplarına ilişkin çerçeve kurs programı hazırlandı. Dolayısıyla özel öğretim kursuna dönüşmek isteyen kurumlar Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış olan kurs çerçeve yönetmeliğinde sınıflandırılan, en fazla 3 tanesinden kurs açabilecekler.”
Aynı binada 3 kurs
“Aynı kurum, aynı binada, üç bilim grubunda kurs açabilecek” diyen Avcı, “Üniversitede göreceği eğitime ilişkin takviye kursu almak isteyen öğrenciler, bu gruplardan birini seçecek. Hangi üniversiteye gitmeyi istiyorsa ona göre üçlü gruptan birini seçmesi gerekir.
Tıp fakültesine gitmek isteyen öğrencilerin seçeceği grup belli. Edebiyat fakültesine gitmek isteyen öğrencinin seçeceği grup belli. Kurs yapılan sınıflarda öğrenci kontenjanı 16’yı geçemeyecek. Madem özel bir takviye kursu talep ediliyor, sektörün bunu karşılayabileceği limiti 16 olarak belirledik. 16’nın altı olabilir, ama üstü olamayacak” ifadelerini kullandı.
Okul yükü sebebiyle kurumlar daha fazlasını istese de zaten dersler yetmez. Kurs saatlerini 3-8 saat arasında diye belirledik” dedi.
Temel liseler avantajlı
Yeni yönetmelikle ilgili temel liselere değinen TÖDER Başkanı İbrahim Taşel ise; “Bu kurumlar hafta içi kendi öğrencilerine okul programı uygulayacaklar. Eğer isterlerse kendi öğrencileri için okul dışı saatlerde kurs da verebilecekler. Ayrıca, haftasonları mezun öğrenciler için de kurs düzenleyebilecekler. Temel liseye dönüşmeyen dershaneler, “özel öğretim kursu” ya da “etüt eğitim merkezi”ne dönüşebilecek. Etüt eğitim merkezlerinde ise 12 yaş sınırı kaldırıldı. Etüt eğitim merkezleri sadece ilkokul ve ortaokul öğrencilerine hizmet verebilecek” dedi.
Taşel ayrıca temel liselerin, hafta içi kendi hafta sonu da mezun öğrencilere ders vereceği için yeni açılacak kurslara göre daha avantajlı olacağını ve küçük yerleşim yerlerinde temel lise ve özel öğretim kurslarının sayısının artacağını işaret etti.
Açıköğretim lisesi sınavları bu hafta sonu Açıköğretim lisesi 3. dönem sınavları bugün ve yarın yapılacak. Sınavlara, yurtiçinde 637 merkezde 570 bin 203, yurt dışında 12 merkezde 783, toplamda 570 bin 986 öğrenci katılacak. İlk oturum bugün 09.30’da 60 dersten, ikincisi 14.00’te 58, üçüncüsü ise yarın 09.30’da 60 dersten yapılacak. Sağlık engeli olan 2 bin 457 öğrenci tek kişilik salonda, durumunu belgelendiren 94 öğrenci evde veya hastanede, 14 bin 111 tutuklu ve hükümlü ise ceza ve tevkif evlerinde sınava alınacak. |